Kodeista sairaaloihin Istanbulin vuosisatoja vanha historiallinen rakenne

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa


TEKIJÄ NESLIHAN KOÇAK
ISTANBUL 7. elokuuta 2022

MAINOS!

Istanbul, sivilisaatioiden kehto vuosituhansien ajan, on koti lukuisille historiallisille rakennuksille, jotka ovat 200–2000 vuotta vanhoja ja valaisevat tämän suuren kaupungin historiaa.

Istanbulin lumoava kauneus herättää loputtoman ihailuni. Tässä ruuhkaisessa ja kiireisessä kaupungissa voit oudolla tavalla myös levähtää ja tuntea rauhan syvällä sielussasi. Kun kävelet täynnä ihmetystä ja uteliaisuutta, näet historian jälkiä joka askeleella, eksyt sen maagiseen tunnelmaan ja tuntuu kuin matkustaisit ajan myötä.
Suoraan sanottuna en ole varma, onko minulla tarpeeksi sanavarastoa kuvaamaan tätä kaupunkia, joten siirrytään suoraan pääaiheeseen, josta aiomme puhua.

Istanbul on suurkaupunkikaupunki, joka sijaitsee Euroopan ja Aasian mantereiden risteyksessä ja jonka kaupunkihistoria on 3000 vuotta ja pääkaupunkihistoria 1600 vuotta.

Sitä käytettiin pääkaupunkina Rooman, Bysantin ja Ottomaanien aikana.

Tämä kaupunki on isännöinyt erilaisia sivilisaatioita ja kulttuureja kautta aikojen, säilyttänyt sen kosmopoliittisen ja suurkaupunkirakenteensa, jossa eri uskontojen, kielten ja rodujen ihmiset asuivat yhdessä vuosisatojen ajan, ja siitä tuli ainutlaatuinen mosaiikki historiallisessa prosessissa.

Istanbulin historiallisella niemimaalla sijaitsevat Fatihin ja Eminönün kaupunginosat ovat olleet Istanbulin synonyymeja 1400-luvulta lähtien.

Kaupungin nopea kasvu 1900-luvulla aiheutti suuren muuttoliikkeen idästä länteen, ja kaupungin väkiluku on nyt yli 15 miljoonaa.
Matkustetaan kaupungin menneisyyteen ja katsotaan yhdessä sen vanhimpia rakenteita.

Haydarpaşa Numune sairaala

Haydarpaşa Numune -sairaala on historiallinen sairaala, joka sijaitsee Üsküdarin alueella. Ottomaanien sulttaani Abdülhamid II avasi rakennuksen innovatiiviseksi oppilaitokseksi, jossa Galatasaray High School sijaitsi vuonna 1839, ja vuonna 1894 se siirrettiin nykyiselle paikalleen.
Vuosina 1903–1908 se toimi edelleen sotilaslääketieteen kouluna ja 1908–1933 Istanbulin lääketieteellisenä tiedekuntana.
Vuonna 1936 se siirrettiin terveysministeriölle ja aloitti potilaiden vastaanottamisen.

Arabilainen moskeija

Beyoğlun kaupunginosan Galatan naapurustossa sijaitseva arabimoskeija erottuu korkealla neliömäisellä kupolillaan, jossa on terävä kartio betonilohkojen keskellä.
Tarinoiden mukaan se oli ensimmäinen paikka, jossa rukouskutsu kuultiin Istanbulissa.

Hacı Abdullah -ravintola

Vuonna 1888 Karaköyn laiturilla “Abdullah Efendi” -nimellä avatun Hacı Abdullah -ravintolan toimintaluvan antoi ottomaanien sulttaani Abdülhamid II itse.

Vuonna 1915 ravintola siirrettiin Beyoğluun, ja vuonna 1940 se muutettiin jälleen mestari-oppipoika vahdinvaihdon myötä ja sai nimen Hacı Salih.

Vuonna 1958 ravintola muutti nykyiselle paikalleen lähellä Ağa-moskeijaa, ja vuonna 1983 sen nimi muutettiin viimeisen kerran ja siitä tuli Hacı Abdullah.
Hacı Abdullah on esimerkki “Ahilik”-perinteestä, muslimikäsityöläisten ja kauppiaiden kilta, joka on nykyään melkein unohdettu.

Hagia Irene

Hagia Irene on suurin bysanttilainen kirkko, jota ei ole muutettu moskeijaksi.
Muinaisten lähteiden mukaan se rakennettiin 400-luvun alussa, Konstantinus I:n hallituskaudella.
Se poltettiin Nikan kapinan aikana vuonna 532, mutta keisari Justinianus I rakensi sen uudelleen. Voimakkaat maanjäristykset 700- ja 800-luvuilla aiheuttivat merkittäviä vahinkoja rakennukselle.
Hagia Irene, jota bysanttilaiset kuvailivat patriarkaatin kappeliksi, pysyi Topkapın palatsia ympäröivien sulttaanimuurien sisällä Istanbulin valloituksen jälkeen, joten sitä ei muutettu moskeijaksi eikä siinä tapahtunut merkittäviä arkkitehtonisia muutoksia.

Beyazıtin valtion kirjasto

Beyazitin valtion kirjaston entinen nimi oli Kütüphane-i Umumi Osmani, joka on karkeasti käännettynä julkinen ottomaanien kirjasto. Se on kirjasto, joka on palvellut tutkijoita vuodesta 1884 kahdessa historiallisessa rakennuksessa, joista on näkymät Beyazıt-aukiolle, lähellä Bayezid-moskeijaa ja Sahaflarin (kirjanpitäjien) basaaria.

Ismail Saip Sencer, joka nimitettiin kirjaston johtajaksi vuonna 1896, jatkoi tehtävässään vuoteen 1939. Tuolloin kirjastoa alettiin kutsua “kirjasto Kissan kanssa”, koska kirjastoon majoitettiin niin paljon kissoja taistelemaan rottia vastaan. ratsioita.
Kirjastossa on yli miljoona käsikirjoitusta ja dokumenttia, joista lähes puolet on kirjoja.

Istanbulin yliopisto

Fatihissa sijaitseva Istanbulin yliopisto on Turkin vanhin valtionyliopisto. Vuonna 1453 perustetun yliopiston etunimi oli “Medaris-i Semaniye ve Fatih Darüşşifası”, joka tarkoittaa korkeakoulua ja Fatihin sairaalaa.

Nykyään yliopistossa opiskelee vuosittain noin 73 000 opiskelijaa.
Istanbulin yliopisto on ollut maailman 500 parhaan yliopiston joukossa vuodesta 2006 lähtien.

Valpreda huoneistot

Valpreda Apartment on Levi Kehribarcin vuonna 1909 rakentama 7-kerroksinen 14-huoneiston rakennus. Se on yksi ensimmäisistä asunnoiksi rakennetuista huoneistoista Istanbulin historiassa. Sen rakensivat saksalaiset insinöörit, jotka työskentelevät Haydarpaşan aseman rakentamisessa, jotta italialaiset kivityöläiset voisivat jäädä sinne. Nykyään se tunnetaan laajemmin nimellä Italian huoneistot.
Se rakennettiin art nouveau -tyyliin, joka oli ajan hallitseva tyyli.

Historiallinen tunnelirata

Koska Karaköystä Beyoğluun pääsemiseksi piti kiivetä Yüksekkaldırım-rinteelle, joka on erittäin jyrkkä rinne 24 %:n korkeuskulmalla, se oli ihmisille yllättäen erittäin väsyttävää.

Tässä yhteydessä yksi vuonna 1869 annetuista rautatietoimiluvista Istanbulin kaupunkiliikenteen parantamiseksi myönnettiin tunnelille, joka rakennettiin helpottamaan kulkemista näiden kahden pisteen välillä.

573-metrinen (1879 jalkaa) tunneli, jonka rakentaminen aloitettiin vuonna 1871, otettiin käyttöön 17. tammikuuta 1875 kolmen vuoden rakentamisen jälkeen.

Vuonna 1910 sähköistetty tunneli läpikävi kattavan kunnostuksen vuonna 2007.

Ağa turkkilainen sauna

Ağa Turkish Bath on kolmikerroksinen rakennus, joka on rakennettu 650 neliömetriä (6 996 neliöjalkaa) maaperään.

Kaksi ensimmäistä kerrosta rakennettiin taloksi ja pohjakerros kylpyläksi.

Kylpylän ulkopuoli ja yläosa eli kupoli on suunniteltu vastaanottamaan auringonvaloa auringonnoususta auringonlaskuun. Kupoli on muodoltaan pyöreä ja sen pyöreät lasileikkaukset mahdollistavat valon vastaanottamisen kaikkina vuorokauden aikoina.

Rakennus on saanut vaikutteita 1400-luvun lopulla syntyneestä klassisesta aikakaudesta. Monet ottomaanien sulttaani Mehmed II:n heti Istanbulin valloituksen jälkeen rakentamat rakenteet seurasivat tätä suuntausta.

Lähde: dailysabah.com

Helena Ergene