Uzunyayla hevonen on Turkin alkuperäisrotu

Google mainos

Kuva: Flickr.com

UZUNYAYLA HEVONEN ON TURKIN ALKUPERÄISROTU!

?? Hevoset ovat olleet kautta historian tärkeitä eläimiä Turkissa. Edelleen nykypäivänä niitä käytetään harrastus-ja kilpailutehtövissä, mutta myös maaseudulla. Olen itse nähnyt Osmaniyessa hevoskärryt pari vuotta sitten, joilla hevonen veti hedelmäkuormaa. Suomessakin näin oli ennen, ei enää nykyään, ei edes maaseudullakaan, harvoin tosin. Hevosihmisenä ja itse hevosen omistajana minua alkoi kiinnostamaan turkkilaiset hevosrodut. Perehdyin asiaan ja halusin jakaa sen teidän kanssanne.

Hevonen on jalo ja hieno eläin. Se ansaitsee omanlaisensa tietyn kunnioituksensa. Turkissa hevoset ovat olleet sodankäynnissä erittäin tärkeitä. Niitä on käytetty matkustajaliikeenteessä ja maataloudessa. Ne antoivat oman panoksensa sodankäynnissä ja auttoivat ihmistä kuuliaisella ja uskollisella tavallaan. Ottomaani aikaan hevoset olivat välttämätön ja arvokas armeijan apu aina maailmansotiin asti.

Turkkilaisista jäljellä olevista hevosroduista mainittakoon Uzunlayla rotu, joka on peräisin jo 1800- luvulta Anatolian alueelta. Se on saanut nimensä Kayserin maakunnassa sijaitsevasta tasangosta. Tämä rotu on erittäin harvinainen turkkilainen alkuperäisrotu. Se on säilyttänyt arvokkuuttensa tähän päivään asti. Uzunlayla rotu on voimakas, kestävä, hyväluonteinen, nopea, ketterä ja uskollinen. Tämä hevosrotu sopeutuu hyvin Turkin vuoristoperäiseen luontoon, sen hyvien ominaisuuksien vuoksi. Se tarkenee jopa kylmässä vuoriston säässä ja erittäin kestävän kaviorakenteensa vuoksi pärjää erinomaisesti Turkin vuoristossa. Niillä on mahtava vetovoima vetää raskaanpaakin taakkaa ja vaeltaa pitkiä matkoja Turkin vaihtelevassa maaperässä. Tästä upeasta ja kauniista rodusta on jäljellä enää vain noin 2000 yksilöä, joten rotua yritetään pelastaa. Asialla on kiire ja toivottavasti tämä hieno rotu pystytään säilyttämään ❤️

Turkin muita harvinaisia alkuperäisrotuja ovat Malakan- ja Anatolian hevonen ??

Johanna Güler

Voit ratsastaa Turkin lomakohteessa Laren safariparkilla Kuşadasıssa. Siellä Kuşadasıssa toimii Egean Suomalaiset Yhdistys. Ota yhteyttä.

Google Mainos

Tietoa Johanna Güler 83 Articles
Minua kiinnostavat Turkin matkailu ja historia.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.