Turkki on linssien suuri tuottajamaa

Google mainos

Kuva: flickr.com

TURKKI ON LINSSIEN SUURI TUOTTAJAMAA

🇹🇷 Turkki kuuluu linssien suurimpiin tuottajamaihin maailmassa. Linssit kuuluvat palkokasveihin. Myös Suomesta saa ostettua Turkista tuotuja linssejä luomuna. Itse ostan linssit aina luomuna ja tietenkin Turkista tuotuja. Ne ovat laadukkaimpia hintatasoonsa nähden. Linssejä on viljelty jo nykyisen Turkin alueella jopa 13 000 vuotta sitten.

Linssit ovat Turkissa hyvin suosittu kasvis ja niistä tehdään mm. maistuvaa keittoa, Mercimek çorbası ja tulisempaa versiota, Ezogelin çorbası. Punaiset linssit soseltuvat parhaiten keittoihin ja vihreät esim salaatteihin tai lisukkeeksi. Keitetyt linssit maistuvat myös erinomaisesti salaatin tai riisin joukossa. Itse teen sitä usein kotona ja Turkissa käydessäni se on aina suosikki keittojani.

Linssit ovat erittäin ravinnerikkaita ja terveellisiä. Ne sisältävät runsaasti proteiineja, kuitua ja hivenaineita, mutta ei juuri ollenkaan kaloreita. Linssit sisältävät lisäksi magnesiumia, rautaa, kuparia ja B-vitamiinia. Ne sisältävät myös runsaasti sydäntä ja verisuonia suojaavia antioksidantteja. Linssien säännöllinen syöminen voi alentaa kolesterolia ja pitää verensokeria tasaisena.

Huuhtele linssit hyvin

Ennen keittämistä linssejä ei tarvitse liottaa, mutta ne pitää huuhdella hyvin, niin että huuhteluvesi on lopussa kirkasta. Linssejä keitetään noin puoli tuntia. Keittoa tehtäessä keittoaika on pidempi, koska linssit soseutetaan. Linssit voi myös liottaa, jolloin keittoaika on hieman lyhyempi. Kuuma linssikeitto maistuu erinomaisesti kylmänä pakkaspäivänä 🙂

Turkkilaiseen linssikeittoon käytän:

-Huuhdeltuja, keitettyjä linssejä
-Vettä
-Sipulia
-Sitruunaa
-Hieman puuroriisiä
-Tomaattisosetta
-Suolaa
-Rouhittua punaista pippuria
-Kuivattua minttua
-Voita tai oliiviöljyä

Johanna Güler

Google Mainos

Tietoa Johanna Güler 83 Articles
Minua kiinnostavat Turkin matkailu ja historia.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.