Kuşadası on Turkin helmi

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Kuşadasıssa

Kuşadasın satama. Kuva: Ali Ergene
Kuşadasın satama. Kuva: Ali Ergene

Kuşadası on Turkin helmi

Kuşadası eli Lintusaari on viehättävä pikkukaupunki kimaltelevan lahden rannalla Egeanmeren rannalla aivan Samoksen saarta vastapäätä.. Suuri, moderni satama tarjoaa veneilijöille nykyaikaiset palvelut ja Kuş-ostoskeskuksessa voit tehdä edullisia ostoksia ja nauttia värikkäästä iltaelämästä. Kuşadasısta pääsee mukavasti vierailemaan Kreikan puolelle Samoksen saarelle.

MAINOS!

Rantabulevardi edustaa Kuşadasın modernia keskustaa. Kaupungin jyrkillä rinteillä asuvat paikalliset ja siellä näet toisenlaisen Kuşadasın palloa potkivine lapsineen ja teetä juovine vanhuksineen. Historialliset nähtävyydet kuten Efesos ja Neitsyt Marian koti, hyvä satama ja aurinkoinen ilmasto ovat Kuşadasın matkailuvaltit.

Se on tosi upea paikka. Melkein kaikkia se tyydyttää. Yöelämä, historiallisenpaikat(Efesos, Afrodisias, Nysa, Miletos, Priene Didim, Artemiksen temppeli, Neitsyt Marian koti, Selçuk), Kaikin makuun löytyy jotain. Esim. valokuvaajille, Veneilijöille. Siellä on vesipuistoja, erinomaisvarantoja ja kirkas vesi, vesiurheiluaktiviteetteja vaikka mitä. GoToKusadasi.

Asukkaita Kuşadasıssa on yli 100 tuhatta ja se on yksi Egeanmeren etelärannikon nopeiden kasvavista Lomakohteista. Kuşadası on saanut nimensä kaupungin edessä sijaitsevan pienen saaren mukaan. Aikoinaan Kuşadası oli pieni ja hiljainen kalastajakylä kunnes 1980-Luvulla turismi alkoi kehittyä ja viime vuosina kaupungista on tullut vilkas Lomakeskus. Aikoinaan myös Konstantinopolin papit kävivät Kuşadasın rannoilla ottamassa aurinkoa ja rakentamassa vuorille ja saarille Luostareita ja kappeleita.

Kuşadasın vetovoima perustuu ehdottomasti sen kauniiseen Luontoon, Lähes varmaan aurinkoon, upeisiin hiekkarantoihin lähiympäristön historiallisiin nähtävyyksiin ja vesipuistoihin. Kuşadasıssa on 4 vesipuistoa. Ne ovat Kuşadası Pine Bay Holiday Resort, Aqua Fantasy, Adaland Aquapark ja Long Beach Aqualand.

Lomakohde sopii hyvin niin auringonpalvojille, vesiurheiluaktiviteettien ystäville kuin Luonnosta ja historiallisista nähtävyyksistä kiinnostuneille. Kaupungin, noin 2,5 kilometrin päässä sijaitsevaan, ehkä Lomakohteen suosituimpaan rantaan Kadinlar Plajiin pääsee helposti esimerkiksi paikallisella minibussilla eli dolmuksella.

Myös Kuşadasın suuri, nykyaikainen satama tarjoaa veneilijöille korkealaatuiset palvelut. Kuşadasın rantakatu on hyvä ostospaikka, siellä on suurin osa kaupoista ja sitä pidetään myös kaupungin keskustana. Mielenkiintoinen ostospaikka on myös Kuş-ostoskeskus, jonka valikoimiin kuuluvat muun muassa matot, nahkavaatteet sekä erilaiset matkamuistot. Ostosten Lomassa on mukava nauttia erinomaisesta ruuasta, vaikkapa tuoreesta kalaruuasta ja merenelävistä.

Auringon Laskiessa elämä vilkastuu Kuşadasın kahviloissa ja ravintoloissa. Monissa ravintoloissa on iltaisin elävää musiikkia, Lisäksi kaupungissa on useita diskoja ja baareja, joissa monet viihtyvät aina aamuun asti. Unohtaa ei myöskään sovi Kuşadasın erillistä baarikatua.

Kuşadasın Lähiympäristössä on monia historiallisesti ja arkeologisesti merkityksellisiä paikkoja kuten esimerkiksi Miletos, Priene, Efesos, Neitsyt Marian koti ja Selçuk. Loman aikana voi vierailla myös Kreikan Samos saarella.

Ulkomaalaisia asuu ympäri vuoden Kuşadasın, Davutlarin ja Güzelçamlın alueilla. Siellä on myös suomalaisten yhdistys nimeltään Ege Finlandiyalılar Derneği (Egean Suomalaiset Yhdistys) Heidän facebook ryhmä: https://www.facebook.com/groups/353914541445201/

Kuşadası sijaitsee Izmiristä n. 70 km etelään. Kaupunki on 5000-vuotisen historiansa aikana kasvanut pienestä kalastajakylästä suosituksi matkailukohteeksi. Tänä päivänä kaupunki on idyllinen ja yöelämältään vilkas rantakaupunki, josta löytyy lomailijoille runsaasti tekemistä. Palmujen tähdittämä Kuşadası on myös suosittu satamakaupunki, jossa näet niin pienveneilijöitä kuin suuria Välimeren risteilijöitäkin.

Aivan Kuşadasın keskustan tuntumassa on hiekkaranta, ja pienen välimatkan päästä rantoja löytyy vaikka millä mitalla. Turkin rannat ovat yleisesti hyvin puhdas- ja kirkasvetisiä, mutta 30 km päässä luonnonpuiston alueella sijaitseva National Park Beach on erityinen ranta- ja retkeily elämys

Aikaisemmin Neopoliksen nimellä tunnetulla Kuşadasılla on historia tärkeänä taiteen ja kulttuurin kaupunkina. Kuşadası hurmaakin vierailijansa viehättävällä arkkitehtuurillaan ja historiallisessa tunnelmallaan.

Kuşadasın läheisyydessä on kolme vesipuistoa, joista Adaland on Euroopan suurin ja yksi koko mailman suosituimmista vesipuistoista. Parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Kuşadasısta sijaitsee Turkin merkittävin ja suosituin arkeologinen nähtävyys, Efesoksen muinaiskaupunki ja kalkkikivimuodostelma Pamukkale.

Voi sanoa että Kuşadası on Turkin ensimmäinen turistikohde. Turkin turismi on lähtenyt leviämään Kuşadasısta silloin kun kuuluisaa lemmenlaiva sarjaa osaksi kuvattiin Kuşadasıssa 80 luvulla.

Kuşadası on oikea ostosparatiisi, ja kaupungin omat käsityöläiset valmistavat kauniita keramiikka- ja kiviesineitä. Keskustassa on myös nahkaliikkeitä joista löydät laadukkaita nahkatuotteita. Pienestä naapurikylästä Sökestä löydät suuren valikoiman Outlet-liikkeitä.

Efesos, Kuva: Turkin Uutiset
Pamukkale, Kuva: pixabay.com
Lemmenlaiva sarjan näyttelijät, Kuva: tvguide.com

Top 10 Matkatarjoukset järjestää Suomesta matkoja Kuşadasıin 2018.

Kuşadasıssa toimii

EGEAN SUOMALAISET YHDISTYS

Turkkiin kauneusleikkaukseen ja samalla lomalle?

Tietoa Ali Ergene 1157 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.