Turkkilainen lahmacun resepti
Tämä anatolialainen pikkusuolainen on hieno kulinaarinen luomus. Ohuelle rapealle pohjalle levitetään kerros kevyesti maustettua lampaanlihaa ja pohja kääritään kartioksi. Mausteeksi lisätään tuoretta persiljaa, *sumakkia ja tilkka sitruunamehua.
*sumakki: Sumakkipensas kasvaa Välimeren ja Lähi-idän alueilla. Marjojen väri vaihtelee punaisesta ruskeaan ja sinipunaiseen. Kuivatut marjat jauhetaan punavioletinväriseksi jauheeksi. Käytetään ilman nestettä antamaan ruokaan sitruunanmakua sekä ripotellaan fattoushin ( salaatin ) päälle. Usein marjoja käytetään kalaruokien ja salaattien mausteena. Sumakkia myydään Lähi-idän ruokiin erikoistuneissa kaupoissa.
Lahmacun ( 2 – 4:lle )
- vajaa 1 tl kuivahiivaa
- 1/2 tl sokeria
- 1 1/4 dl haaleaa vettä
- 350 g puolikarkeita vehnäjauhoja
- 1/2 tl suolaa
- tilkka auringonkukkaöljyä [rml_read_more]
Täyte:
- 1 rkl Tariş oliiviöljyä
- 1 rkl voita
- 1 hienoksi silputtu sipuli
- 2 hienoksi silputtua valkosipulikynttä
- 1/2 kg hienoksi jauhettua vähärasvaista lampaanlihaa
- 2 rkl tomaattisosetta
- 1 rkl sokeria
- 1 – 2 tl punaista chiliä tai 1 hienoksi silputtu tuore punainen chilipaprika
- 1 tl kuivattua minttua
- 1 – 2 tl jauhettua sumakkia
- 1 nippu tuoretta persiljaa karkeana silppuna
- 1 halkaistu sitruuna
- ripaus suolaa
- ripaus mustapippuria
Valmista taikina.
- Mittaa pieneen kulhoon hiiva, sokeri ja puolet haaleasta vedestä.
- Jätä seos tekeytymään n. 15 minuutiksi, kunnes se vaahtoaa.
- Seulo jauhot ja suola isoon kulhoon.
- Tee jauhoseoksen keskelle kuoppa ja kaada siihen hiivaliuos sekä loput vedestä.
- Vedä jauhoja käsin kuopan reunoilta nesteeseen ja vaivaa seos taikinaksi.
- Lisää tarvittaessa vettä.
- Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle työtasolle ja alusta se sileäksi ja kimmoisaksi.
- Valuta tilkka auringonkukkaöljyä kulhon pohjalle ja kieritä siinä taikinaa.
- Peitä kulho kostealla keittiöpyyhkeellä ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa tunnin verran, kunnes se on kooltaan kaksinkertainen.
Valmista sillä välin täyte.
- Kuumenna öljy ja voi paksupohjaisessa pannussa ja kuullota sipuli ja valkosipuli rasvassa pehmeäksi.
- Jätä sipulit pannuun jäähtymään.
- Sekoita kulhossa keskenään jauheliha, tomaattisose, sokeri, chili, minttu ja kuullotetut sipulit.
- Mausta seos suolalla ja pippurilla ja vaivaa sitä käsin.
- Peitä seos ja siirrä se jääkaappiin odottamaan.
- Pane kaksi uunipeltiä uuniin.
- Kuumenna uuni 225 asteeseen.
- Painele kohonnut taikina kämmenillä litteäksi, alusta sitä kevyesti jauhotetulla pinnalla ja jaa se 2 tai 4 osaan.
- Kauli taikinapalat ohuiksi litteiksi kiekoiksi venyttäen samalla taikinaa käsin.
- Öljyä kuumat uunipellit ja nosta taikinakiekot pelleille.
- Levitä ohut kerros lihaseosta taikinakiekoille reunoja myöten.
- Paista uunissa 15 – 20 min. kunnes liha on kypsää.
- Ripottele lahmacuneille heti paistamisen jälkeen sumakkia ja persiljaa.
- Purista pinnalle tilkka sitruunamehua ja kääri vielä taipuista pohjat rullalle.
Syö pizzan tapaan käsin tai lautaselta veitsellä ja haarukalla.
Lähde: http://www.keittotaito.com/lahmacun.html
Kiitos luvasta keittotaito.com:lle