Turkkilainen tee on parasta

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Turkkilainen tee
Turkkilainen tee

Turkkilainen tee on parasta

Çaykur (turk. Çay Isletmeleri Genel Müdürlügü, vapaa suomennos: teeyritysten yleishallinto) on Turkin valtion omistama teealan konserniyritys, joka luotiin alkujaan vuonna 1973 Turkin teetuotantoa valvovaksi viranomaiseksi.

MAINOS!

Turkkilaisia irtoteen pakkauksia. Vasemmalla valtiollisen Çaykurin Rize turist tea -pakkaus. Yrityksen kotipaikka on Rizen kaupungissa, joka on Turkin teetuotannon keskus Mustanmeren rannikkovyöhykkeen itäosassa. Yrityksellä on palveluksessaan noin 16 500 henkeä. Çaykur hankkii 55–60 prosenttia Mustanmeren rannikkovyöhykkeellä tuotetuista teelehdistä ja valmistaa niistä 47 teetehtaallaan teetä.

Tuotantolaitosten teelehtien käsittelykapasiteetti on 6,6 miljoonaa kiloa vuorokaudessa. Yrityksellä on lisäksi yksi teepakkaamo ja esimerkiksi teealan tutkimusinstituutti. Yritys kertoo osuudekseen 60–65 prosenttia Turkin kuivan teen markkinoista.  Eräs toinen taho arvioi Çaykurin osuudeksi 47 prosenttia teen vähittäismyynnistä Turkissa (2014).

Teetä valmistetaan Turkissa noin 225 miljoonan kilon vuodessa. Vuonna 2013 Turkki oli maailman neljänneksi suurin mustan teen tuottajamaa. Teen vienti edustaa noin viiden prosentin osuutta maan teentuotannosta. Tuotantomäärältään Çaykur on yksi maailman suurimmista teetaloista vaikkei sen tuotantoa ole juuri kaupan ulkomailla.

Yhtiö on sponsoroinut rizeläistä jalkapalloseuraa Çaykur Rizesporia vuodesta 1990 alkaen.

Lähde: fi.wikipedia.org

Turkkilaiset juovat teetä eniten maailmassa

Tietoa Ali Ergene 1157 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.