Näin äänestät ennakkoon kotimaassa

Egean Suomaliset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Kuva: pixabay.com

Ennen ennakkoäänestyspaikalle menoa:

1. Ota mukaasi ennakkoäänestyspaikalle ehdottomasti henkilöllisyystodistus, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti taikka vastaava kuvallinen asiakirja. Jos Sinulla ei ole tällaista asiakirjaa, voit hakea lähimmältä poliisilaitokselta äänestämistä varten annettavaa maksutonta väliaikaista henkilökorttia. Sitä hakiessasi tarvitset kaksi passikuvaa.

MAINOS!

2. Äänestykseen ei tarvitse ottaa mukaan postitse kotiin saamaasi ilmoituskorttia (ilmoitus äänioikeudesta). Se kuitenkin nopeuttaa äänestystä äänestysautossa tai vastaavassa liikkuvassa äänestyspaikassa. Mikäli et jostain syystä ole saanut ilmoituskorttia, voit tiedustella sitä ja/tai sen tietosisältöä mistä tahansa Suomen maistraatista.

3. Voit äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa ulkomailla tai Suomessa.

4. Jos haluat selvittää jo etukäteen ehdokkaasi ehdokasnumeron, löydät sen oman kuntasi ehdokaslistojen yhdistelmästä. Ehdokasnumerot ovat myös nähtävissä ehdokkaiden ja puolueiden omissa vaalimainoksissa sekä tiedotusvälineissä. Kuntavaaleissa voit äänestää vain oman kuntasi ehdokasta. Oma kuntasi on merkitty Sinulle postitse saapuneeseen ilmoituskorttiin.

5. Voit ottaa mukaasi oman avustajan, jos et esimerkiksi kykene itse tekemään äänestysmerkintää. Oma avustaja ei kuitenkaan saa olla vaaleissa ehdokkaana oleva henkilö eikä hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa. Jos Sinulla ei ole omaa avustajaa, vaalivirkailija avustaa Sinua.

Ennakkoäänestyspaikalla:

6. Esitä henkilöllisyystodistuksesi vaalivirkailijalle. Hän antaa Sinulle äänestyslipun


6a.
Ennakkoäänestyspaikassa on nähtävillä kirja, jossa ovat kaikkien kuntien ehdokaslistojen yhdistelmien tiedot. Jos äänestät ennakkoon oman kuntasi ulkopuolella, voit tutustua yhdistelmän tietoihin ennen äänestyskoppiin menoa. Äänestyskopissa on vain sen kunnan yhdistelmä, jonka alueella ennakkoäänestyspaikka sijaitsee.

7. Mene äänestyslipun kanssa äänestyskoppiin. Kopissa on kynä ja kopin seinällä sen kunnan ehdokaslistojen yhdistelmä, jonka alueella ennakkoäänestyspaikka sijaitsee.

7a. Jos tarvitset apua äänestysmerkinnän tekemisessä, vaalivirkailija tulee avustamaan Sinua äänestyskoppiin.

8. Merkitse kynällä äänestyslippuun sen ehdokkaan numero, jolle haluat antaa äänesi. Ehdokkaan numeron löydät ehdokaslistojen yhdistelmästä. Älä kirjoita äänestyslippuun mitään muuta! 

9. Merkittyäsi numeron äänestyslippuun taita se siten, että numero jää taitoksen sisäpuolelle eikä näy ulospäin.


10.
Mene taitetun äänestyslipun kanssa vaalivirkailijan luo. Hän leimaa äänestyslippusi.

11. Tämän jälkeen vaalivirkailija antaa Sinulle ruskean vaalikuoren ja pyytää Sinua sulkemaan sinne äänestyslipun. Sulje äänestyslippu vaalikuoreen ja anna kuori vaalivirkailijalle. On tärkeää, että nimenomaan suljet vaalikuoren. Koska ennakkoäänestyksessä ei käytetä vaaliuurnaa, toimii suljettu vaalikuori vaaliuurnana.

12. Vaalivirkailija merkitsee äänioikeusrekisteriin, että olet äänestänyt. Jos ennakkoäänestyspaikassa ei käytetä äänioikeusrekisteriä, hän merkitsee nimesi äänestäjistä pitämäänsä luetteloon.

13. Vaalivirkailija tulostaa Sinulle lähetekirjelomakkeen ja pyytää Sinua allekirjoittamaan sen. Lomakkeelle on tulostunut muun muassa nimesi ja oman keskusvaalilautakuntasi osoite. Jos ennakkoäänestyspaikassa ei käytetä äänioikeusrekisteriä, hän pyytää Sinua allekirjoittamaan mukanasi olevan ilmoituskortin tai, jos Sinulla ei ole ilmoituskorttia mukanasi, täyttämään käsin lähetekirjelomakkeen. Allekirjoita lähetekirjelomake tai ilmoituskortti ja anna se vaalivirkailijalle.

14. Lopuksi vaalivirkailija sulkee vaalikuoren (jonka sisällä on äänestyslippu) ja allekirjoittamasi lähetekirjeen tai ilmoituskortin keltaiseen lähetekuoreen, joka sitten postitetaan oman kuntasi keskusvaalilautakunnalle.

(Lähetekuoren saatuaan keskusvaalilautakunta avaa sen ja tarkastaa lähetekirjeestä tai ilmoituskortista, kuka on äänestänyt. Tämän jälkeen lähetekirje ja vaalikuori erotetaan toisistaan. On huomattava, että keskusvaalilautakunta ei tässä vaiheessa avaa vaalikuorta. Vaalikuoret avataan vasta vaalipäivänä, kun äänenlaskenta aloitetaan).


15.
Kun vaalivirkailija on sulkenut äänestysasiakirjasi keltaiseen lähetekuoreen, voit poistua ennakkoäänestyspaikasta.

Yleiset ennakkoäänestyspaikat

Turkki

Alanya

Suomen kunniakonsulaatti

Ataturk Bulvari No:40, Kadipasa mah, H.Muftuoglu Apt Kat 2d2, 07400 Alanya, Antalya
Puh. +90 242 513 7292
Avoinna:Klo:
29.03. – 31.03.201710:00 – 16:00
01.04. – 01.04.201710:00 – 14:00

Ankara

Suomen suurlähetystö

Kader Sokak 44, 06700 Gaziosmanpasa, Ankara
Puh. +90-312-457 4400
Avoinna:Klo:
29.03. – 31.03.201710:00 – 16:00
01.04. – 01.04.201710:00 – 14:00

Istanbul

Suomen kunniapääkonsulaatti

Aydin Sokak no 6, daire:8 Nispetiye Mahallesi , Besiktas Levent, Istanbul 34340
Puh. +90-212-2969 549
Avoinna:Klo:
31.03. – 01.04.201710:00 – 14:00
Lähde:  vaalit.fi

Asutko Turkissa? Tämä voi kiinnostaa sinua