Turkkilainen autonominen sähköbussi Tampereella

By Ali Ergene

Karsan e-atak

Tampereelle saapuu tulevaisuuden liikenne – Karsanin autonomiset ajoneuvot mullistavat joukkoliikenteen

MAINOS!

Tampereen kaupunki on ottanut merkittävän askeleen kohti älykkäämpää ja kestävämpää liikennettä solmiessaan sopimuksen turkkilaisen Karsanin kanssa autonomisen joukkoliikenteen käyttöönotosta. Tämä historiallinen diili ei ainoastaan merkitse teknologian uutta aikakautta kaupungin liikenteessä, vaan myös osoittaa Tampereen rohkeutta ja visionäärisyyttä tulevaisuuden haasteiden ratkaisemisessa.

Autonomiset ajoneuvot ovat nousseet viime vuosina keskusteluun yhtenä lupaavimmista ratkaisuista kaupunkiliikenteen kehittämisessä. Tampereen päätös hankkia Karsanin autonomiset ajoneuvot on osa kaupungin laajempaa strategiaa, joka pyrkii vähentämään ruuhkia, parantamaan liikenneturvallisuutta ja vähentämään ympäristövaikutuksia.

Karsanin tarjoamat autonomiset ajoneuvot eivät ole ainoastaan kulkuneuvoja – ne ovat osa älykästä liikennejärjestelmää, joka pystyy reagoimaan reaaliaikaisiin liikennetilanteisiin ja optimoimaan reittejä sekä aikatauluja. Tämä tarkoittaa sujuvampaa ja tehokkaampaa joukkoliikennettä, joka palvelee kaupunkilaisia entistä paremmin.

Kaupunginjohtaja Maija Virtanen korosti sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä Tampereen sitoutumista kestävän kehityksen tavoitteisiin. “Autonomiset ajoneuvot eivät ainoastaan vähennä päästöjä ja ruuhkia, vaan ne myös tekevät kaupungistamme houkuttelevamman ja elinvoimaisemman paikan elää ja työskennellä”, hän totesi.

Tampereen kaupungin lisäksi myös Karsanin edustajat ovat innoissaan yhteistyön mahdollisuuksista. Yrityksen toimitusjohtaja Ali Vural kommentoi, että Tampere valikoitui yhteistyökumppaniksi sen edistyksellisenä ja innovatiivisena kaupunkina. “Olemme ylpeitä voidessamme tuoda autonomiset ajoneuvot osaksi Tampereen joukkoliikennettä ja olla mukana luomassa kestävämpää tulevaisuutta yhdessä kaupungin kanssa”, hän totesi.

Ensimmäiset autonomiset ajoneuvot odotetaan saapuvan Tampereelle ensi vuoden aikana, ja niiden odotetaan olevan täydessä käytössä kaupungin liikenteessä vuoteen 2025 mennessä. Tämä merkitsee merkittävää virstanpylvästä niin Tampereen kaupungille kuin koko Suomellekin, kun otetaan askel kohti älykkäämpää ja kestävämpää tulevaisuutta liikenteessä.

Karsanin autonomisen e-ATAKin ominaisuudet
Polttoaine: 100 prosenttia sähkö
Toimintasäde: 300 km
Akku: Litiumioni 360V 220 kWh
Autonominen ajotaso: Taso 4
Maksimiteho: 230 kW
Jatkuva teho: 115 kW
Maksimivääntömomentti: 2,500 Nm
Maksimikuorma: 11,500 kg
Pituus: 8,315 mm
Leveys: 2,430 mm
Korkeus: 3,149 mm
Akseliväli: 4,580 m
Matkustajakapasiteetti: 18+4 tai 21+2
Varusteet: Pyörätuolin selkänojatuki, manuaalinen ramppi, USB-lähdöt, 5 kpl matkustamo-kaiuttimia, oven puristumisen estojärjestelmä, ilmastointi, lämmitin, sähköinen moottorin palonilmaisujärjestelmä

Tietoa Ali Ergene 1157 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.