Turkkilaiset juovat teetä eniten maailmassa

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

Turkkilainen tee
Turkkilainen tee, Kuşadası. Kuva: Ali Ergene

Turkkilaiset juovat teetä eniten maailmassa

Turkkilaisten kansallisjuoma musta tee

Turkkilaisten kansallisjuoma mustalla teellä (turkkilainen tee) ei ole kuitenkaan pitkä historia kuin turkkilaisilla kahvilla. Turkissa kahvi kasvi ei kasva. Kahvi on ollut aina tuonti juoma. Kahvi tuotiin Turkkiin Jemenistä. 1800 luvun lopussa kun Osmani valtakunnan viimeisimmät vuodet oli niin, kahvin hinta alkoi nousemaan.

MAINOS!

Sen ajan sulttaani Abdulhamit on miettinyt ratkaisua ja vaihtoehtoja kahville. Sulttaani on päättänyt kasvattaa tee pensaita Turkin Bursassa. Sulttaani on tilannut tee pensaita/taimia Kiinasta asti. Mutta tee kasvi ei sopeutunut Bursaan. Bursa ei ollut oikea paikka tee kasville ekologisista syistä. Bursan ilmasto ei sopinut tee kasville.

Kahvin kallistuminen jatkui Turkin Tasavallan aikoinakin. Turkin perustaja Mustafa Kemal Atatürk on valmistuttanut lakia vuonna 1924 että tee kasvia kasvatetaan laajasti Turkissa. Sen ajan hallitus tuonut 70 tonnia tee kasvin siemeniä naapurimaa Georgiasta Turkkiin vuonna 1930. Tee kasvi on levinnyt mustan meren rannikko vyöhykeelle ja varsinkin Rizen maakuntaan Turkissa. [rml_read_more]

Tee on huomattavasti halvempaa kahvia verrattuna. Teen lehdet eivät paina paljon. Se on etu logistiikan kannaltakin. Nykyä turkkilaiset kuluttavat teetä eniten maailmassa. Turkki teen kasvatuksessakin on kärjessä. Turkkilaisten vuosikulutus on 6,87 kg/henkilö. Yhdestä kilosta teen purusta saadaan 300-600 lasilista tee juomaa riippuen teen lajista ja laadusta. Lähde: yemek.com

Turkkilaiset juovat teetä ympäri päivä riippumatta kellon ajasta. Turkkilainen tee haudutetaan. Se tarjotaan kaikille vieraille, asiakkaille jne. Turkissa. Miten keitetään hyvää turkkilaista teetä? Niitä löytyy eri versioita. Tässä on yksi niistä. (youtube)

Kävin kotikaupungissa Aydinissa sijaitsevassa teekuppilassa. Miehet käyvät yleensä siellä. Eläkeläiset viettävät aikaa vaihtaen juttuja. He pelaavat turkkilaista laattapelia, korttipeliä, domino ja dama. Teekuppila/kahvila on turkkilaisten miesten tapaamispaikka sekä ajanviettopaikka. Ihmiset löytävät töitä, asiakkaita teekuppilassa. Jopa poliisi kysyy etsintäkulutettuja ihmisiä teekuppilasta.

Teekuppilat/kahvilat ovat hyvin tärkeitä turkkilaisille. Autolla kiertävät myyjät tulevat myymään tuotteita teekuppiloiden pihoille. Tuotteet riippuvat myyjistä, vuodenajasta jne. Esim- tuotteet voi olla vesimeloneja appelsiini, kaali, peruna, tekstiilituotteita jne. Lyhyesti sanottuna vaikka mitä.

Teekuppilan pitääjän nimi on Mutlu Özmoral. Hän on ollut ikänsä töissä täällä. Hän on perinnyt isältä tämän kuppilan. Vanha patu ei ole lakannut käymässä teekuppilassa vieläkään. Hän tarkastaa että Mutlu toimii oikein. Mutlu Özmoral tietää melkein kaiken heidän asiakkaista ja heidän elämästä. Hän on kävelevä tiedonlähde. Hän kuulee ja näkee kaikenlaista teekuppilassa.

Ihmiset nauravat, pitäävät hauskaa, tekevät kauppa tai tappelevat teekuppilassa. Monet voivat puhua perheasioista, henkilökohtaisista asioistakin. Aiheet vaihtelee laidasta laitaan kertoo Mutlu minulle.

Mutlu tarkoittaa onnellinen turkiksi. Mutlu on sinkku mies. Hän ei ole vieläkään löytänyt sitä oikeaa. Hän nauraen sanoo että hän on ihastunut vaaleisiin suomalaisiin naisiin. Tässä yksi syistä  miksi hän on liittynyt Egean Suomalaiset Yhdistyksen jäseneksi Kuşadasıssa.

Jos eksytte Aydıniin joskus niin voitte käydä vaihtamassa sanaa ja juomassa turkkilaista teetä Mutlun teekuppilassa.

Ülfetin teekuppila
Osoite: Orta Mahallesi, Orta Mahalle Cd. No:92, 09010 Aydın Merkez/Aydın

Ali Ergene

Perinteiset turkkilaiset häät

Tietoa Ali Ergene 1157 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.