Matot koristavat peltoja Turkin auringonvalon keskuksessa

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Ennen vientiään käsinkudotut matot välimerellisessä Turkin kaupungissa viettävät aikaansa auringon alla ja luovat kauniin maiseman.

MAINOS!

Döşemealtı on yksi vähän tunnettuja alueita Antalyassa, Välimeren Turkin maakunnassa, jonka rannat ja lomakaupungit houkuttelevat miljoonia turisteja joka vuosi. Joka kesä se isännöi kuitenkin ainutlaatuisen harjoituksen. Käsinkudotut matot, joita lähetetään kaikkialta eri puolilta maata, asetetaan laajoille pelloille, jotta ne altistuvat auringonvalolle, mikä tekee niiden värien pehmentämiseksi ja niiden sisältämien bakteerien poistamiseksi.

Kaikenvärisiä ja -aiheisia mattoja viedään sitten ulkomaille, missä ne ovat suositumpia kuin Turkissa.

Alue itsessään on käsinkudottujen pienten mattojen keskus, jotka on värjätty kasveista saaduilla luonnollisilla väriaineilla. Maanviljelijöiden laajat pellot muuttuvat mattopaikaksi, joka siirtyy viimeiseen vaiheeseen ennen myyntiä, kun kesäsadonkorjuu tyhjentää peltoja.

Lämpötilan noustessa alueelle valuu mattoja eri puolilta maata. Jokainen on jatkoa sukupolvien perinnölle, jotka kutoivat mattoihin kaukaisia muistoja, elämän iloja ja kipuja heijastavilla aiheilla sekä yhtenäisyyden, rakkauden ja perheen symboleilla. Ammattitaitoiset käsityöläiset pesevät, kuivaavat ja korjaavat ne ennen kuin ne levitetään laajoille pelloille. Sateista säätä lukuun ottamatta ne pysyvät pelloilla syksyyn asti.

Lähde: dailysabah.com

Helena Ergene