Täytetyt vihannekset, dolma

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Täytetyt vihannekset
Täytetyt vihannekset. Kuva: wikimedia.org

Täytetyt vihannekset, dolma

Tarvikkeet:

2 paprikaa
2 sipulia
2 perunaa
2 tomaattia
2 munakoisoa, viininlehtiä, tuoreita tai pakastettuja härkäpapuja (ei välttämätön)

MAINOS!

Täyte: 3 lasia hyvälaatuista riisiä, kaksi kourallista tuoretta tilliä (tai reilusti kuivattua tilliä), 1 rkl suolaa, öljyä, 1 rkl tomaattipastaa, 1 rkl chilipippuria, 2 rkl sitruunapippuria, 1-2 rkl garam masala -mausteseosta, 1 rkl kurkumaa, reilu loraus granaattiomenasiirappia
Vihannekset kaiverretaan terävällä veitsellä ja tehden niistä ohutreunaisia kuppeja. Vihannesten sisus säästetään täytteeseen.

Munakoisoista saa koosta riippuen 2–4 palaa. Sipuli kuoritaan kopauttamalla sitä kuorineen pari kertaa, jolloin renkaat tulevat hieman irtonaisiksi. Halkaistaan sipuli toiselta puolelta keskustaan asti ja otetaan keskeltä 1–2 sentin pala. Irrotetaan sen jälkeen renkaat yksitellen, jolloin saadaan täytettäväksi sopivia kuppeja.

Perunat kuoritaan ja niistä kaiverretaan kuppeja, joiden kantena on pala perunaa. Kaiverretaan tomaatit irrottamalla 3–4 sentin kokoinen pala sen yläosasta ja säilytetään se kanneksi.

Viininlehtien sijasta voi käyttää muita lehtivihanneksia kuten kaalia.
Täyte valmistetaan pilkkomalla edellisestä vaiheesta jääneet vihannesten sisustat hyvin pieniksi paloiksi. Riisi pestään pari kertaa ja laitetaan sen päälle vettä sen verran että riisi peittyy. Lisätään runsaasti pilkottua tilliä, mausteet, hiukan öljyä sekä granaattiomenasiirappi ja tomaattipasta. Sekoitetaan hyvin.

Vihanneskupit täytetään vain puolilleen, koska riisi paisuu kypsyessään. Työn vaikein vaihe on asettaa vihanneskupit ja viininlehtikääryleet niin, että ne eivät aukea kypsennysvaiheessa. Vihanneskuppeihin laitetaan samasta vihanneksesta oleva kansi, perunakuppeihin tehdään pieniä reikiä terävällä veitsellä ennen niiden täyttämistä. Kaksi munakoisokuppia asetetaan vastakkain. Täytetyt sipulit asetetaan kattilaan tiiviisti avonainen reuna alaspäin. Tuoreisiin tai etikassa säilöttyihin viinilehtiin (tai kaalin lehtiin) asetetaan täytettä vajaa ruokalusikallinen ja tehdään mahdollisimman tiukka käärö, joka asetetaan kattilaan sauma alaspäin.

Täytetyt vihannekset asetetaan kattilaan sitä mukaa kuin ne täytetään. Kattilan pohjalle laitetaan pari senttiä vettä. Vihannesten järjestys on seuraava (ne siis täytetään tässä järjestyksessä): alimmaiseksi tulee tuoreet tai pakastetut härkäpavut, jos niitä käytetään. Niiden joukkoon voi laittaa suurehkoja lihapaloja, jotka on kypsennetty lähes kypsiksi etukäteen.

Seuraavaksi laitetaan täytetyt munakoisot, paprikat, sipulit ja perunat. Niiden joukkoon voi laittaa tuoreita papuja tai perunaviipaleita.

Sen jälkeen tulevat viininlehti- tai kaalikääröt, ja täytetyt tomaatit päällimmäiseksi.

Sen jälkeen kattilaan lorautetaan vähän Tariş oliiviöljyä.

Dolmaa kypsennetään miedolla lämmöllä noin puoli tuntia, aika riippuu siitä millaista riisiä käytetään. Painoksi asetetaan nurinpäin oleva lautanen tai muu paino. On tärkeää, että vihannekset pysyvät paikallaan niiden kiehuessa, että täyte pysyy vihannesten sisällä. Painona voi käyttää jääkimpaletta, joka on hieman kattilaa pienempi, jolloin dolmaan tulee kosteutta hitaasti. Jos painona käytetään lautasta, vettä laitetaan kattilaan niin paljon, että se ylettyy kattilaan noin puoleen väliin.

Türkan Kurkut

Kapio perinne Turkissa edelleen voi hyvin!