Yksi kilo banaaneja, kiitos!” 83-vuotias Yüksel huutaa neljännen kerroksen ikkunasta

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

Yksi kilo banaaneja, kiitos!” 83-vuotias Yüksel huutaa neljännen kerroksen ikkunasta

COVID-19 elvyttää Turkin toimitus perinteitä

Yksi kilo banaaneja, kiitos!” 83-vuotias Yüksel huutaa neljännen kerroksen ikkunasta ruokakauppaan Istanbulin kadun kulmassa, ennen kuin laskee korinsa köyden varassa. Punnitsemalla banaanit, puhuva ruokakauppa laittaa ne pussiin, lataa korin ottaen sisälle laitetun rahan ja soittaa odottavalle asiakkaalleen: “Vedä!” Yüksel tekee niin, kunnes kori on takaisin ikkunan luona, josta hän ottaa päivittäistavaroita sisälle.

MAINOS!

Pitkä ikäinen käytäntö, joka on edelleen tuttu näky Istanbulin kaduilla, on saanut uuden merkityksen, kun Turkin viranomaiset ilmoittivat sunnuntaina määräävänsä yli 65-vuotiaita ihmisiä pysymään kotona taistelussa uutta koronavirusta vastaan. “Aikaisemmin saimme ehkä 10 tilausta päivässä ja tämä määrä on nyt saavuttanut 50”, päivittäistavarakauppa Zafer Gündoğdu Istanbulin Şişlin piirikunnan Feriköyn naapurustossa kertoi AFP: lle. “Riippumatta siitä, mitä he tarvitsevat, olemme vanhusten, asiakkaidemme käytettävissä, joko täyttämällä  pudotus korit tai toimittamalla ostokset heidän ovelleen klo 7–22,” hän sanoi.

Lihakauppias  Zeynel Özüner, jonka liiketoiminta on samassa naapurustossa, sanoo tekevänsä kaikkensa varmistaakseen, että vanhukset eivät jää ilman lihaa. “He ovat myös naapureitamme. Toimitamme heille leipää tai sanomalehteä, ei vain lihaa”, hän sanoi.

“Vetoan vanhempiemme puoleen kääntyen: “Tämä yhteiskunta tarvitsee elämäkokemustasi. Älä ota riskiä elämäsi kanssa ja pidä kiinni toimenpiteistä”, terveysministeri Fahrettin Koca kehotti tällä viikolla. Vanhusten kotiin määräämisen ohella, on toteutettu myös joukko toimenpiteitä koulujen ja yliopistojen sulkemisesta massarukouksien kieltämiseen, mutta toistaiseksi pyrkimykset ovat pysähtyneet kokonaan sulkemiseen.

Heiluminen puistoissa

Monet vanhukset olivat tulleet ulkona alueille ja täyttäneet puistoja aurinkoisena lauantaina ennen kiellon voimaantuloa huolimatta valtakunnallisista kehoituksista oleskella kotona. Eteläisessä Adıyamanin kaupungissa auringonpaiste ilahdutti ikääntyneitä ihmisiä  jotka vuorottelivat keinuihin ja kiikkumaan keinuissa lastenpuistossa. Yksi vanhoista miehistä jopa työnsi keinuvaa ystäväänsä kävelykepin avulla.

Sillä välin nuoremmat ihmiset siirtyivät sosiaaliseen mediaan toivoen, että valtio julistaa “hätätilan”, koska he eivät pystyneet pitämään vanhempiaan kotona ja olivat huolissaan. Jotkut Turkin kunnat ovat yrittäneet huumorin avulla estää ikääntyviä ihmisiä menemästä ulos.

Oma koti kullan kallis

Yükselille päivittäistavaroiden nostaminen ikkunan kautta ei poista kaikkia hänen huolenaiheitaan. “Olen niin surullinen, olen jumissa kotona”, hän kertoi AFP: lle ikkunastaan ​​näkyvästi järkyttyneenä. Mutta kaikki asianomaiset eivät ole epätoivoisia. “Olen ollut kotona kaksi viikkoa, en ole kyllästynyt”, 83-vuotias Mehmet Özcan sanoi innostuneesti, punainen pipo päässä. “Minulla on iso puutarha, jossa on muistoja. Minua kiinnostaa myös kuvat”, hän sanoi. “Olen kerännyt vanhoja perhevalokuvia 35, 40 vuotta. Näin pidän itseni kiireisenä ja vietän aikaa.”

Lähde: dailysabah.com

Helena Ergene

Pysykää kotona ja noudattakaa annettuja ohjeita!!