Uskonnon merkitys Turkissa

Google mainos

Hagia Sofia. Kuva: Mustafa Orhan
Hagia Sofia. Kuva: Mustafa Orhan

USKONNON MERKITYS TURKISSA

Olemme monesti lukeneet mediassa, että Turkin presidentti koventaa otteitaan uskonnolla tai kulttuurikeskukset jyrätään alas ja tilalle rakennetaan moskeijoita. Näillä uutisilla ei ole perää. Turkissa on rakennettu valtavia moskeijoita mutta myös sairaaloita, siltoja, kulttuurikeskuksia, teattereita, kouluja jne.

Tässä artikkelissa haluan kertoa teille uskonnon merkityksen Turkkilaisessa yhteiskunnassa. Uskonto on tosi tärkeässä asemassa Turkissa ja tämä ymmärretään väärin länsimaissa. Koska länsimaissa uskonto nähdään taantumisen, tieteestä erkaantumisen merkkeinä, mikä onkin totta länsimaissa.

Uskonnolla on kielteinen kaiku länsimaalaisten mielestä, koska uskonto on ollut suurin este kehitykselle. Keskiajalla kirkon dogmat ja tiede asettuivat vastakkain. Kirkon dogmeja ei voinut kyseenalaistaa millään lailla. Monet ovat menettäneet henkensä ja monet ovat joutuneet vankilaan tästä syystä. Galileo on tunnettuin tiedemies, joka vastusti kirkon dogmia.

Kun länsimaalaiset toimittajat kirjoittavat Turkin uskonnosta ja uskonto-politiikka tilanteesta, he näkevät islamia kehityksen suurena esteenä Turkissa, koska he luulevat että islamin uskonnolla on sama historia kuin kristinuskonnolla. Tiede ja islam ei ole koskaan asettunut vastakkain. Turkissa kun puhutaan uskonnosta ihimisille ei synny kielteistä kaikua mielessään, vaan ajat jolloin muslimit olivat huipuillaan tähtitieteessä, maantieteessa, matematiikkassa ja kemiassa jne.

Joskus Turkissa on myös yritetty erottaa uskontoa kaikesta muusta, mutta lopputilanne oli köyhyys, julmuus, vallankaappaukset, inflaatio. Turkki on noussut jaloilleen Adnan Menderesin, Turgut Özalin ja Erdoganin aikana. Näitä yhdistää konservaatiivinen elämäntapa ja uskovaisuus. Eli uskonto ei ole este kehitykselle Turkissa. Turkissa viimeistan 15 aikana on rakennettu suuria projekteja, nopeat junat on ostettu, maailman suurin lentokenttä on rakennettu, kaksi mannerta on yhdistetty kiskoilla veden alla, puhuttu 5G verkosta, kuuhun on lähetetty satelliitteja, etelämannerta on perustettu tutkimuskeskus lyhyesti sanottuna projekti projekti perään on toteutettu ja monta projekti on työn alla kuten oma auto ja lentokone.

Olette varmaan nähneet suuria ottomaanien moskeijoita ympäri Turkkia. Ei näissä moskeijoissa pelkästään rukoiltu vaan myös opiskeltiin tiedettä. Koko moskeijan aluetta kutsuttiin yliopisto-kampukseksi. Siellä opetttiin niin uskonnolliset aineet myös tieteelliset aineet. Jos olette lukeneet Koraanin, huomaatte että Koraani kehottaa ihmisiä tutkimaan asioita niin maanpäällä kuin myös avaruudessa. Koraani painostaa käyttäämään järkeä. “Kaikessa tässä on totisesti viesti ihmisille, jotka käyttävät järkeään”.

On totta että tiede on voittanut uskontoa Euroopassa, mutta sitä ei voi yleistää. Ei voi sanoa, että muualla maailmalla on tapahtunut samalla lailla.

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 126 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

1 Comment

  1. Professori Kari Enkvistin mukaan vuosina 1997-2007 ilmestyneistä luonnontieteellisistä julkaisuista vain 1.2% ilmestyi muslimimaista. Väkilukuun suhteutettuna Suomessa julkaistiin 480 kertaisesti. Turkkia ei tässä erikseen mainittu. Oman kokemukseni perusteella oletan luvun Turkissa olevan korkeampi kuin muissa maissa, joissa islam on valtauskonto. 900-luvulla arabimaat olivat tieteen kärjessä. Kreikkalaisten osaaminen siirtyi sinne ja sitä edelleen jalostettiin. Eurooppa pääsi vauhtiin satoja vuosia myöhemmin valistuksen aikana. Tietääkseni Turkki jäi jälkeen osmanien valtakauden loppupuolella, jolloin sallittu oli vain kalligrafiaan ja koraaniin perehtyminen parin sadan vuoden ajan.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.