Dolma kesäkurpitsasta ja cacık

Google mainos

Kuva: annemutfakperisi.com

Dolma kesäkurpitsasta ja cacık

?? Tänään tein turkkilaista ruokaa dolma ja cacık. Valitsin siihen kesäkurpitsan tällä kertaa. Dolma voi tehdä myös esim. munakoisosta ja paprikasta. Itse pidän paljon kesäkurpitsan mausta. Ostin 6 kpl sopivan kokoisia kesäkurpitsoita, joita löytyi läheisestä Prismasta.

Yritysten mainos palsta:

Ennenkuin tein täytteen, niin kuorin kurpitsoita vähän ja pesin hyvin. Sen jälkeen puolitin ja kaiversin kurpitsan sisäosan pois. Kypsennän kurpitsat uunissa, en kattilassa. Hitaasti kypsytellen/haudutellen tulee parhaan makuista. Kuumennan uunin 225 asteeseen ja pidän siinä asteessa noin yhden tunnin, sen jälkeen lasken lämpötilan 200 asteeseen noin puoleksi tunniksi. Sen jälkeen vielä noin puoli tuntia 150-175 astetta. Kurpitsat saavat kypsyä ainakin pari tuntia. Aluksi laitan vuoan päälle folion ja reilun tunnin jälkeen otan pois. Jokainen uuni on vähän erilainen, joten kokeilemalla tietää parhaiten. Kurpitsat ovat kypsiä, kun haarukka menee ”helposti” kuoren läpi.

Kun olin kaivertanut kurpitsat, niin ripottelin niiden sisälle suolaa. ”Hikoilutin” ne suolan avulla, jolloin kurpitsan mausta tulee hieman pehmeämpi. Saavat olla suolassa n.15 min. Muista huuhdella suolauksen jälkeen ennen täyttöä.

Täytteen tein riisistä ja naudan jauhelihasta. Lisäksi laitoin reilusti sipulia ja valkosipulia. Mausteena käytin kuivattua minttua, tilliä, mustapippuria, suolaa, paprikasosetta( toin Turkista, saa myös Alanya kaupasta Helsingistä ) ja turkin pippuria ( punainen rouhittu chili pippuri ). Lopuksi lisäsin sekaan vielä pinjansiemeniä ja korintteja.

Aloitin lisäämällä kattilaan reilusti öljyä ja kuumensin öljyn.

Sen jälkeen kuullotin kolme sipulia ja viisi valkosipulin kynttä kattilassa ja riisin yhtäaikaa sipulin kanssa öljyssä. ( Ennen tätä olin huuhdellut riisin hyvin ja antanut liota puolen tunnin ajan vedessä ). Sen jälkeen ruskistin jauhelihan ( 400 gr ) vielä samassa kattilassa. Lisäsin mausteet ja lopuksi pinjansiemenet ja korintit. Sipulia ja valkosipulia saa olla reilusti antamaan makua. Dolma tehdään yleensä ilman jauhelihaa, mutta minä laitan joskus, niinkuin tänään. Mausteita voi laittaa maun mukaan. Minttu ja tilli on mielestäni ehdoton.

Kun täyte oli valmis, huuhtelin kurpitsat suolasta ja painelin haarukalla reikiä kurpitsoihin, jotta kypsyvät paremmin. Sen jälkeen täytin kurpitsat ja leikkasin tomaatista paloja, joilla suljin kurpitsan pään. Tämä siksi, että täyte ei tule ulos kypsyessä.

Kun olin täyttänyt kurpitsat, niin valmistin liemen, joka tuli vuokaan kurpitsoita peittämään. Tein sen paseeratusta tomaatista ja vedestä. Laitan myös tähän liemeen suolaa. Käytin yhden 400 gr paseeratun tomaattipurkin. Vettä lisäsin niin paljon, että tuli sopiva liemi. Kurpitsat pitää peittyä lähes kokonaan liemen alle, kun kaadat sen kurpitsoiden päälle.

Sitten vaan uuniin noin kahdeksi tunniksi. Ensin folion kanssa ja folion otan pois noin reilun tunnin päästä, jotta pinta pääsee vähän ruskistumaan.

Cacık

Cacık maistuu aina tämän ruoan kanssa. Minä teen sen turkkilaisesta jogurtista, kurkusta, valkosipulista, mintusta, tillistä ja suolasta. Tietysti myös vettä mukaan, jotta ei olisi liian paksua.

Dolma on ehdottomasti yksi turkkilaisista lempiruoistani. Herkullisia hetkiä?

Johanna Güler

Google Mainos

Tietoa Johanna Güler 83 Articles
Minua kiinnostavat Turkin matkailu ja historia.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.