Kevään juhla, Nevruz 21.3.2021

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan juhli sunnuntaina Nevruzia, perinteistä kevätjuhlaa, ja sanoi, että Turkki rakentaa edelleen vauraampaa, oikeudenmukaisempaa ja turvallisempaa tulevaisuutta.

MAINOS!

Erdoğan sanoi viestintäosaston antamassa lausunnossa, että Nevruz on toivon, veljeyden ja solidaarisuuden symboli, ja sitä vietetään eri maantieteellisillä alueilla Keski-Aasiasta Balkanin alueelle.

Toivoten kevätjuhlan tuovan yltäkylläisyyttä maalleen, presidentti toivoi Nevruzin olevan keino muistaa, säilyttää ja siirtää kulttuuriarvoja uusille sukupolville.

Festivaalia, joka symboloi myös veljeyttä ja rauhaa, vietetään pääasiassa Iranissa, Afganistanissa, Intiassa, turkkilaisissa tasavalloissa, kuten Azerbaidžanissa Kaukasuksen alueella sekä Albaniassa ja Makedoniassa. YK: n tunnustama kansainvälinen kulttuuripäivä Nevruz merkitsee uuden vuoden alkua, ja sitä pidetään kevään edeltäjänä.

Tämän muinaisen perinteen alkuperä on historiallisen keskustelun aihe, Nevruzin, joka tarkoittaa persiaksi “uutta päivää”, sanotaan olevan peräisin zoroastrianismista, islamia edeltävien, Persian imperiumien uskonnosta. Tämän uskonnon mukaan 21. maaliskuuta pidetään maan luomispäivänä ja uuden vuoden ensimmäisenä päivänä.

Jotkut väittävät, että Keski-Aasiassa asuvat turkkilaiset olivat ensimmäisiä ihmisiä, jotka juhlivat kevään tuloa, mutta turkkilaisen perinteen mukaan Nevruzin päänäkymä on ollut itsenäisyyden juhla. Se merkitsee lähtöpäivää Ergenekonista, jossa turkkilaiset olivat loukussa vuosia, ennen kuin seppä sulatti kiven ja harmaa susi Asena johti heidät vapauteen.

Siitä lähtien turkkilaiset kansakunnat ympäri maailmaa ovat hyväksyneet Nevruzin uuden vuoden aluksi, ja sitä kunnioitetaan edelleen vilkkailla juhlilla, mukaan lukien festivaalit. Rautaa takovat sepät ovat myös osa festivaalin juhlintaa.

Lähde: dailysabah.com

Helena Ergene