Käsitellyt kikherneet

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Käsitellyt kikherneet, kuva: Ali Ergene

KÄSITELLYT KIKHERNEET (LEBLEBİ)

Käsitellyt kikherneet ovat turkkilaisten pikkusyötävää pähkinöiden lisäksi. Se valmistetaan makeana, tulisena, eri hedelmiän kanssa. Jos ajaat autolla Serinhisarin läpi niin kannattaa pysähtyä ja käydä turkkilaisten “karkikaupoissa”. Siellä voidaan törmätä erilaisiin makuelämyksysiin. Kuten musta siemen mausteesta (çörek otu) valmistettua kahvia.

MAINOS!

Serinhisar sijaitsee Denizlin maakunnassa. Serinhisarissa asuu 15 tuhatta asukasta. Serinhisar on 35 km Denizlin kaupungista Antalyaan päin, Antalyasta Serinhisariin on 187 km.
Serinhisar on pieni mutta tärkeä kunta Turkille. Serinhisarissa tuotetaan 30 erilaisia käsiteltyjä kikherneitä. Turkin 70 prosentti käsiteltystä kikherneestä valmistetaan Serinhisarissa. Kunnan ainoa tulolähde on käsitellyt kikheneet. Maailman ainoa kikherneen käsittely teollisuus sijaitsee Serinhisarissa. Serinhisar ja lähialueella on yhteensä n. 700 kikherneiden käsittelylaitosta. Teollisuus käsittelee 120 tuhatta tonnia kikherneitä talvikautena, 200 tuhatta tonnia kesäkautena. 100 gr kikherne on vähän yli 100 kcal rippuen käsittelystä. Se auttaa laihtumaan.

Käsitellyt kikherneet viedään Espanjaan, Kreikkaan, Tunisiaan, Italiaan, Israeliin, Libanoniin, Makedoniaan, Yhdysvaltoihin, Indonesiaan, Iraniin, Australiaan, Kanadaan, Saksaan, Kuwaitiin, Saudi-Arabiaan, Arabiemiirikuntaan, Ranskaan, Palestiinaan, Bulgariaan, Alankomaihin, Belgiaan, Malesiaan, Kyprokselle, Iso-Britanniaan, Sveitsiin, Itävallalle ja Kazakstaniin.

Serinhisarissa valmistetaan myös veitsejä ja erilaisia kirveitä. Turkki on iso ja kulttuuri rikas maa.

Lähde: leblebicilersitesi.com

Ali Ergene

Ali Ergene

Vähäkalorinen makea, Aşure

Tietoa Ali Ergene 1155 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.