Turkkilainen meze ”Ajvar”
Tämä ihastuttava anatolialainen meze on maultaan piristävän sitruunainen ja se tehdään paahdetusta munakoisosta ja paprikasta. Se on alkuperältään arabialainen ja tarjotaan perinteisesti lämpimänä sitruunalohkojen kera. Valmista isompi määrä, niin voit tarjota sen pääruokana jogurtin ja leivän kanssa tai grillattujen ruokien lisukkeena.
Ajvar ( 4:lle )
- 2 punaista paprikaa
- 1 munakoiso
- 2 – 3 rkl Tariş oliiviöljyä
- 1 punasipuli halkaistuna pitkittäin ja pitkittäin ohueksi viipaloituna
- 1 ohuiksi suikaleiksi leikattu tuore punainen chilipaprika ilman siemeniä
- 2 valkosipulinkynttä silputtuna
- 1 – 2 tl sokeria
- 1 sitruunana mehu
- tilkka valkoviinietikkaa
- kourallinen tuoretta persiljaa karkeasti silputtuna
- ripaus suolaa
- ripaus mustapippuria
Tarjoiluun:
- sitruunalohkoja
- paahdettua pitaleipää
Paahda paprikoita ja munakoisoa suoraan kaasulieden liekillä, tavallisessa uunigrillissä tai ritilällä hiiligrillissä.
Kääntele kasviksia ajoittain, kunnes pinta on kauttaaltaan mustunut ja malto tuntuu pehmeältä.
Pane kasvikset muovipussiin pariksi minuutiksi.
Pidä hiiltyneitä kasviksia yksi kerrallaan kylmässä juoksevassa vedessä ja vedä kuoret irti.
Siirrä kasvikset leikkuulaudalle ja poista niistä kannat.
Halkaise paprikat pituussuunnassa, poista siemenet ja silppua malto hienoksi.
Silppua myös munakoison malto.
Kaada Tariş öljy laakeaan paksupohjaiseen pannuun ja lisää sipuli, chilisuikaleet, valkosipuli ja sokeri.
Kypsennä seosta keskilämmöllä 2 – 3 min. kunnes kasvikset alkavat saada väriä.
Lisää hienonnettu paprika ja munakoiso sekä sitruunamehu ja viinietikka.
Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita joukkoon persilja.
Tarjoa sitruunalohkojen ja paahdetun pitaleivän kera.
Lähde: http://www.keittotaito.com/acvar.html
Kiitos luvasta keittotaito.com:lle