İstanbul Kulttuuri ja Nähtävyys Kokoelma  

Tervenimeni on Polat Taskin.

Olen asunut n22 vuotta Suomessa ja viimeiset 7 vuotta olen asunut İstanbul:ssa.
Pyrin kokemukseni ja tietoni avulla tutustuttaa teidät İstanbuliintoivottavasti pystyn olemaan edes joksikin verran avuksi teidät avaamaan İstanbulin aarrearkkua.

EYÜP SULTAN:

Eyüp sijaitsee İstanbulin Haliç alueellatoisella tunnetulla nimellä Kultainen Sarvi.
Eyüp :n vilisevässä keskustassa löytyy Eyüp Sultan Moskeija. Eyup aukio pidetään İstanbulissa yksi pyhäpaikoista, Eyüp Sulttaani on elänyt Muhammed profeetan aikana ja tulee profeetan suvusta668-669 luvulla Eyüp Sultan tulee sotimaan  İstanbulin ja kuolee silloin Eyüp aukion kohdallaMoskeijan teettää vuonna Sulttaani Mehmet vasta vuonna 1458 ja tästä tämä alue saa nimekseen Eyüp Sultan.

Viereisen hautausmaan kohdalta pääsee köysiradalla yläpäässä sijaitsevaan Ranskalais kirjailijan Pierre Lotin taloon joka on muutettu kuppilaksi.
En liioittele, tässä on yksi maailman parhaimmista nähtävyyksistä tee/kahvi kuppila kategoriassa.

BEYKOZ:

Beykoz lääni sijaitsee Aasian puolella kakkossillan kohdalla ja sieltä Mustamerelle päin.
Valitettavasti Beykoz ei ole yhtään tuttu İstanbulin turisteille, koska se on pikkasen kaukana keskustasta, keskustalla meinaan Eminönü-Sultanahmet-Galatatorni jne.
Beykozille pääsee Eminönüstä suoralla höyrylaivalla tunnin kestävällä reissulla, tai sitten metrolla meren ali Üsküdarille ja sielta bussilla.( Lisätietoa Istanbulin bussi- metro- ja raitiovaunuliikenteestä, aikatauluista ja lipuista löytyy IETT:n verkkosivuilta.)Olisi ehka jarkevampi hoitaa yksityiskuljetus sinne edes takas nii matkalla voisi samalla vilkaista muitakin paikkoja.

Beykoz on İstanbulin yksi rauhallisimmista alueista, se tarjoaa ihan eri maailmaa vilisevän keskustan jälkeen. Viher luonto, isot puistot vilkkaus Beykoz kukkulasta Bosporin salmelle on mielestäni kannatava elämys. Kohokohteet ovat tällä alueella Hidiv Puisto, Mihrabat Kukkula, Fatih Sultan Mehmet Puisto,

Ja vielä kannattaa myös käydä maistaa rannikkotiellä Kanlıcassa Kanlıca jogurtin  

İstanbul Kulttuuri ja Nähtävyys Kokoelma Osa 3

Sultanahmet Aukio:

Sultanahmet on itseasiassa turistien ”ensi askel” tultuaan İstanbuliin, se on turisti kohteiden keskusta ja suurinosa hotelleista on enimmäkseen siellä.
Sultanahmet aukio saa nimensä Sultanahmet Moskeijjasta, toisella tunnetulla nimellä Bluemosque. Tänne on tarkemmat pukeutumisvaatimukset. Pää (naisilla) ja raajat (kaikilla) on peitettävä, mutta ovelta onneksi löytyy pieni kioski josta saa huiveja lainaan mikäli tuli lähdettyä puolialasti liikenteeseen. Moskeijaan ei myöskään saa astua kengät jalassa, mutta muovipusseja on ennen sisäänkäyntiä jaossa, kengät saa sisälle mukaansa. Moskeija on vuodelta 1616. Saapueessasi Moskeijjaan voi olla että olet törmannyt tukousaikaan jolloin turistin sisäänpääsy evätään. Voit kuluttaa aikaa esim syömällä maissia joka löytyy melkein joka kulmasta.

Aukiossa oli alunperin aikoinaan Konstantinopolin Hippodromi, historiassaan toimi kilpa-ajojen näyttämönä. Aukiolla ovat yhä jäljellä Hippo­dromin areenalle aikoinaan pystytetyt Theodosiuksen obeliski, Konstantinos VII:n pylväs 900-luvulta ja Käärme­pylvään jalusta.

Aukiolla Sultanahmet Moskeijjan vastapäätä sijaitsee Hagia Sofia joka on rakennettu vuonna 537, rakennus on alunperin rakennettu kirkoksi mutta se on muutettu moskeijaksi kun turkkilaiset valtasivat Konstantinopolin vuonna 1453. Kieltämättä astuessaa rakennukseen tunnet ihan kuin seikkailisit aikakoneella taaksepäin, mahtava tunne! Hagia Sofian vierestä pääsee astumaan pikkuhiljaa Topkapi Palatsin alueelle, sinne pääsee samalla museo kortilla Hagia Sofian kanssa, voin seuraavassa osassa erikseen kertoa Topkapi Palatsista.

Tämän trion lopuksi voisi myös ehdottomasti käydä Gülhane Puistossa ottamaan rennosti puitten alla ja kuunnella lintujen ääniä.

Polat Taşkın

Polat Taşkın