Kotini Suomessa, Suomen kebab sulttaani

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Mehmet Mevlüt Kurum
Suomen kebab sulttaani Mehmet Mevlüt Kurum

Olemme haastatellut turkkilaista Mehmet Mevlüt Kurum Turusta. Hän on toiminut monta vuotta ravintola yrittäjänä Suomessa. Hänet tunnetaan Suomen kebab sulttaanina.

MAINOS!

Kerrotteko itsestänne lyhyesti? Missä päin olette kotoisin Turkista?

Olen syntynyt itä Turkissa Van:n maakunnassa Erciş kaupungissa. Olen asunut useita vuosia myös Turkin suurimmassa kaupungissa Istanbulissa. Minulla on 11 sisaruuksia. Olen perheen 4. vanhin lapsi. Minulla on 3 siskoa ja 8 veljeä. Minulla oli köyhät vanhemmat ja jouduin tekemään paljon töitä lapsuudesta asti  että pystyin auttamaan perhettäni. Minulla ei ollut aika käydä koulussa. Olen käynyt elämän kovaa koulua. Koska elinolot olivat tuolloin huonot.

Milloin ensimmäinen kerta tulitte Suomeen? Mikä oli ensivaikutelma?

Tulin Suomeen hyvin varhaisessa iässä.  Voin hyvin sanoa minulla on mielenrauha, että Suomi on kotimaani.  Olen ollut täällä Turussa Suomessa 30 vuotta. Tietysti, pelkäsin paljon kun tulin ensimmäistä kertaa Suomeen. Minua oli odottamassa uusia ihmisiä, uusi kulttuuri, uusi kieli jne. Tein kovasti töitä, taistelin monia vuosia että minut hyväksytään yhteiskuntaan.

Olen vertaillut paljon Suomea ja syntymämaatani Turkkia. Suomi on paljon rauhallisempi kuin Turkki. Täällä ei paljon tapahdu yllättäviä asioita, kaikki noudattavat sääntöjä. Lyhyesti täällä ei ole kaaosta kuin Turkissa varsinkin Istanbulissa. Suomi on hyvin rauhallinen maa.

Oliko helppoa oppia Suomen kieltä?

Uskon että puhun suomea kuin omaa äidinkieltäni. Voin hyvin sanoa että jopa minun äidinkieli on ruostunut. Puhun sujuvampaa suomea kuin äidinkieltä. Olen oppinut suomen kieltä kovasti työtä tekemällä, silloin on kaikki helpompaa. Suomen kielen oppiminen on ollut helppoa minulle tästä syystä. Se riippuu ihmisten halusta ja motivaatiosta.

Mikä on suomalainen lempiruokanne?

Suosikki suomalaista ruoka on lihapullat ja perunamuusia.

Mitä töitä teette Suomessa ja miksi?

Minulla on kebab-pizza ravintola. Suomi on edelleen rauhallinen, on korona tai ei. Toivoisin tietenkin ettei olisi koronaa. Minulla on ikävä suomalaisia asiakkaita. Kaipaan että he voisivat edelleen käydä viettämässä täällä aikaa niin kuin ennen koronaa. He merkitsevät minulle enemmän kuin vain asiakas, he ovat myös minun ystäviä sekä jopa kuin sisaruksia.

Käyttekö usein kotimaassa ja missä?

Käyn kun on mahdollista Istanbulissa. Olen yhteyksissä sukulaisiin Turkkiin.

Miten aika kuluu Suomessa koronan aikana?

Minulla on mahdollisuus viettää enemmän aika perheeni kanssa. Minulla ei ole ollut paljon aikaa viettää perheeni kanssa ennen korona. Minä nyt hyvitän, vietän enemmän aikaa perheeni seurassa. Yrittäjyys on tällainen.

Onko Suomi turvallinen koronan suhteen?

Mielestäni Suomi on yksi harvoista maista maailmassa, jossa voit tuntea olosi turvalliseksi koronan suhteen, ja sanon tämän kaikesta sydämestäni ja vilpittömästi.

Miten terveyspalvelut toimivat Suomessa?

Olen asunut Suomessa 30 vuotta ja olen erittäin terve. Toivon eläväni pitkään kuin kantasuomalaiset. Keskimäärin ihmiset elävät Suomessa  80 vuotta. Minun mielestäni syynä on se että Suomi on puhdas ja rauhallinen maa.

Ovatko naapurinne turkkilaisia vai suomalaisia?

Suurin osa naapureistani ja ystävistäni ovat suomalaisia.

Kuinka Suomessa otettiin teidät vastaan muutettuanne tänne?

Suomalaiset naapureimme ovat hyväksyneet minut muuttaessamme tänne.  Olemme loppujen lopuksi ihmisiä. Tärkein asia mitä me voimme jakaa keskenämme on rakkaus ja kunnioitus. Jos nämä kaksi asia on kunnossa niin ihmisiä hyväksytään kaikkiin yhteiskuntiin.

Oletteko asunut useammalla paikkakunnalla Suomessa? Missä nyt asutte?

Olen aina asunut Turussa ja asun edelleen Turussa.

Kuunteletteko suomalaista musiikkia?

Kuuntelen suomalaista musiikkia.

Mikä on parasta Suomessa?

Parasta Suomessa on se, että se on onnellisin ja rauhallisin maa. Nämä kaksi asiaa ovat Suomen parhaat asiat.

Minkä arvosanan antaisitte Turkin Uutisille asteikolla 1-5?

5

Turkin Uutiset sivusto ja Egean Suomalaiset Yhdistys auttaa suomalaisten ja turkkilaisten keskinäistä kanssakäymistä. Liityttekö tai suositteletteko ystäviä ja firmoja Egean Suomalaiset Yhdistyksen jäseneksi tai mainostajaksi tai lahjoittajaksi tukemaan yhdistyksen toimintaa?

Teette hyvää töitä. Kyllä liityn mielelläni.

Haastattelija- Ali Ergene

Turkkilaiset syövät suomalaista pizzaa

Tietoa Ali Ergene 1155 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.