Suomen ja Turkin välinen kauppa

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

Suomi - Turkki
Suomen ja Turkin liput

Suomen ja Turkin välinen kauppa

Turkki on monille suomalaisille yrityksille kiinnostava markkina. Maassa asuu yli 80 miljoona asukasta. Maa kaupungistuu nopeasti ja se sijaitsee Euroopan rajalla. Turkki tarjoaa paljon käyttämätöntä potentiaalia. Lontoossa pääkonttoriaan pitävä Standard Chartered -pankki ennustaa että Turkista tulee maailman 5. suurin talous vuonna 2030. Turkin talouden suuruus olisi 9.1 triljoona dollaria. Lähde: ahaber.com.tr Standard Chartered toimii lähinnä kehittyvissä talouksissa.

Standard Chartered:n ennusteen mukaan maailman suurtaloudet vuonna 2030

 1. Kiina
 2. Intia
 3. USA
 4. Indonesia
 5. Turkki
 6. Brasilia
 7. Egypti
 8. Venäjä
 9. Japani
 10. Saksa
MAINOS!

Turkki on maailman 17. suurin talous tällä hetkellä. Samalla maa on G20-ryhmän jäsen. Talouskasvu on ollut Euroopan nopeimpia viime vuosina. Turkki on hyvin riippuvainen ulkomaankaupasta. Erdoğanin hallitus pyrkii sen vuoksi asettamaan talouden vaatimukset politiikassaan etusijalle. EU on Turkin suurin kauppakumppani. Turkin talous on hyvin riippuvainen ulkomaankaupasta. Turkki on EU:n 4. suurin vientialue ja 5. suurin tuoja. Turkin päävientituotteet EU-maihin ovat koneet ja moottoriajoneuvot sekä teollisuustuotteet. Turkki tuo EU:sta ajoneuvoja, koneita, arvometalleja ja elektroniikkaa. Turkin vienti on noussut 7 % viime vuonna 2018. Viennin arvo oli 168 miljardia US dollaria. Turkin tuonti laski 28,5 % vuonna 2018. Tuonnin arvo oli 223 miljardia dollaria. Turkin turismi on myös merkittävä. Turismi tulot nousi 12,3 % viime vuonna. Sen arvo oli 29,5 miljardia dollaria. Tänä vuonna odotellaan 50 miljoona turistia Turkkiin.

IMF:n mukaan maailman suurtaloudet tällä hetkellä:

 1. USA
 2. Kiina
 3. Japani
 4. Saksa
 5. Iso Britania
 6. Intia
 7. Ranska
 8. Brasilia
 9. Italia
 10. Kanada

    17. Turkki
    44. Suomi

Ankaran Suurlähetystön sıvuston mukaanSekä Turkki että EU haluavat kehittää ja lisätä kaupankäyntiä alueiden välillä. Kauppasuhde perustuu vuonna 1996 solmitulle tulliliitolle. Kahdenkeskisen kaupan kehittäminen edellyttää tulliliiton modernisointia. Tavoitteena on laajentaa sitä koskemaan maataloustuotteita, palveluita ja julkisia hankintoja. Suomelle tulliliiton uudistaminen on tärkeä kysymys, sillä myös Suomi hyötyy lisääntyvästä kaupasta EU:n ja Turkin välillä. Tulliliiton modernisoiminen on myös tapa sitoa Turkki entistä vahvemmin eurooppalaisiin arvoketjuihin ja standardeihin. Tällä hetkellä neuvottelut tulliliiton modernisoimisesta ovat valitettavasti jäissä muun muassa EU–Turkki-suhteisiin liittyvien haasteiden vuoksi.

Suomi vie Turkkiin muun muassa voimakoneita ja moottoreita, paperi- ja pahvituotteita, paperimassaa sekä erikoiskoneita. Suomi tuo Turkista erityisesti moottoriajoneuvoja, mutta myös esimerkiksi voimakoneita ja moottoreita, vaatteita ja tekstiilejä. Eri puolilla Turkkia asuu suomalaisia.

Perinteisten alojen lisäksi Turkissa on mahdollisuuksia suomalaisyrityksille useilla muilla sektoreilla, kuten energian, jättäänkäsittely teknologian, puualan, terveydenhuollon ja liikenteen saralla.

Turkin markkinoilla on paljon potentiaalia suomalaisille yrityksille

Turkkissa toimii hetkellä noin 80 suomalaista yritystä ja noin 200 on paikallinen edustaja Turkissa. Suomessa toimii noin 20 turkkilaista yritystä. Suomi näyttäytyy monille turkkilaisyrityksille pienenä markkina-alueena. Turkissa odotellaan kasvavan suomalaisten yritysten määrän. Suomella on hyvä maine turkkilaisten keskuudessa. Suomi aikoo viedä koulutusjärjestelmää Turkkiin. Turkissa toimii suomalaisia yhdistyksiä myös. Yksi niistä on Egean Suomalaiset Yhdistys. Yhdistyksen tavoitteista yksi on kahden maan suhteiden kasvattaminen kaikilla aloilla. Tervetula Turkkiin.

Lähteet: deik.org.tr, ulkoministerio.fi, ahaber.com.tr

Ali Ergene

Egean Suomalaiset Yhdistys on virallisesti rekisteröity Turkkiin

Tietoa Ali Ergene 1150 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.