Kapio perinne Turkissa edelleen voi hyvin!
Turkissa on kapiot perinne. Kapiot ovat vaatetavaroita, joita sekä nuorimies- että morsiamen pitää tuoda mukanaan naimisiin mennessään osana myötäjäisiä. Myötäjäiset ovat eräänlaista ennakkoperintöä.
Kapioihin kuului vaatteita morsiamen omaan käyttöön ehkä hänen loppuiäkseen tai ainakin avioliiton alkuvuosiksi, ettei aviomiehen tarvinnut kuluttaa varoja vaimon pukemiseen, sekä tusinoittain lakanoita, pyyhkeitä ym. liinavaatteita ja muutamia vuodepeitteitä. Nuoresta asti tyttö valmistaa äitinsä avustamana aittansa orsille tai kapiokirstuunsa näitä vaatetavaroita.
Osa perheissä käytettiin tietysti myös palkattua apua tyttären kapioitten ompeluun tai naapurieden ja sukulaisten talkootyötä. Varsinkin kihlausaika oli kiireistä kasityöaikaa.
Kapiot työt alkaa heti kun lapsi syntyy. Se jatkuu siihen asti että lapsi menee aukuisena naimisiin. Kapioiden keräämisen aloittamiseksi tärkeintä on hankkia näyttävä kapioarkku. Kapiot kerätään tähän arkkuun. Kapio tavaroille on keräämisjärjestys. Uskomuksen mukaan ensin laitetaan housut. Se tarkoittaa että kapioarkku pystytään täyttämään tavaroilla. Toisena laitetaan paita.
Sillä toivotetaan lapsella on onnellista elämää ja avioliittoa. Kolmantena laitetaan pöytäliina. Se tarkoittaa että ruokapöydässä on aina ruokaa. Seuraavaksi laitetaan aine koipallo”şap, naftalin, aspinik” jolla estetään pahan kosketus. Uskotaan että piru pilaa arkun tavarat jotta piru ei pystyisi lähestymään arkkua niin laitetaan myös mauste “çörek otu”, hopeapensaan hedelmä (iğde), sakset ja veitsi. Lisäksi laitetaan tulenteko väline “kibrit” että omassa kodissa on tulenliekki osoittamassa elämää. Laitetaan myös hiiva sen toivotaan auttavan juurtumaan uuteen kotiin.
Arkussa on erilaisia kirjailtuja, pitsiä, kirjailtuja kankaita, liinoja, kangas paketteja, vaatteita ja vauvan vaatteita (sen ajan äitiyspakkaus). Mitä suurempi kapioarkku on sitä enempi se tuottaa kunniaa perheelle. 5-7 päivää ennen häitä esitellään kapioarkun sisältöä sukulaisille ja tutuille. Katsoijat voivat ilmaista kapioista mielipiteensä sanoen epäsuorasti joko tyttö on kasvanut äiti on nukkunut “kızı büyümüş, anası uyumuş” tai tyttö on oppinut, äiti on auttanut “kızı okumuş, anası dokumuş”.
Kapiot viedään seromonialla sulhasen kotiin. Ennen kuin kapioarkku viedään niin sisältö listataan arvojen mukaan vieraiden, kylänjohtajan ja kylän arvostettujen ihmisten todistamana. Lista allekirjoitetaan että kapiot on vastaanotettu ja sinetöidään että kapioarkku menee avaamattomana perille. Tällä käytännöllä suojellaan naisen omaisuutta jos avioliitto purkautuu. Morsiammelle annetut häälahjat ovat myös naisen omaisuutta.
Naiset myös talkoilla tekevät käsitöitä jotka laitetaan kapioarkkuun. Käsitöiden tekeminen on perinteen siirtämistä sukupolvelta toiselle.
Nykyään valitettavasti paljon ostetaan valmiita teollisesti valmistettuja tavaroita.
Ali & Helena Ergene
Lähde: aregem.kulturturizm.gov.tr