Kaneliset lihapyörykät ( 4 – 6:lle )
Turkkilaiseen keittiöön kuuluu monenlaisia lihapyöryköitä, yleisnimeltään köfte. Ne valmistetaan yleensä lampaan- tai naudanlihasta, mutta joihinkin lisätään myös kanaa. Turkkilaiset lihapyörykät voivat olla muodoltaan myös pitkulaisia.
- 250 g vähärasvaista jauhettua lampaanlihaa
- 1 hienoksi silputtu sipuli
- 2 murskattua valkosipulinkynttä
- 2 – 3 tl jauhettua kanelia
- 2 rkl pinjansiemeniä
- 2 rkl korintteja liotettuna lämpimässä vedessä 5 – 10 min. ja valutettuna
- 1 tl punaista chiliä tai
paprikajauhetta - 2 viipaletta kuivahtanutta leipää raastettuna
- 1 kevyesti vatkattu muna
- 1 rkl ketsuppia
- 1 nippu tuoretta persiljaa
- 1 nippu tuoretta tilliä
- 4 rkl vehnäjauhoja
- auringonkukkaöljyä paistamiseen
- ripaus suolaa
- ripaus mustapippuria [rml_read_more]
Tarjoiluun:
- sitruunalohkoja
- Yhdistä kulhossa jauheliha, sipulisilppu, valkosipuli ja kaneli.
- Vaivaa seosta käsin ja painele siitä ilmakuplat pois.
- Lisää pinjansiemenet, korintit, chili- tai paprikajauhe, leipäraaste, muna ja ketsuppi.
- Mausta suolalla ja pippurilla.
- Silppua yrtit, mutta säästä pari persiljanoksaa koristeluun.
- Lisää yrttisilppu lihaseokseen ja sekoita huolellisesti.
- Muovaa seoksesta käsin suunnilleen luumun kokoisia pyöryköitä.
- Litistä pyörykät paksuiksi kiekoiksi ja kierittele ne vehnäjauhoissa.
- Kuumenna tilkaa öljyä paksupohjaisessa pannussa.
- Paista pyörykät joka puolelta kauniin ruskeiksi, 8 – 10 min.
- Nosta pyörykät reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
- Koristele sitruunalohkoilla ja persiljalla.
Tarjoa kuumana.
Eväsruokaa: lisää seokseen korinttien ja pinjansiementen sijasta 1 tl jauhettua juustokuminaa ja 1 silputtu tuore chili. Muovaa seoksesta pieniä pyöryköitä ja paista pannulla 5 – 6 min. Lado paahdettujen pitaleipientäytteeksi lihapyöryköitä, punasipulirenkaita, persiljasilppua ja valkosipulilla maustettua jogurttia.