Antiochia ad Cragum – merirosvojen kaupunki

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Kuva; Jouko Salminen

Antiochia ad Cragum – merirosvojen kaupunki

Tunti sen jälkeen kun olimme paenneet Trajanopoliksesta (nykyinen Gazipasa), nousi raikas länsituuli, ja saatoimme jatkaa matkaamme paisuvan pallokkaan eteenpäin kiidättäminä. Kello neljän maissa iltapäivällä sivuutimme hyvin maalauksellisen kaupungin rauniot. Beaufortin mukaan kaupunki oli Antiochia of Cragus. Täysin kuolleet rauniot olivat muutamilla äkkijyrkillä kallioniemillä meren yläpuolella, ja tällä tuulella niiden luokse oli mahdoton päästä.

Lainaus on Göran Schildtin kirjasta Ikaroksen meri, jossa hän kuvaa purjehdustaan kuuluisalla Daphnellaan Turkin rannikolla 50-luvulla. Itse osuin tuohon paikkaan lähes huomaamattoman viitan houkuttelemana kuusi vuotta sitten; nyt keväällä 2015 uudelleen. Matkaa sinne on Alanyasta 70 kilometriä D400 tietä itään. Päätieltä erkanevalle pienemmälle tielle ohjaa nyt selvä viitta. Muutaman kilometrin jälkeen tulet jyrkänteen reunalle, jossa näkyy raunioita.

Näköala meren suuntaan on huikaisevan kaunis. Kallioisen niemen päällä häämöttää kappale muuria, joten epäilemättä jyrkän kallion päällä on ollut linnoitus. Nyt siitä ei ainakaan kaukaa katsoen näy merkkejä. Tie jatkuu erittäin jyrkkänä ja mutkittelevana alas tuon kallion juurelle. Varovaisesti ajaen sinne pääsee. Upean näkymän houkuttelemana otin sieltä useita maisemakuvia. Patikoin jyrkkää polkua pitkin alas rantaan, mutta kuumuus ei houkutellut yrittämään kiipeämistä kallioniemelle.

En ole löytänyt mainintoja paikan historiasta kunnes äskettäin Hurriyet Daily News julkaisi asiasta artikkelin. Alueella on aloitettu turkkilaisen arkeologiryhmän johdolla kaivaukset tavoitteena saada uutta tietoa alueen historiasta. Rannikon suuntainen vuoristo on koko alueella antanut merirosvoille hyviä tähystys – ja piiloutumispaikkoja. Tämä kaupunki on ollut 350 metrin korkeudessa. Merirosvot ryöstivät sekä rannikon kaupunkeja että kauppalaivoja ennen roomalaisten valtakautta.

Pompeius Magnus niminen komentaja otti tämän kaupungin haltuunsa. Raunioista löytyy merkkejä roomalaisten läsnäolosta. Kaupunki liitettiin sittemmin Kappadokian kuningaskuntaan. Kuningas Antiochos IV rakennutti merirosvoilta valloitettua kaupunkia edelleen. Artikkelin mukaan kaivauksia on tehty aikaisemminkin Nebraskan yliopiston johdolla vuodesta 2005 alkaen.

Kaivauksia esittelevät kuvat ovat lehden artikkelista.

Jouko Salminen

Lähde: salminenjouko.blogspot.com.tr

Kuva: Jouko Salminenhttps://turkinuutiset.fi/turkissa-loydettiin-2000-vuotta-vanha-aurinkokello.html

Tietoa Jouko Salminen 23 Articles
Alanyan matkailu!