VAALIVILPPI?

Google mainos

Kuva: flickr.com

VAALIVILPPI?

Turkin Korkea Vaalilautakunta järjestää vaalit Turkissa. Vaalilautakunnassa on joka ikisen puolueen edustaja. Puolueiden edustajat ovat läsnät päätöksenteossa.

  • Äänestyspaikoilla on poliittisten puolueiden vaalitarkkailijoita. Näin on ollut vuodesta1950 asti.
  • Kansainväliset vaalivalvoja elimet ovat Turkissa valvomassa vaaleja.
  • Jokaista uurnaa kohti on valvomassa kaksi valtion virkailijaa. Lisäksi edellisestä vaaleista kolme eniten ääniä saanutta puolueen edustajaa ovat läsnä.
  • Äänestysliput ja kirjeet ovat koodattuja kuten rahoissa. Ei voi huijata. (Viime kansan äänestyksessä vaan muutamassa paikassa oli unohdettu laittaa leima äänestyskirjeen päälle. Äänestyskirjissä täytyy olla kaksi leimaa. Molemmat ovat Turkin korkean Vaalilautakunnan, mutta toinen leima laitetaan äänestyspaikalla kaikkien vaalitarkkailijoiden, valvojien ja virkailijoiden läsnäollessa. Näissä muutamissa äänestypaikoissa kansa oli päässyt äänestämään ilman äänestyspaikan leimaa. Kyseessä ei ollut vaalivilppi.. Syy oli virkailijoiden, puolue tarkkailijoiden- ja valvojien. Tästä syystä Turkin Korkea Vaalilautakunta päätti hyväksyä niitä ääniä, joista puuttui toinen leima, koska ei halunnut evätä kansalta äänestysoikeuksia. Äänestäjät eivät tienneet toisen kirjekuoren leiman puutteesta. Äänestäjät vaan tietävät mitä he (KYLLÄ/EI) äänestivät.

Tälläinen ns. vaalivilppi uutinen saa uusia käänteitä (rikkinainen puhelin) levitessään ympäri maailmaa. Kuten suomalaiset sanovat ” oma maa mansikka muu maa mustikka”.

  • Kaikissa äänestyspaikossa (ei kopissa) on kameroita.
  • Kun äänestäjä tule äänestämään, niin häneltä kysytään kuvallinen henkilötodistus, sen jällkeen katsotaan Turkin Korkean Vaalilautakunnan järjestelmästä onko äänestäjillä äänioikeus. Jos äänestäjällä on äänioikeus hänet merkitään sekä paperille että koneelle äänestäjäksi. Sama äänestäjä ei voi äänestää muualla koska järjestelmä näyttää, että hän on äänestänyt joo. Tämän jälkeen äänestäjille neutraalisesti äänestyslipun ja kirjeen. Äänestäjä menee äänestyskoppiin ja äänestää siellä. Tämän jälkeen äänestäjä laittaa kirjekuoren, jossa on äänestyliput, laatikkoon.
  • Ennen äänestyksen alkamista ja äänestyksen jälkeen kaikki äänestyskirjeet ja äänestysliput lasketaan äänestyspaikoilla yhdessä (tarkkailijoiden, valvojien ja virkailijoiden läsnäollessa). Äänestyskirjeet

ja äänestäjien määrä tarkistetaan äänestyksen jälkeen. Esimerkiksi jos on 100 äänestyskirjettä, sitten sekä paperilla että koneella pitää olla 100 äänestäjää. Muistakaa puolueiden edustajat ja valvojat yhdessä tarkistavat ja laskevat ääniä.

Olen toiminut (toimin edelleen) vaalivalvojana. Tiedän hyvin prosessin ja järjestelmän.

Kysykää rohkeasti ja älkää tyytykö median epämääräisen tiedottamiseen. Turkin politiikka vaatii pintaa syvempää tutkimusta.
Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 126 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.