Perinteiset turkkilaiset häät
Turkkilainen kaupunkinuori valitsee nykyään itse puolisonsa, mutta vanhempien siunaus tulevalle liitolle on saatava. Maaseudulla vanhemmat valitsevat yleensä aviopuolisot ja päättävät avioliitosta.
Kun perheet ovat päässeet yhteisymmärrykseen lapsiensa liitosta toimitetaan esikihlaus (söz) ja annetaan runsaasti lahjoja puolin ja toisin. Esikihlausta seuraa varsinainen kihlaus (nişan), joka voi kestää kuukaudesta jopa vuosiin. Kihlasormukset laitetaan oikeaan käteen. Kun mennään naimisiin siirretään kihlasormus vihkisormuksen kanssa vasempaan käteen. Vihkisormus on aina näyttävämpi kuin kihlasormus. Jotkut ihmiset pitävät molempia sormuksia oikeassa kädessä.
Morsiamen hääpuku on valkoinen ja sitä koristaa punainen vyö, joka on merkki morsiamen puhtaudesta. Asuun kuuluvat lisäksi huntu, hopeanväriset kukkalaitteet ja pitkät pitsihansikkaat.
Virallinen vihkiminen suoritetaan kaupungintalolla ja sillä pitää olla todistajat. Vihkituomarille toimitetaan esteettömyystodistus ja hän kirjoittaa vihkitodistuksen. Seremonian jälkeen ajetaan autoilla ympäri kylää tai kaupunkia, soitetaan torvia ja lauletaan. Ohikulkijat voivat pysäyttää kulkueen ja pyytää rahaa.
Maaseudulla häissä syödään hyvin. Tarjolla on yleensä hääkeittoa, lammasta ja riisiä sekä paljon makeita kakkusia. Musiikki vaihtelee turkkilaisesta kansanmusiikista tämän päivän diskohitteihin. Hääpari saa lahjaksi rahaa ja kultaa ja lahjat ripustetaan ylle – myös rahat neulojen avulla.
Turkkilaiset hääperinnöt vaihtelevat paikkakunnittain. Olemme tutkineet Aydınin alueen hääperinteitä esimerkkinä.
Maaseudulla nuoret tytöt ja pojat näkevät toisiaan häissa, pelto työmaalla, tytön juomavesimatkalla (ennen vanha ei ollut juomavesi verkosto) jne. Pääasiassa vanhemmat päättävät sopivia ehdokkaita. Perheen sulhasehdokkaalla on omat ehdot kuten ikä ja hänen pitäisi olla käynyt armeijan. Turkissa armeijaan mennään 20 vuotiaina. Jos kriteerit ok niin nuoren miehen vanhemmat ja lähisukulaiset etsivät nuorelle miehelle morsian ehdokasta. He tuijottavat nuoria naisia tapahtumissa ja häissa. On tärkeää, että tytön perhe ja miehen perhe ovat taloudellisesti saman tasoisia. Se on parempi että nuoren miehen vanhemmat ovat hieman varakkaampia kuin morsian vanhemmat. Turkkilaisella sananlaskullakin viitataan tätä asiaa. Eli ”rummut soitetaan sama kokoisten rumpujen kanssa” ”Davul dengi dengine çalar”.
Jos nuori mies tykkää morsian ehdokkaasta, hän kertoo vanhemmilleen. Vanhan perinnön mukaan nuori mies ei puhu isälle tällaisista asioista. Hän asioi äidin kanssa yleensä näistä asioista. Kun ollaan samaa mieltä ehdokkaasta niin, lähisukulaisten tai välittäjän kanssa mennään lahjojen kanssa vierailulle nuoren naisen vanhempien kotiin puhumaan asiasta. Arvostettu henkilö avaa puheenaihen vierailulla ja hän sanoo perinnön mukaan ”Allah’ın emri, peygamberin kavliyle kızınız (naisen nimi)………’i oğlumuz (miehen nimi)……’a mehel gördük. Siz de mehel gördüyseniz kızınızı istiyoruz.” Nuoren naisen vanhemmat antavat pyörteisiä vastauksia ensimmäsellä kerralla. He sanovat että perhe keskustelee asiasta keskenään ”Kız evi naz evidir. Biz bir konuyu ailece konuşalım. Allah nasip ettiyse, inşallah” Jos annetaan myöntäinen vastaus niin sanotaan olette päättäneet että tämä avioliitto sopii teidän mielestä niin meidän mielestä myös sopii “Siz mehel gördüyseniz biz de mehel gördük” Vierailulla on myös sulhasehdokas.
Nuoren naisen vanhemmat tietävät vierailun tarkoituksen etukäteen. Jos he eivät ole halukkaita tästä avioliitosta niin epäsuorasti ja loukkaamattomasti annetaan kieltäisia vastauksia vieraille. Esim. Vieraiden lahjoja ei oteta vastaan. Tarjotaan turkkilaista kahvia, teetä ilman sokeria tai sokerin tilalle sekoitetaan kahviin, teehen suolaa (Tyttö on tarjoilijana). Kastellaan vieraiden kengät vedellä. Luuta asetaan väärin päin eli ylösalaisin että vieraat näkevät sen. Tai sanotaan nätisti että etsikää muualta onnea “nasibinizi başka yerde arayın”.
Jos nuoren naisen vanhemmat ovat halukkaita tästä avioliitosta: Laitetaan sokeria tarjottaviin teehen ja kahviin. Tarjotaan vieraille vieraiden tuomat makeat. Tai sanotaan “Kısmetse olur” eli jos kohtaloon kirjoitettu niin onnistuu.
Toisen kerran nuoren miehen vanhemmat käyvät vierailulla sukulaisten kanssa nuoren naisen kotona. Silloin nuoren naisen vanhemmat antavat pienen lahjan nuoren miehen vanhemmille joka sisältää muutamia alusvaatteita, nenäliinoja, sukkia ja muita vaatteita. Annettu nenäliina on yleensä silkkiä ja reunat on pitsi koristeltu. Nenaliinan tekijä on yleensä morsian ehdokas. Tällä vierailulla puhutaan pikkukihlauspäivästä (söz nişanı). Annetaan nuoren miehen vanhemmille tytön vanhempien vaatimuslista. Tällä yritetään taata tytölle hyvä elämä että heillä ei tule taloudellisia vaikeuksia kun he ovat naimisissa.
Aydınin alueella ne ovat:
- Sulhasella on oltava omistusasunto
- Iso kokoinen kultaraha (Beşibirlik) 36 grammaa
- Kultainen rannerengas
- Kultainen kaulakoru
- Kultakoru setti (kaulakoru, korvakoru, sormus)
- Karkkeja häävieraille
- Lampaan villaa ja puuvillaa (patjoja varten)
- Kahden huoneen sisustus
- Lähisukulaisille ja läheisille naisille perinteinen housukangas (şalvar) eli leveä punttiset maalaishousut
- Vaatteita ja pukuja morsiamen sisaruksille ja vanhemmille
- Orkesteri
Kihlaus
Kun kihlauspäivästä on sovittu niin sovitaan myös ostospäivästä. Sitä sanotaan ”masraf görme”. Ostospäivässä ovat mukana sulhasehdokas, morsianehdokas, vanhemmat, sisarukset ja heidän vaimot. Maksaja on sulhasen vanhemmat. Silloin ostetaan ehdokkaille sormukset, vaatteet jne. Nuorten tapaaminen on kielletty ostospäivään asti paitsi pyhäpäivinä. Tämä kielto lakkautuu ostospäivän jälkeen.
Nuoren miehen vanhemmat vievät ostetut tavarat nuoren naisen vanhempien kotiin kihlauspäivänä hevosilla, aasilla ja nuorten kantamina. Vieraille tarjotaan kahvit ja annetaan esiteltäväksi tytön kapiot nuoren miehen vanhempille sillä ehdolla että he palauttavat tavarat kihlauspäivän jälkeen. Ostetut tavarat ja kapiot ripustetaan ja esitellään vieraille. Lue kapiot perinteestä.
Vieraat käyvät katsomassa kapiot ja tavarat. He tuovat lahjoja tai laittavat rahaa esille laitettujen tavaroiden joukkoon. Kihlaus juhlat järjestetään mahdollisemmin pian ennen häitä. Kihlauspäivänä viimeistään sovitaan ja varmistetaan hääpäivää eli avioliitto varmistetaan ja kaikki lyödään lukkoon. Häiden valmistelut alkavat heti varsinaisen (iso) kihlauspäivän jälkeen. Vanhemmat kokoontuvat tytön vanhempien kotona ennen isoa kihlausta. Puhutaan ostettavista kultakoruista vanhempien taloudellisen kyvyn mukaan.
Esim. 5 kappaletta kultarahoja (jokainen painaa 36 gr), toinen kultaraha (üçyüzlü), 2 metriä kultaketjua ja vähintään 5-6 kultaista rannerengasta jne.
Nuoren miehen vanhemmat lähettää munkki tarvikkeet (jauhoja, öljyä, siirappia) tytön vanhemmille. Munkit jaetaan vieraille. Tarvikkeita tuoville annetaan pikku lahjoja kuten nenäliina, alusvaatteita jne. Ennen kihlauspäivää lähetetään sulhasen vanhemmille munkkeja. Joku nainen vie munkit yleensä. Annetaan viejälle pieni raha palkkio. Nuoren miehen kaverit syövät munkit. Vastalahjaksi lähetetään hevosella halvaa nimeltään “oğlan helvası”, hedelmiä, pähkinöitä, karkkeja, pieni peili, hiuskoristeita annettavaksi tytön kavereille, morsiammelle vaatekangas, kengät ja tossut. Nämä lahjat laitetaan hevosen satulalaukkuun. Tämän satulaukun nimi in ”Galyet”. Satulaukun viejille tytön vanhemmat antaa pikku lahjoja kuten vaatteita, paita, raha jne.
Ostospäivän jälkeen sunnuntaina toteutetaan kihlausseremoniat. Kihlauspäivänä lahjat, kullat ja kapiot ripustetaan kaikkien nähtäväksi. Vieraille tarjotaan turkkilaista makeaa ”Lokum” ja karkkeja. Jotkut tarjoavat limonadia ja turkkilaista makea perinne juomaa ”şerbet” jne.
Häät
Häät yleensä järjestetään keväällä ja syksyllä. Syynä on se että kesä- ja talvikuukaudet ovat yleensä työ kuukausia maaseudulla. Kesällä viljellään puuvillaa, maissia jne. Talvella poimitaan oliiveja ja hoidetaan oliivipuita.
Avioliittoon vihitään yleensä muutama ennen häitä tai jopa viikkoa ennen häitä. Syynä on se että tappeluiden takia ei purkautuisi avioliitto häissä. Kaikki suuttumukset ja väärinkäsitykset tuodaan esille häissä Turkissa. Turkin lippu nostetaan tai ripustetaan viikkoa ennen sulhasen ja morsiamen kotiin sellaiseen paikkaan että se näkyy joka puolelta. Sillä ilmoitetaan häät. Lipun laiton kunnia annetaan alueen arvostetulle henkilölle nimeltään ”bayraktar”. Lipun ripustemisen yhteydessä ase laukaistaan kaksi kertaa. Lipun ripustajalle annetaan palkkioksi lahjoja. Hääkutsut jaetaan viimeistään viikkoa ennen häitä.
Häät alkaa perjantaina ja päättyy sunnuntaina. Järjestetään henna-ilta lauantaina. Se vastaa vähän Suomen polttareita. Morsian tanssii ja juhlii kavereiden kanssa. Morsian pukeutuu perinnön mukaan illalla. Sulhanen lähettää myöhään lauantai iltana hennaa morsiammelle. Se sekoitetaan isolla tarjoittimella. Tarjoitin koristellaan kukilla ja kyntilöillä. Morsiammen pää peitetään koristetulla liinalla nimeltään “pullalı”. Henna laitetaan hänen käsiinsä ja jalkoihin. Samalla yritetään itkittää morsianta surullisilla perinne lauluilla. Ylimääräinen henna jaetaan vieraille ja kavereille.
Häät järjestetään perinteisesti musiikilla tai uskonnollisesti ilman musiikkia. Musiikkia häissä soittaa perinne orkesteri. Musiikki häissä tarjotaan vieraille syötäviä ja viinaa. Imaami lukee Koraania uskonnollisissa häissä ja myös tarjotaan ruokaa mutta ei viinaa.
Sunnuntaina sulhasen puoli tulee hakemaan morsiammen koristetulla hevosella (nykyään autolla) tytön kotiin. Sulhasen äiti heittää morsiamen päälle vilja sekoitusta (vehnää, riisiä, kikherneitä), rahaa, sokeria jonka uskotaan tuovan hedelmällisyyttä. Sulhanen ei yleensä mene hakemaan morsianta. Hän odottaa jännittyneenä kotona. Tytön kotoa morsiammen ottaa hevosen selkään sulhasen isä. Hän taluttaa hevosta ellei isä ole eronnut tai mennyt toista kertaa naimisiin. Syynä on se että se ei tuo onnellisuutta uudelle pariskunnalle.
Sulhasen ystävät testaavat kärsivällysyyttä ja kiusaavat sulhasta ennen kun hän vastaanottaa morsiammen. Hänelle annetaan vaikeita tehtäviä kuten kahvin tai ruuan keitto, hedelmien keräys, tanssiminen kuumalla maalla. Tämä perinnö riippuu siitä että mitä silloin keksitään. Kun morsian saapuu niin sulhasen äiti peittää morsiamen kasvot perinteisellä liinalla (yüz görümlüğü). Häiden päätettyä sulhanen ja morsian peseytyvät uskonnollisesti (abdest almak). Osa vedestä ripotellaan heidän kotiin eri paikkoihin. Sillä uskotaan että se tuo onnellisuutta ja sujuvuutta heidän elämään.
Seuraavana päivänä aamiaisen jälkeen uusi pariskunta käy kiittämässä ja kunnioittamassa eli suutelemassa perinteisesti omien vanhempien ja sukulaisten kättä. Pariskunta vie mukana pieniä lahjoja kuten vaatteita, paita ja sukkia. Sukulaisvierailulla heille annetaan rahaa että heillä on mahdollisimman helppo yhteinen elämän alku.
Häistä viikon kuluttua sulhasen vanhemmat ja sukulaiset käyvät vierailulla morsiammen vanhemmilla.
Lähde: Aydin Kultturi ja Matkailu toimisto
Ali & Helena Ergene
Lue myös:
Kannattaisi päivittää tämä juttu. Nykyään esim. häät vietetään suurissa, sitävarten tehdyissä häätiloissa ja muutenkin modernit häät ovat lähinnä kreikan mallisia. Usein kuitenkin häät ovat kaksi osaisia josta ensimmäinen on maistraattia vastaava virallinen tilaisuus jossa kaksi todistajaa ja virallinen valvoja tarkastavat että nimet tulee papareihin oikeisiin kohtiin.
Senjälkeen alkaa juhlat johon on kutsuttu (yleensä yli 100 vierasta molemmilta puolin). Lisäksi, on mahdollista järjestää vihkimistilaisuus moskeijassa (tarvitaan molempien suostumus) jolloin vaimo hyväksyy että mies voi tarvittaessa ottaa 3 vaimoa lisää mikäli varallisuus sallii.
Siis tämä kaikki on mahdollista maassa jossa on sekularistinen perustuslaki ( ts. oli ennen Erdoganin viimeisintä muutosta).
Niin kuin otsikossa lukee Lauri Puhakka se kertoo Perinteisestä turkkilaisesta häästä. Turkin laki ei sallii kolme vaimo edelleen. Mitä sinä tavoittelet kirjoittelaemalla valhellisia tietoja Turkista? Erdogan ei muuttanut niitä lakeja. Kenestä sinä kuulit tälläisiä? ilmeisesti hän vääräntää tai suora valehtele asioita.sinulle. Erdogan on Turkin presidentti. hän ei pysty muuttamaan lakeja yksin missään tapauksessa. Turkissa on sitä varten parlamentti. Ota selvä asioista ennen kuin otat kantaa asioista.