Viikon uutiskooste Turkista

Google mainos

Aydinin kaupunki. Kuva: Ali Ergene

VIIKON UUTISKOOSTE TURKISTA

Turkin tasavallan päivää on vietetty 29.10 ensimmäistä kertaa Ankaran ulkopulella Istanbulissa, koska  samana päivänä Istanbulissa avattiin Turkissa maailman suurin lentokenttä, joka kruunasi tasavallan päivän vieton.  Istanbulin uudelle kentälle on annettu nimeksi “Istanbul Airport”. Vanha Ataturk Airport toimii vielä 2023 vuoteen asti, toiminta ei kuitenkaan kokonaan lopu. Vanhasta kentästä osa muutetaan puistoksi ja osa jää lentoliikenteelle. Toiminta siirtyy asteittain uudelle lentokentälle. Istanbulin uudesta kentästä tulee lentoliikenteen keskiö ( Hub Airport ).Kuten Ataturk sanoi: Future is in the sky. Vanha Ataturkin kenttä ei pystynyt käsittelemään matkustajamääriä.

Amerikan asettamat pakotteet kahdelle Turkin ministereille sisäministeri Süleyman Soylu ja oikeusministeri Abdülhamit Gülille on poistettu. Samoin Turkki on poistanut kahdelta amerikkalaiselta ministeriltä pakotteet. Turkin talous on elpymässä pikku hiljaa. Liiran arvo nousee. Sijoittajat ovat palaamassa Turkkiin ja luottamus kasvaa.
Turkissa pidetään 31.3.2019 kunnallisvaalit. MHP ja AKP ovat päättäneet, että he eivät tee vaaliliittoa kunnallisvaaleissa, kuten he tekivät presidentinvaaleissa ( Cumhur vaaliliitto). Puolueet julistavat pian ehdokkaitansa. CHP-AKP taistelevat eniten suurimpien kaupunkien voitosta ( Istanbul, Ankara, Izmir ). Kunnallisvaalit ovat yhtä tärkeät kuin presidentinvaalit Turkissa.
Sauditoimittajan Jamal Khashoggin kuolema on yhä mysteeri, ruumista ei ole vieläkään löydetty. Amerikan presidentti on lähettänyt CIA:n pääjohtajan Turkkin Gina Haspelin, jolle Turkki näytti todisteita toimittajan murhaan liittyen. CIA:n pääjohtajan vierailu aiheutti paniikkia Saudi-Arabiassa, koska Saudia-Arabia ei tiedä minkälaisia todisteita Turkilla on. Tästä syystä he lähettivät oman pääsyyttäjän urkkimaan Turkkiin ns. “yhteistyötä” tekemään Turkin pääsyttäjän Irfan Fidanin kanssa. Turkin viranomaiset eivät kuitenkaan antaneet hänelle mitään todisteita murhaan liittyen. Turkki tekee parhaansa, jotta tämän murhan syylliset löytyisi ja oikeus toteutuisi.
Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 123 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.