Turkkilainen pide leipä
Maukasta pide-leipää voidaan nauttia minkä tahansa suolaisen ruoan kanssa. Uunilämmin pide on herkullista hunajan kanssa.
Pide ( 2 keskikokoista tai 1 iso pide )
- 15 g tuoretta hiivaa tai
7 g kuivahiivaa - 1/2 tl sokeria
- 450 g hiivaleipäjauhoa
- 1 tl suolaa
- n. 1 1/2 dl haaleaa vettä
- 2 rkl Tariş oliiviöljyä sekä tilkka ylimääräistä
- 2 rkl maustamatonta jogurttia
- 1 vatkattu muna
- 1 rkl mustakuminaa tai seesaminsiemeniä
- Yhdistä pienessä kulhossa hiiva ja sokeri sekä 2 – 3 rkl haaleaa vettä.
- Anna tekeytyä n. 15 min. kunnes seos vaahtoaa.
- Seulo jauhot ja suola toiseen kulhoon.
- Tee jauhojen keskelle kuoppa ja valuta siihen hiivaliuos, 2 rkl Tariş oliiviöljyä, jogurtti ja loput vedestä. [rml_read_more]
- Vedä jauhoja käsin reunoilta nesteeseen ja vaivaa seos taikinaksi, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.
- Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle työtasolle ja alusta se sileäksi ja vaaleaksi.
- Paina taikina kämmenellä litteäksi, kokoa reunat keskelle ja käännä taikina ympäri.
- Pirskota muutama pisara Tariş oliiviöljyä ison kulhon pohjalle, kierittele taikinapalloa kulhossa ja peitä kulho kostealla keittiöpyyhkeellä.
- Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa pari tuntia tai yön yli, kunnes se on kooltaan kaksinkertainen.
- Kuumenna uuni 225 asteeseen.
- Painele taikinasta ilmakuplat pois ja alusta uudelleen.
- Sipaise öljyä ison uunipellin pintaan ja pane pelti uuniin pariksi minuutiksi.
- Siirrä taikina jauhotetulle alustalle ja painele se kämmenellä litteäksi.
- Venytä sitä sormin keskeltä siten, että reunat paksunevat.
- Nipistele taikinaan sormenpäillä lovia ja nosta se uunipellille.
- Voitele vatkatulla munalla ja ripottele pinnalle mustakuminaa tai seesaminsiemeniä.
- Paista uunissa n. 20 min. kunnes pinta on rapea ja kullanruskea.
- Siirrä ritilälle.
Tarjoa lämpimänä. Syötäessä leipä revitään sormin.
Lähde: http://www.keittotaito.com/pide.html
Kiitos luvasta keittotaito.com:lle