Tutustuminen Kuşadasıin 36 tunnissa

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Kuşadasıssa

Kuşadası, kuva: Ali Ergene

Tutustuminen Kuşadasıin 36 tunnissa

Meillä on uusi kirjoittaja Turkista. Belma Özgün on Kuşadası 105 FM radion juontaja ja ohjelman tekijä. Toivotamme Belmalle tervetuloa joukkoomme. Belma on Turkın YLE:n (TRT) toimittaja myös.

Kuşadası.. Unelmoi silloin pääset…

Kuşadasın pikakierros 36 tunnissa

MAINOS!

Wilma Greenapple vieraili alueilla, joissa hänen isoäitinsä oli vuonna 1969. Hänen isoäiti oli sen ajan kuuluisan piirikuvernööri Özer Türkin vieras. Kuşadasın vieraiden pikkukierros alkaa Kısmet Hotellista, päättyy İmbat Hotelliin riippuen vieraiden matka tarkoituksesta . Hänen isoäiti oli laittanut muistiinpanot silloin kun hän teki laajaa kierrosta vanhan kaupungin (Kaleiçi) ravintolat, rannikkoalueet, muinaiset kaupungit (Efesos, Marian talo, Apollonin temppeli, Prienne ja Miletos), merenrannat, muut ravintolat ja rauniot. Wilma Greenapple kertoo tämän päivän kiertueesta isoäitinsä punaisen muistikirjan mukaan.

Perjantai Klo 16.00

Tee ja perinteet

Pidetään ensimmänen valokuvaus tauko mäellä sijaitsevassa teekuppilassa Gazibeğendissä jossa Turkin perustaja Mustafa Kemal Atatürk myös vieraili vuonna 1934. Voitte nauttia upeasta maisemasta juodessanne turkkilaisten kansallisjuomaa teetä turkkilaisista hienoista teelaseista. Maisemassa näkyy satama jonka nimi oli Bysantin aikana Anaia sen jälkeen Scala Nuova. Siellä näkyy myös uusi marina.

Ruokahalun kasvattaminen ennen ateria Klo 18.00

Kısmet Hotellissa sijaitseva Marina Baarin kuuluisan cocktailin nimi on “Marina Special” Baarimestari Osman Üstüngün on tarjonut tätä cocktailia 35 vuotta samassa baarissa. Margarita virkistää, viilentää ja kasvattaa ruokahalua. Se valmistetaan Bacardi roomista, Malibu likööristä, ananasmehusta, grenadiinista, ja tuoreesta appelsiinimehusta. Juoma tarjotaan kurkun, sekalaisten oliivien, maissilastujen tai kiinalaisen piirakan ja Mitit lihapullan kera. (Puh.+90256 618 12 90)

Ruokapöydässä kala Klo 20.00

Auringonlaskua katsoen syödään erinomaisia välimeren kaloja fava, kalmari vartaassa, mustekala tandir (perinteisellä turkkilaisella tavalla tehty vähän kuin rosvopaisti) ja meripapu salaatti (se kasvaa suolaisessa matalassa merivedessä) herkullisessa kastikkeessa, suolakala, höyrykala (levrek). Tietenkin erinomaisen makuisija grillattuja lihoja. Jälkiruuaksi kurpitsahilloke (kurpitsasta tehty makea), täytetyt viikunat, kvitteni hedelmästä tehty hilloke tai seesamin siemenistä valmistettu makea eli tahin. Çınar Balık Restaurant (+90256) 618 1847)

Hauskan pito alkaa Klo 22.30

Setur Marinan ostoskeskustassa sijaitseva Cafe Marin on hyvä paikka aloittaa nuorta iltaa katsoen mahtavaa maisemaa. (www.cafemarin.com +90256 618 23 63) Kadun toisella puolella Bar 19 jossa on nuorekas tunnelma. Siellä käy paljon nuoria ihmisiä iältään ja sydämmiltään. ( +90542 202 8626 ). Kiva päättää yö vanhassa kaupungissa sijaitsevalla Mascaras Clubilla (+90531 583 0303)

Kulttuurikierros, Lauantai klo 08.30

Nykyä jokainen haluaa mennä Pariisiin, ja ennen vanhaan kaikki halusivat tulla Efesokseen. Olette onnekkaita, jos vierailette aamupäivällä Efesoksen vanhassa kaupungissa, joka on Unescon maailmanperintöluettelossa. Efesos on rakennettu marmorista joten kesän kuumuudessa on tukalaa päivällä kiertää. Jos on liian kuumaa kierrellä Efesoksessa niin voitte käydä päiväretkellä kreikkalaisella saarella Samoksella. (Lauttaliput Anker Travel +90256 612 45 98 www.ankertravel.com)

Artemiksen pyhä polku, Klo 10.00

Muinaisen aikakauden aikana pyhinvaellus matkat on alkaneet aina Artemiksen temppelin edessä 3. toukokuuta. Ja päättyneet Magnesian kaupunkiin. Voitte kokea saman matkan uudestaan. Paljon muinaisia esineitä odottaa vieraita Efesoksen museossa lukuun ottaen Artemiksen maailman kuuluisin patsas. (http://muze.gov.tr/ephesus)

Terveisiä minulta Anatoliaan, Klo 11.00

Kreikan kirjailija Dido Satiriyu syntyi Sirince viinikylässä. Hän kuvaa kirjassa Sirince viinikylän tapoja ja perinteitä. Nykyään voit maistella Egeanmeren herkullisia ruokia viinikylän ravintoloissa joita on löydettävissä joka nurkassa kylää.

Filosofia kohtaa viinin, Klo 13.00

Voit kuvata laventeli kasvien keskellä sijaitsevaa 7 Bilgeler butik Hotellia, laventeleita ja maisemia. 7 viisaan nimellä valmistettuja viinejä on palkittu kansainvälisissä kilpailuissa. Voitte käydä viinikellareissa ja maistaa perinteisiä viiniä work-shopeissa. Ravintoloissa on erilaisia ruoka valikoimia ja viinejä. (http://www.yedibilgeler.com/en)

Kleopatra oli naisten rannalla (Ladies Beach) Klo 15.00

Historian kaunein nainen Kleopatra oli Kuşadasın Naisten rannalla. Naisten rannan hiekka on maailman kuuluisin kauneudestaan. Nykyään Naisten rannalla on paljon hotelleja ja ravintoloita. Voitte käydä uimassa ja nauttia ruuasta tai kylmistä juomista esim. Some where else cafessa. (http://swerestaurantkusadasi.com/ )

Ostoksen aika, Klo 17.00

Varataan kaksi tuntia ostoksille. Kervansaray ja vanhakaupunki on Kusadasin ostoskeskuksien ydin. Matto-kultakoru-nahka-muistitavara kaupat sijaitsevat Kaleiçissa.

Kahvitauko kauneimmissa maisemissa, Klo 19.00

Voitte pitää lyhyen kahvi tauon Starbucksissa. Kahvila sijaitsee Kusadasin risteily laivojen satamassa Scala Nouva ostoskeskuksissa. Voitte nauttia kahvista ja kyyhkysaaren maisemista.

Uudet makut uudet paikat, Klo 20.00

Kusadasin uusin hotelli on vasta 19 toukokuuta avattu Hoteli Amara Sea Light Elite. Hotellissa on 8 erilaisella liikeidealla rakennettua ravintolaa. Minun suosikkini on Fratelli La Bufala. Kokit ovat Istanbulista ja keittiö on avokeittiö joten voit katsella ruokapöydästä kun kokit valmistavat ruokaa. Sieltä saa hyviä uuniaterioita. (+90256 622 29 97)

Baarikatu on yöelämän ydinkeskus, Klo 22.30

Kukaan turisti ei lähde Kusadasista käymättä Baarikadulla. Auringosta, merestä ja hiekkarannoista nauttineet turistit menevät pitämään hauskaa Baari kadulle. Baarikatu tunnetaan maailman laajuisesti. Baarikadulla soitetaan kansainvälistä musiikkia.

Konsertteja ja yön vaihtoehtoja, Klo 23.30

Jade Club on suosittu paikka nuorille. Voit kuunnella kuuluisten laulajien konsertteja siellä joka lauantai. Kyyhkysaaren valot tervehtivät porukkaa vilkkumalla. Paikka toimii uimarantana päivällä. (http://jadebeachclub.com/)

Neitsyt Maria, Sunnuntai klo 10.00

Vatikaani on julistanut pyhäksi paikaksi Marian talon. Kristityt käyvät siellä pyhiinvaelluksella ja täyttämässä uskonnollisia velvollisuuksia. Eri kansojen ihmiset, ympäri maailmaa käyvät siellä. Sunnuntai rituaalit alkaa klo 10.30 (www.meryemana.net) Muslimitkin käyvät siellä rukoilemassa ja tekemässä uhrauksia.

7 nukkuvan luola, Klo 12.00

Seljuk sijaitsee Panayırin vuoren juurella lähellä muinaiskaupunki Efesosta. Arkeologit löysivät ensin kirkon 1927-1928. Sen jälkeen löydettiin kirkon alta 7 nukkuvan luola. Siellä sijaitsee 7 henkilön hauta. Haudat ovat rakennettu 5. ja 6. vuosisadalla. Haudoissa ja kirkkoseinissä on seitsemälle nukkuvalle omistettuja merkintöjä. (http://mekan360.com/360fx_yediuyuyanlar.html) Voitte herkutella turkkilaisista maalaisleivonnaisista (gözleme) ja jälkiruuista lähistöllä lounas aikana.

Kalamakin merenrannalla kävely, klo 14.00

Voitte uida puhtaassa turkoosissa meressä Dilek niemimaan kansallispuiston lahdelmissa Kalamakissa. Kävelylenkillä Kanyonissa nautit kotoperäisten (endeeminen) kasvien keskellä. (http://www.dilekyarimadasi.com/)

Lihapullat nälkäiselle vatsalle, klo 16.00

Voit kokeilla Tranche Butcher lihapullia Kuşadası-ostoskeskuksessa päivän ja 36. tunnin tutustumiskierroksen päättyessä Söke – Davutlar risteyksen lähellä. (+90256 618 2829)

Belma Özgün

Belma Özgün, Kuşadası 105 FM

Kiitos paljon Belma Özgün

Turkin Uutiset

Kuşadasıssa toimii:

EGEAN SUOMALAISET YHDISTYS

Egefinder.com