US Centcomin on suojanut PKK:ta jopa vuoteen 2003 lähtien

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Yhdysvalloilla ja YPG:llä, PKK:n terroriryhmän syyrialaissiivellä, on avoin suhde, mutta kauan ennen YPG:n ilmaantumista Centcom kieltäytyi vastustamasta terroristiryhmää Irakiin hyökkäyksen aikana.

MAINOS!

Yhdysvaltain keskusjohdon (Centcom) ja Valkoisen talon osalta tilanne on ollut elefantti huoneessa PKK:n terroristijärjestön läsnäolon suhteen Pohjois-Irakissa, erityisesti Irak-hyökkäyksen huipulla vuonna 2003.

Vaikka Yhdysvallat pitää PKK:ta terroristijärjestönä, Yhdysvaltain Lähi-idän operaatioiden johtamisesta vastaava sotilassiipi Centcom on luonut oman polkunsa PKK:n kanssakäymisessä, vaikka se merkitseekin ristiriitaa Washingtonin virallisen terroriryhmää koskevan politiikan kanssa.

Viime viikolla Centcom esitti surunvalittelut useille kuolleille YPG:n, PKK:n syyrialaisen siiven jäsenille, joita Washington näkee liittolaisensa sodassa Daeshia vastaan. Yhdysvallat väittää, että YPG ja PKK ovat erillisiä kokonaisuuksia huolimatta vahvoista todisteista , jotka osoittavat, että ne ovat saman johdon alaisia.

Vastoin Washingtonin maailmanlaajuista lupausta kitkeä terrorismi, Centcomin ei-konfrontiivinen lähestymistapa PKK:ta kohtaan ylittää YPG:n, joka syntyi vuonna 2011 Syyrian sisällissodan alussa. Yhdysvaltain Irakin miehityksen aikana Centcom ei nähnyt PKK:ta uhkana ja jopa vastusti muutaman kerran Valkoisen talon päätöksiä “eliminoida” ryhmä, sanoi Matthew Bryza, entinen Bushin hallinnon korkein virkamies.

Vaikka on tavallista, että yhdysvaltalaiset diplomaatit ja Centcom ovat eri mieltä tietyistä asioista ajoittain, keskusjohdon PKK:n politiikka Washingtonin hyökkäyksen aikana Irakiin oli enemmän kuin sisäinen erimielisyys, Bryza sanoo.

Irakin sodan aikana Bryza oli johtava henkilö kansallisen turvallisuusneuvoston henkilökunnassa Bushin hallinnon alaisuudessa, ja hänellä oli kireät suhteet Centcomiin PKK:n läsnäolon osalta Pohjois-Irakissa.

“Suuri ongelma oli se, kuinka keskusjohto kieltäytyi ehdottomasti toteuttamasta presidentti Bushin päätöstä, jonka mukaan PKK on terroristijärjestö ja USA:n vihollinen ja jonka turvasatama Yhdysvaltojen hallinnassa olevasta Pohjois-Irakista oli poistettava. Bryza kertoo TRT Worldille .

PKK, joka on johtanut kymmeniin tuhansiin kuolemiin Türkiyessä vuosikymmeniä kestäneen terrorikampanjansa aikana Ankaraa vastaan, on käyttänyt Pohjois-Irakin Qandil-vuoria päämajanaan 1990-luvun lopulta lähtien. Terroriryhmällä on myös muita piilopaikkoja ja sotilasleirejä Pohjois-Irakissa lähellä Turkin rajaa.

Bushin oppia vastaan

Bryzan mukaan Centcomin hylkääminen Valkoisen talon PKK:n päätöksestä on vastoin Bushin doktriinia, joka syntyi syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen ja puolusti sitä, että henkilö tai mikä tahansa terroristeille turvaa tai turvapaikkaa tarjoava organisaatio on myös syyllinen terroristitoimiin.

”Kun Yhdysvallat sai hallintaansa Pohjois-Irakin, jossa PKK:n päämaja ja toiminta-alue on, Yhdysvallat olisi rikkonut presidentti Bushin omaa oppia, ellei se olisi ryhtynyt toimiin PKK:n Türkiyelle aiheuttaman terroriuhan poistamiseksi. Osa työstäni oli toteuttaa presidentti Bushin päätöstä koko keskusjohdon ajan”, Bryza sanoo.

Mutta Centcom “vastusti ja he keksivät tekosyitä sille, miksi he eivät voineet toimia PKK:ta vastaan Pohjois-Irakissa”, mikä turhautti entisen Yhdysvaltain diplomaatin.

Vaikka Centcom väitti, että heillä ei ollut tarpeeksi joukkoja taistellakseen sekä Saddamin armeijaa että PKK:ta vastaan Pohjois-Irakissa, samaan aikaan silloinen puolustusministeri Donald Rumsfeld kertoi amerikkalaisille ristiriitaisesti, että Yhdysvalloilla on runsaasti joukkoja eikä tarvitsevat lisää joukkoja sotilasoperaatioiden suorittamiseen, Bryza sanoo.

“Nämä kaksi asiaa eivät voi olla totta samanaikaisesti”, huomauttaa kokenut diplomaatti. Jopa sen jälkeen, kun Yhdysvallat hyökkäsi kokonaan Irakiin ja kukisti Saddamin armeijan, PKK:ta vastaan ei tapahtunut minkäänlaista edistystä, sillä Centcom keksi sitten erilaisia syitä ja totesi, että heidän oli keskityttävä Amerikan vastaisiin sunnien kapinaan Länsi-Irakissa, Bryza sanoo.

Centcom väitti myös, että PKK:n vastustaminen olisi saattanut aiheuttaa epävakautta Pohjois-Irakissa, Bryza sanoo.

Mehmet Emin Koc, entinen turkkilainen erikoisjoukkojen upseeri, joka osallistui Türkiyen rajat ylittäviin operaatioihin Pohjois-Irakissa 2000-luvulla, uskoo myös, että Centcom vastusti Ankaran rajat ylittäviä operaatioita PKK:ta vastaan Pohjois-Irakissa väittäen, että se horjuttaisi alueen vakautta.

Koc uskoo, että hyökkäyksen aikana Centcom antoi PKK:n käyttää Pohjois-Irakia turvasatamana. “Samalla kun PKK-terrorijärjestö toteutti kaikenlaisia terroritekoja Türkiye-Irakin rajalla ja jopa Turkin alueella, he (Centcom) loivat PKK:lle turvallisen elintilan Pohjois-Irakin vuoristoalueille”, Koc kertoo TRT :lle. Maailma .

Turkin vastustus USA:n hyökkäykselle

Bryza, jonka tehtävänä oli kehittää myönteisiä suhteita Türkiyeen ja joihinkin muihin maihin Yhdysvaltojen hyökkäyksen aikana, uskoo, että Centcomin PKK-politiikka perustui osittain myös Ankaran kriittiseen hylkäämiseen sallimasta amerikkalaisten joukkojen hyökätä Irakiin Turkin alueiden kautta.

“Tämä sai monet Centcomissa vihaiseksi Türkiyestä ja katsomaan Türkiyeä kumppanina, jonka kanssa käydä tätä sotaa, vaan pikemminkin esteenä ja ongelmana, joka on hallittava”, Bryza sanoo viitaten Turkin hylkäämään Yhdysvaltain sodan. Irak. Sen jälkeen “Keskijohto ei halunnut tehdä mitään tehdäkseen Türkiye onnelliseksi”, hän sanoo.

Vaikka Centcom saattaa edelleen olla vihainen Ankaran hylkäämisestä päästämästä amerikkalaisia joukkoja Irakiin Türkiyestä, monet Yhdysvaltain viranomaiset ja asiantuntijat uskovat nyt vahvasti, että vuoden 2003 miehitys itsessään oli kauhea virhe. Monet turkkilaiset analyytikot sanovat, että Ankara ei katunut sitä, että Türkiye ei osallistunut USA:n huonosti ajateltuun sotaan Irakia vastaan, joka ei ole vieläkään toipunut hyökkäyksen tuhoisista seurauksista.

“Türkiyellä on niin syvä poliittinen ymmärrys, että sen naapuri-Irakissa mahdollisesti tapahtuva vakauden ja rauhan ympäristön heikkeneminen voi vaikuttaa itseensä pitkällä aikavälillä. Tästä syystä Türkiye otti kannan Irakin sotaa vastaan ja katsoi, että sodan ulkopuolella pysyminen olisi asianmukaista sen kansallisten etujen puitteissa, Koc sanoo.

Kuten Bryza, hän uskoo myös, että Turkin vastustus USA:n hyökkäykselle osoittaa edelleen sen vaikutuksia Ankaran ja Washingtonin suhteisiin.

Edward Erickson, entinen yhdysvaltalainen sotilasupseeri ja merkittävä sotahistorian asiantuntija, joka lähetettiin Irakiin ja työskenteli aiemmin myös kurdijohtoisella autonomisella alueella Pohjois-Irakissa Centcomin johdolla, pitää myös Washingtonin PKK:n käsittelyä ongelmallisena hyökkäyksen aikana. Irakista.

“Tämä on hieno kysymys. Miksei Yhdysvallat seurannut tunnustettua terroristijärjestöä, joka oli helposti sen toiminnan ulottuvilla?” Erickson kysyy.

“Emme koskaan sijoittaneet Yhdysvaltain joukkoja Mosulin pohjoispuolelle emmekä koskaan sijoittaneet Yhdysvaltain joukkoja itse KRG:n (kurdin aluehallituksen) sisälle. Luulen, että syy siihen, miksi päätimme olla seuraamatta PKK:ta, on se, että se on saattanut johtaa “sini-siniseen” yhteenottoon (kurdien) peshmergan kanssa. PKK ei ole koskaan ollut uhka Yhdysvaltain joukkoille tai Irak-operaatiolle”, Erickson kertoo TRT Worldille. Sininen-sininen vastakkainasettelu viittaa liittoutuneiden joukkojen välisiin sotilaallisiin toimiin.

Pohjois-Irakin yhtälö

Ericksonin kertomus viittaa siihen, että Yhdysvallat ei nähnyt PKK:ta esteenä Irakin sotilaalliselle miehitykselle, mutta se otti aina huomioon alueelliset ongelmat, kuten Washingtonin tärkeimmän liittolaisen Peshmerga-joukkojen läsnäolon. Ericksonin mukaan US Centcom ei ollut varma, kuinka Peshmerga reagoisi mahdollisiin sotilaallisiin toimiin PKK:ta vastaan, vaikka molemmat osapuolet olivat olleet vihollisia vuosikymmeniä.

“Kyllä, Peshmerga ja PKK ovat jossain määrin kilpailijoita. En todellakaan tiedä, mitä Yhdysvallat tiesi heidän välisistä suhteistaan, mutta taisteluissa on helppo tehdä virheitä”, sotilaanalyytikko sanoo uskoen, että vastakkainasettelu joko Masoud Barzanin KDP:n tai edesmenneen Jalal Talabanin PUK-puolueiden kanssa horjutti hauraan Bagdadin hallituksen Yhdysvaltojen hyökkäyksen alkuvaiheessa.

Irakilais-kurdilainen poliittinen analyytikko ja Irakin presidentin entinen neuvonantaja Mehmet Bulovali ajattelee samalla tavalla kuin Erickson. Vaikka Yhdysvallat on linjassa YPG:n kanssa Syyriassa, sillä ei ole todellista ymmärrystä PKK:n johdon kanssa Irakissa, Bulovali kertoo TRT Worldille .

Vaikka PKK onnistui vieroittamaan itsensä USA:n terrorisminvastaisesta skannerista, Bulovali uskoo, että terroristiryhmä “on velkaa” läsnäolostaan Pohjois-Irakissa enemmän Iranin kuin amerikkalaisen tuen ansiosta. ”Washington koordinoi yhteistyötä Teheranin kanssa Irakin hyökkäyksen aikana, ja kaksi valtaa ylläpitää edelleen työsuhdetta Irakin myrskyisässä politiikassa. Uskon, että PKK on aktiivinen Pohjois-Irakissa, ei Yhdysvaltojen tuen vaan Iranin tuen vuoksi, hän kertoo TRT Worldille .

Huolimatta Centcomin vastustuksesta PKK:n poistamisessa Pohjois-Irakista, Yhdysvallat saavutti vuonna 2007 silloisen Turkin pääministerin Recep Tayyip Erdoganin tapaamisessa Bushin kanssa Washingtonissa poliittisen yhteisymmärryksen Türkiyen kanssa Ankaran rajat ylittävistä operaatioista terroristiryhmää vastaan. Bryza.

Ratkaisevassa kokouksessa Bryza sai vihdoin tilaisuuden voittaa Centomin PKK-vastus. Hän ilmaisi tapaamisen aikana Yhdysvaltain johdolle, että Türkiyellä on “kohtuullisia” vaatimuksia, kuten operatiivisen tiedustelutietojen jakaminen Nato-liittolaiselta, eikä hän pyytänyt Yhdysvalloista suurta operaatiota PKK:ta vastaan Pohjois-Irakissa.

“Siitä tuli todellinen läpimurto, ja Yhdysvaltojen ja Turkin suhteet PKK:n suhteen alkoivat sen jälkeen yhtenäistää”, entinen Yhdysvaltain virkamies sanoo.

Huolimatta “läpimurtosta”, monet turkkilaiset analyytikot uskovat, että Centcomin haluttomuus eliminoida PKK:n johto Pohjois-Irakista loi pohjan Washingtonin seuraavalle luvulle YPG:n kanssa Pohjois-Syyriassa. Yhdysvallat sallii nyt PKK:n Syyrian sivuhaaran käyttää Pohjois-Syyriaa turvasatamana, aivan kuten se teki PKK:n johdolle Pohjois-Irakissa hyökkäyksen aikana.

”Tietenkään Centcom ei lähde PKK:n perässä nyt Pohjois-Irakissa. Sillä ei ole kykyä tehdä niin. Edes vuosina 2003 ja 2007 Centcom ei ollut halukas lähtemään PKK:n perään”, Bryza sanoo.

US Centcom ei vastannut TRT Worldin tämän artikkelin kysymyksiin.

Lähde: TRT World

Helena Ergene