Turkin upeimmat rannat? Patara Beach number one

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Keykubatin ranta kaupungin suunnasta, kuva: Jouko Salminen

Turkin upeimmat rannat? Patara Beach number one

Antalyan lentokentältä Alanyaan vievä tie noudattelee enimmäkseen Turkin Rivieran rantaviivaa. Valtava määrä hotelleja on valmistautunut ottamaan vastaan rantaelämää ja aurinkoa odottavia pohjoisen lomailijoita. Väheksymättä massaturismia, johon lähes jokaisella on mahdollisuuksia, luonnon ystävälle löytyy Turkista vielä kauniita lähes luonnontilaisia rantoja.

MAINOS!

Löysin brittiläisen Natalien ´Turkish Travel blogin´ sivuille. Hän on muuttanut pois kotimaastaan 11 vuotta sitten ja ilmeisesti melko pian asettunut Turkkiin ottaen tavoitteekseen kiertää isoa maata ristiin rastiin kuvaten paikkoja ja elämää Turkissa. Löysin artikkelin ´My Five Favourite Beaches in Turkey´.

Olin hieman hämmästynyt kun isosta maasta hän oli valinnut kohteet, joista neljässä olimme jo vierailleet ja tuon viidennenkin alueelle (Bozbuk) Marmariksen Bozburun niemimaalle olemme menossa muutaman viikon päästä. Hämmästykseni on aiheellinen sen takia, että olemme tehneet vasta joitakin muutaman päivän automatkoja pääosin Lyykian niemimaalle. Siellä löytyvät useimmat hänenkin suosikkinsa.

Cirali Beach

Ciralista olen kirjoittanut aikaisemmin. Piilossa, rannan tuntumassa ovat antiikin kaupungin Olympoksen rauniot. Kolme kilometria pitkä, kirkasvetinen, vuorten rajaama hiekkaranta on viehättävä.Vesirajassa käveleminen on pikkukivien takia hieman vaivalloista; ylempänä on hiekkaa. Muutama vaatimaton ravintola odottaa rannalla nälkäisiä matkailijoita. Vuorten kätkemässä kylässä on pieniä pensionaatteja. Isoja hotelleja ei ole. Daily News:sta olen lukenut tälläisiä hankkeita suunnitellun, mutta kyläläiset ja luonnonsuojelijat ymmärrettävästi niitä vastustavat.

Phaselis

Myös tästä antiikin kaupungista olen kirjoittanut. Olemme käyneet siellä kaksi kertaa. Rantaan, joka on Natalien listalla, kiinnitimme vähemmän huomiota, mutta muutama kuva tuli siitäkin otettua. Phaselis kauniilla niemellä on suosikkikohteitamme.

Patara Beach

Tälle alueelle menimme myös antiikin kaupungin takia (kts.sitä käsittelevä blogijuttu). Sen edessä, piilossa oleva ranta oli täydellinen yllätys. Sielläkin vierailimme turistisesongin loputtua, mutta kaikesta päätellen rannalla ei kesälläkään ole tungosta. Sinne olisi voinut jäädä koko päiväksi tai useammaksikin kuuntelemaan maininkien kohinaa ja tuntemaan lämmin hieno hiekka paljaiden jalkojen alla taustalla lumihuippuiset vuoret. Toukokuusta lokakuuhun ranta on öisin suljettu. Näin taataan rantautuville kilpikonnille pesimisrauha. Rantaa riittää 12 kilometriä.

Patara, kuva: Jouko Salminen

Olu Deniz

Tämä ranta poikkeaa kolmesta edellisestä, koska se komeilee usein Turkkia esittelevissä kuvissa.
Paikan löysivät aikanaan britit. Rinteillä myynnissä olevissa huviloissa näyttää hinnatkin olevan puntina. Rannan kauneudesta saa parhaiten käsityksen ilmakuvista. Kuvia löytyy helposti netistä. Marraskuun alussa sielläkin oli hiljaista.

Alanyan rannat Kleopatra ja Keykubat

Nautimme myös lomakotimme rannoista jotka varsinkin sesongin jälkeen tarjoavat miellyttävän ympäristön kävellä ja uida. Keskeltä kaupunkia merelle kurkottava Kale-vuori jakaa kaupungin rannat läntiseen Kleopatraan ja sulttaanista nimensä saaneeseen itäiseen rantaan. Ihanteellisempaa ympäristöä aamulenkille tuskin on kuin rantaviivaa noudattavat kävelytiet maininkien rytmittäessä kulkua raikkaan vuorituulen puhaltessa. Iltäpäivällä tuuli kääntyy merituuleksi.

Jouko Salminen

Lähde: salminenjouko.blogspot.com.tr

Antiikin kaupungin, Pataran vuosi 2020

Mainos!

Tietoa Jouko Salminen 23 Articles
Alanyan matkailu!