Ensimmäinen viljalaiva lähtenyt Ukrainan satamasta Turkin alaisuudessa, YK:n välittämä sopimus

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Ensimmäinen turvallista kulkua koskevan sopimuksen nojalla Ukrainasta viljaa kuljettava alus ankkuroi Istanbulin rannikon edustalle tiistaina noin klo 12 GMT yhteistä tarkastusta varten, puolustusministeri Hulusi Akar sanoi maanantaina.

MAINOS!

Akar jakoi päivityksen Anadolu Agencyn (AA) haastattelussa sen jälkeen, kun Sierra Leonen lipun alla purjehtiva Razoni-alus lähti Ukrainan Odessan satamasta lastattuna Libanoniin matkalla olevalla maissilla. Osana sopimusta perustettiin Istanbuliin yhteinen koordinaatiokeskus YK:n, Venäjän, Ukrainan ja Turkin henkilöstön kanssa.

Turkki, YK, Venäjä ja Ukraina allekirjoittivat 22. heinäkuuta sopimuksen kolmen Ukrainan sataman – Odessan, Tšernomorskin ja Južnin – avaamisesta uudelleen viljan vientiin, joka on ollut kuukausia jumissa meneillään olevan Venäjän ja Ukrainan välisen sodan vuoksi, joka on nyt kuudes. kuukausi.

Ukrainan viljanvientiä valvomaan avattiin keskiviikkona virallisesti Turkin, YK:n, Venäjän ja Ukrainan edustajista koostuva yhteinen koordinaatiokeskus Istanbulissa, joka mahdollistaa kaupallisten elintarvikkeiden ja lannoitteiden turvallisen kuljetuksen kauppalaivoilla Ukrainan kolmesta keskeisestä satamasta Mustassa. Meri.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba ylisti maanantaina ensimmäisen viljalauksen lähtöä Odessan satamasta Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen ja kuvaili kehitystä “helpotukseksi maailmalle”.

“Avustuspäivä maailmalle, erityisesti ystävillemme Lähi-idässä, Aasiassa ja Afrikassa, kun ensimmäinen ukrainalainen vilja lähtee Odesasta kuukausia kestäneen Venäjän saarron jälkeen. Ukraina on aina ollut luotettava kumppani ja tulee olemaan sellainen, jos Venäjä kunnioittaa. se on osa sopimusta, Kuleba twiittasi.

Ukrainan infrastruktuuriministeri Oleksandr Kubrakov kertoi erikseen uutisen Odessan satamasta lähtevästä aluksesta.

“Ensimmäinen viljaalus #RussianAggressionin jälkeen on lähtenyt satamasta. Kaikkien kumppanimaiden ja @UN:n tuen ansiosta pystyimme panemaan täysimääräisesti täytäntöön Istanbulissa allekirjoitetun sopimuksen”, hän kirjoitti Twitterissä.

“Satamien avaaminen tarjoaa vähintään miljardi dollaria valuuttatuloja taloudelle ja maataloussektorille mahdollisuuden suunnitella ensi vuoden kylvökautta”, Kubrakov sanoi erillisessä ministeriön lausunnossa.

“Suur-Odessan satamissa odottaa jo 16 muuta alusta vuoroaan. Nämä ovat alukset, jotka ovat olleet tukkeutuneita Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen alusta lähtien”, hän sanoi.

“Tänään Ukraina ottaa yhdessä kumppaneidensa kanssa uuden askeleen estääkseen maailman nälänhädän.”

Samaan aikaan YK:n pääsihteeri Antonio Guterres toivotti “lämpimästi” Razonin lähtöä.

“Alus on matkalla Libanonin Tripolin satamaan kuljettaen 26 527 tonnin maissia lastina, ja se on ensimmäinen alus, joka lähtee Istanbulissa 22. heinäkuuta allekirjoitetun Black Sea Grain Initiativen puitteissa. Varmistetaan, että olemassa oleva vilja ja elintarvikkeet voivat siirtyminen globaaleille markkinoille on humanitaarinen välttämättömyys”, Guterresin tiedottaja Stephane Dujarric sanoi YK:n lausunnossa.

Se lisäsi, että tämä lähtö oli Istanbulin yhteisen koordinointikeskuksen yhteinen saavutus.

Lausunnon mukaan Guterres kiitti myös Turkkia sen johtajuudesta ja huomautti: “Pääsihteeri toivoo, että tämä on ensimmäinen monista kaupallisista aluksista, jotka liikkuvat allekirjoitetun aloitteen mukaisesti, ja että tämä tuo kipeästi kaivattua vakautta ja helpotusta. maailman elintarviketurvaan erityisesti kaikkein hauraimmissa humanitaarisissa yhteyksissä.”

Lähde: dailysabah.com

Helena Ergene