Turkkilainen Kana-okrapaistos ”güveç piliçli bamya”
Tämä klassinen turkkilainen ruoka, güveç piliçli bamya, tunnetaan eri muodoissa kaikkialla Lähi-idässä. Se on yleensä miedosti maustettu, mutta Anatolian kaakkoisosassa siihen lisätään tulista potkua reilulla chiliannoksella. Paistos tarjotaan useimmiten sellaisenaan, lisänä vain leipäkimpaleita, joilla kastike pyyhitään lautaselta. Se sopii kuitenkin hyvin myös pilahvin kanssa tarjottavaksi.
Kana-okrapaistos ( 4:lle )
2 rkl Tariş oliiviöljyä
2 rkl voita
1 broileri näkyvä rasva poistettuna ja neljään osaan paloiteltuna
2 sipulia halkaistuna pitkittäin ja ohuiksi viipaleiksi leikattuna
2 – 3 hienoksi silputtua valkosipulinkynttä
1 – 2 tl punaista chiliä tai
1 hienoksi silputtu chilipaprika siemenettömänä
2 tl korianterinsiemeniä
2 tl kuivattua oreganoa
1 – 2 tl sokeria
1 rkl tomaattisosetta
1 tölkki (400 g) tomaattimurskaa
450 g tuoretta okraa käsiteltynä
1 sitruunan mehu
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
Tarjoiluun:
- turkkilaista jogurttia
- Kuumenna Tariş oliiviöljy ja voi laakeassa paksupohjaisessa pannussa tai padassa.
- Lisää broilerinpalat ja ruskista ne kauttaaltaan.
- Nosta lihat pannulta ja siirrä odottamaan.
- Lisää pannulle sipuli, valkosipuli, chili, korianterinsiemenet ja oregano.
- Hämmennä joukkoon sokeri ja kuullota seosta, kunnes sipulit alkavat saada väriä.
- Lisää seokseen tomaattisose, tomaattimurska ja 1 1/2 dl vettä.
- Anna nesteen poreilla 2 – 3 min. lisää broilerinpalat pannulle ja valele niitä kastikkeella.
- Kypsennä kannen alla miedolla lämmöllä liedellä tai 175-asteisessa uunissa 30 min.
- Asettele okra broileripalojen päälle ja kaada päälle sitruunamehu.
- Kypsennä kannen alla miedolla lämmöllä vielä 20 min.
- Nosta broilerinpalat tarjoiluvadille.
- Sekoita okra tomaattikastikkeeseen, mausta suolalla ja pippurilla ja lusikoi kastike broilerin päälle ja ympärille.
Tarjoa heti ja kata pöytään myös kulhollinen jogurttia.
Okra
Okra on kotoisin trooppisesta Afrikasta. Okran syötävä osa on vihreä, papua paksumpi, yli 8 cm:n pituinen, kulmikas kotahedelmä tai palko, joka sisältää pieniä siemeniä ja kasvilimaa. Kärki ja kanta poistetaan ennen ruoanvalmistusta. Okran maku on mieto ja miellyttävä.
Tavallisesti okra syödään kypsennettynä, mutta sitä voi raakanakin käyttää esim. salaateissa. Kypsennettäessä okra saostaa keitot, kastikkeet ja pataruoat perunajauhon tapaan. Jos saostamistarvetta ei ole, okra esikeitetään miedossa suola- tai etikkaliemessä 5 minuuttia, huuhdellaan kylmässä vedessä ja valutetaan. Okra sopii erinomaisesti vihannes-, kala- ja lihapatoihin. Okra säilytetään +8 – +12 asteessa, muovipussissa haihtumisen estämiseksi.
Okran käsittely
Okra kannattaa esikäsitellä, jotta se säilyttää värinsä eikä muutu limaiseksi kypsennyksen aikana.
Leikkaa kannat pois, pane kulhoon okra sekä 1 rkl suolaa ja 2 – 3 rkl valkoviini- tai siiderietikkaa. Sekoita ainekset hyvin ja anna tekeytyä 1 – 2 tuntia.
Huuhtele okra huolellisesti ja taputtele kuivaksi.
Lähde: http://www.keittotaito.com/kana-okrapaistos.html
Kiitos luvasta keittotaito.com:lle