Miksi Turkin kansasta suurin osa rakastaa Erdoğania ja keitä he ovat?

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

Kuva: flickr.com

Miksi Turkin kansasta suurin osa rakastaa Erdoğania ja keitä he ovat?

Turkin presidentti Erdoğan on ollut politiikassa nuoresta asti aktiivisesti. Hän on toisenlainen poliitikko kuin muut Turkin poliitikot. Muut ovat olleet jollain tavalla Turkin valtion viroissa töissä tai tekemisessä byrokraattien kanssa. He katsovat politiikkaa valtion tai suurten firmojen näkökulmista. Erdoğan katsoo asioita tavallisen kansan näkökulmasta.

MAINOS!

Hän ajaa tavallisen kansan etuja. Sen takia hän on enemmän kosketuksessa heihin. Muut ovat rakentaneet oman maailman, lasikoppeja ja omia piirejä, mikä on säälittävää. He kaipaavat vanhaa Turkkia. Ehkä meidän pitäisi vähän muistaa vanhaa Turkkia tavallisten Turkin kansalaisten näkökulmasta.

Vallankaappauksella tai muilla tavoilla syrjityt tavalliset kansalaiset ovat ja tunteneet olleensa alaluokkalaisia Turkissa monta vuotta. Valtion laitoksissa töissä olleet jopa teenkeittäjätkin ajattelivat ja ylpeilivät olevansa parempia ihmisiä muihin kansalaisiin verrattuna eli maalaisia kohtaan. He myös kohtelivät ihmisiä huonosti kun ihmiset tulivat laitoksiin asioimaan.

Heitä kohdeltiin niin sanottuna rupuporukkana, alaluokkalaisina, lukutaitomattomina, ohjattavina lampaina. Nämä valtion töissä olleet ihmiset koskaan eivät kyseenalaistaneet että oliko tämä heidän oma valinta? Turkin kansa on aina kunnioittanut ja arvostanut koulua käyneitä ihmisiä. Se on edelleen sama Turkissa, mikään ei ole muuttunut.

Perheen isä, äiti jopa vanhin lapsi edelleen tekee parhaansa, että lapset kouluttautuvat ja saavat parempaa tulevaisuutta. Perheen kaikki säästöt edelleen sijoitetaan lapsiin Turkissa. Näillä pohjasäkeillä ei ollut ollenkaan sosiaaliturvaa. Valtio eli politiikot ja byrokraatit eivät tehneet tai pystyneet tekemään asioille mitään moneen vuoteen.

Määrätyillä ihmisillä oli sosiaaliturva ja edut Turkissa. Jos aikuisen lapset eivät löytäneet töitä ja tienanneet rahaa niin heidän oli pakko asua vanhempiensa luona. Jokainen nuori ihminen haluaa rakentaa omaa tulevaisuutta. Kun nuori ihminen ei pysty tekemään asioille mitään niin hän uupuu.

Erdoğan kun tuli valtaan hän ryhtyi parantamaan asioita. Tilanne oli niin paha että suurin osa kansasta ei tullut toimeen tuloilla ja monilla ei edes ollut säännöllisiä tuloja. Inflaatio oli 70%. Turkissa ei ollut työttömyyspäivärahaa tai vastaava silloin. Kansalla oli nälkä. Kansalla ei ollut riittävästi asuntoa. Kansalaisista monet oli työttömiä. Kouluja ei ollut tarpeeksi. Luokat olivat ylikuormitettuja.

Vammaiset ihmiset elivät karmeissa olosuhteissa, heilläkään ei ollut sosiaaliturvaa. Monet vanhukset elivät naapureiden antamilla ruuilla. Sairaalat oli kuin kaatopaikkoja. Lääkkeitä ei ollut tarpeeksi apteekeissa. Yksi lääkäri joutui vastaanottamaan yli 100 potilasta vuorossaan. Tätä listaa voidaan jatkaa ja kasvattaa loputtomasti, että ehkä on parempi jättää tähän.

Erdoğan sai monia tavallisia turkkilaisia puolellensa auttamalla heitä. Hän on jakanut elintarvikkeita, polttopuita ja hiiliä, koska kansalla oli pulaa niistä. Kansa ei voinut odottaa nälkäisenä. Kansan oloja parannettiin pikkuhiljaa. Heille annettiin sosialiturvaa, tyttömyspäiväraha, uusia työpaikkoja, kouluja, sairaaloita, asuntoja jne. Erdoğan panostaa Turkin infrastruktuuria kovasti kuten uudet tiet, uudet lentokentät, uudet sairaalat, urheilu stadiumit, sillat, tunnelit, uudet yliopistot jne.

Erdoğan ja AK-puolue nosti pienessä ajassa niin sanotun ”rupuporukan” asemaa. Oppositiopuolue jopa syytti kansaa että he myyvät äänensä makaroonia ja hiiliä vastaan AK-Puoluelle. Oppositio oli niin etääntynyt kansasta, että he eivät tienneet kansan tarpeesta enää mitään. He vaan yrittivät ja edelleen yrittävät puolustaa omaa ja määrätyn kansanluokan, vähemmistön, hyvinvointia. Eli he tietävät että heiden hallitsema valta valuu heidän käsistään pois.

Turkin byrokraatit ajattelivat ja pumppasivat kansasta “mehut”, että kansa palvelisi valtiota ehdoitta. Tämä oli heidän mielestä oikein, koska he ovat valtio. Tämä oli heidän vääristynyt tulkintansa. Erdoğan yrittää muuttaa tämän niin että valtio palvelisi kansaa. Sen takia Erdoğan saa paljon kannatusta edelleen Turkissa. Näistä syyistä Erdoğan on paljon rakastettu ja myös paljon vihattu politiikko.

Täytyy muistaa se että Erdoğan on toteuttanut näitä kaikkia uudistuksia ja parannuksia AK-Puoluen kautta eli ei yksin. Hän on vain veturin asemassa tässä. Erdoğanin onnistumisen salaisuus on yhteistyö. Hän kasvattaa kannatusta tekemällä yhteistyötä muiden kanssa. Paljon on vielä tekemättä esim. talouskasvua pitää saada lisää ja työpaikkoja työttömille, parempaan koulutukseen panostaa jne.

Ali Ergene
Ali Ergene

Suomen ja Turkin välinen kauppa

Tietoa Ali Ergene 1155 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.