Ataturkin puolue CHP (Tasavaltainen Kansanpuolue)

Google mainos

Kuva: wikimedia, CHP:n puheenjohtaja

Ataturkin puolue CHP (Tasavaltainen Kansanpuolue)

Tasan 94 vuotta sitten (9.9.1923) Turkin pääoppositiopuolue CHP (Tasavaltainen kansanpuolue on perustettu. Puolueen perustaja on Turkin ensimmäinen presidentti Mustafa Kemal Ataturk. CHP on Turkin vanhin poliittinen puolue. Vuoteen 1950 saakka CHP oli ainoa poliittinen puolue Turkissa. Ataturkin kuolemaan jälkeen, puolueen johtajaksi valittiin Ismet Inönu. CHP:n ideologi, puoluelinja on Kemalism.

GOOGLE MAINOS:

Ataturkin johdolla alettiin tekemään uudistuksia Turkissa. Aakkoset vaihdettiin, naiset saivat äänioikeuden (vaan yksi puolue), Fetsit (päähine) kiellettiin (70 ihmistä tapettiin koska vastustivat) miehet pakotettiin pukemaan hattuihin, rukouskutsu, joka on koko maailmassa arabiankielinen, vaihdettiin Turkkiin kieleen, uskonnolliset kirjat poltettiin, ihmiset pakotettiin oppimaan Kemalismin opit. Moskeijat muutettiin eläintalliksi. Vastustajat tapettiin jne.

Tätä ajanjaksoa (27 v). kutsutaan ”Yhdenpuolueen Diktatuuri” Turkissa. Edelleen eläviä todisteita ovat Turkissa. Syy oli sekularismi. Kun CHP huomasi että kansa vastustaa sekualarismia, Turkin armeijalle annettiin tehtävä suojella sekularismi kansalta!

Kun Turkki muiden maiden panostuksesta otti monipuoluejärjestelmän käyttöön, heti Demokrat puolue voitti vaalit Adnan Menderesin johdolla. Demokrat puolue oli kuin nykyinen AKP. Turkin kansa on 85% liberaali-konservatiivinen. Vasemmisto on noin 20 prosenttia. Monipuolue järjestelmän käytönoton jälkeen CHP on pari kerta voittanut vaalit yksin. CHP joko voitti vaalit sotilasvallankaappauksien avulla tai oli koalitiossa. Aina kun konservatiivinen puolue voitti, CHP on koputtanut armeijan oven.

CHP on tosi harvoin ylittänyt 25% Turkissa ja se 25% äänestää CHP:tä, koska CHP on Ataturkin puolue, ei vaan sen takia että puolue on tehnyt jotain hyvää. Miksi kansa ei äänestää Ataturkin puolueen? CHP:llä on negatiivinen mielikuva, kaikuu ihmisten mielessä. CHP tarkoittaa köyhyys, leipäjono, yhteistyö vallankaappauksen osallistuneiden kanssa, uskontoon ja vaatteisiin puuttuminen, omaan eliittisen piirin keskittyminen jne.

Miten Ataturkin puolue CHP voittaisi vaalit?

Ensin pitää keskittyä nykypäivään ei turhaan haikailla Ataturkin ajoista. Mennyt on mennyttä. Pitää etsi uusia trendejä ja seuraa hyvin maailman menoja. Ajat ja olosuhteet ovat muuttuneet.

Ihmisten vaatteisiin ja uskontoon puuttuminen laskee CHP ääniä entistä enemmän. CHP hallituksien aikana huivipäiset erotettiin yliopistoista ja muista valtionviroista.

Pitää hyväksyä menneisyytensä ja pyytää symbolisesti anteeksi kansalta. Koska gallupien perusteella noin 20 % kansa ei koskaan äänestäisi CHP, sen menneisyyteen takia.

CHP:n politiikka 2000 luvun jälkeen perustuu ainoastaan Erdoganin vastustukseen. CHP poliittisesta ohjelmasta kukaan ei tiedä mitään, paitsi “EI” kaikelle mitä hallituspuolue tekee. Kansa halua tietää palkoista, sijoituksista, avustuksista, puolueen taloussuunnitelmista jne. CHP:n ainoa tavoite on kaataa Erdogania.

Esimerkiksi hallitus puolue puhuu vuoden 2023 suunnitelmista, jolloin Turkki täyttää 100 vuotta. Suunnitelmat antavat ihmisille toiveita. Ei välttämättä kaikki toteutuu mutta suunnitelmat antavat toivon kansalle

CHP on ollut pitkälti eliittipirin puolue ja tavallinen kansa laiminlyötiin. On aika kuunnella tavallisia ihmisiä. CHP kansanedustaja Eren Erdem twiitannut noin ” Jos Turkin ja Iranin välillä syttyisi sota, puolustaisin Irania. CHP:n heti pitää päästä eroon tästä kansanedustajasta. Koska hänen twiittinsä sotii kaikkea vastaan mitä Ataturk on tehnyt. Ataturk on juossut rintamalta toiseen.

Mustafa Orhan

Google Mainos

Tietoa Mustafa Orhan 116 Articles
Olen pienestä pitäen ollut mukana politiikassa ja pitkään työskennellyt matkailualalla. Olen opiskellut matkaoppaaksi Turkissa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.