Miten vaihdetaan suomalaista ajokortti turkkilaiseen ajokorttiin?

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Suomalainen ja Turkkilainen ajokortti
Suomalainen ja Turkkilainen ajokortti

Miten vaihdetaan suomalaista ajokortti turkkilaiseen ajokorttiin?

Jos asut tai oleskelet Turkissa pitempää kuin 6 kuukautta niin sinun on hankittava turkkilainen ajokortti. Suomalainen ajokortilla saa ajaa autoa eniten 6 kuukautta Turkissa. Muuten saat sakot. Se on noin about 5 000 Turkin Liiraa Sakko määrä voi olla suurempi. Kolari tilanteessa tulee ongelmia vakuutusyhtiösi kanssa. Muista ajokortti ei ole henkilöllisyystodistus. Mukana oltava maassa voimassa oleva passi tai muu henkilöllisyystodistus kuten Suomessa kun ajat autoa Turkissa. Ajokortti vaihdetaan Turkissa paikkakunnallasi “Nüfus Müdürlüğü”. Uusi ajokortti lähetetään asuin osoitteellesi kirjattuna postitse. Ajokortit tulee Ankarasta.

MAINOS!

Tarvittavat asiakirjat:

  1. Vaihdettava ulkomaalainen ajokortti ja sen värillinen valokopio.
  2. Ajokortista virallisen kääntäjän tekemä turkinkielinen käännös. + käännöksellä pitää olla Turkin notaarin tai konsulaatin hyväksyntä.
  3. Suomalainen koulutodistus + virallisen kääntäjän tekemä turkinkielinen käännös + käännöksellä pitää olla Turkin notaarin tai konsulaatin hyväksyntä.
  4. Rikosrekisteri “Adli sicil belgesi” (viranomainen tarkistaa sähköisesti järjestelmästä.). Tai saat tästä turkiye.gov.tr
  5. Passi tai muu virallinen henkilötodistus (passi on paras vaihtoehto).
  6. Turkista otettu lääkärinlausunto “sürücü sağlık raporu”. (Lääkärinlausunto voidaan hankkia yksityisiltä terveyskeskuksilta, valtion terveyskeskuksilta tai julkisista sairaaloista. Kimlik numero on oltava)
  7. Veriryhmä asiakirja tai kirjallinen lausunto. Eli itse ilmoitat lääkärille veriryhmäsi kun haet lääkärintodistus (Veriryhmäkortti tai asiakirja voidaan hankkia erikseen yksityisiltä terveyskeskuksilta, tai valtion terveyskeskuksilta, Punaisesta Puolikuusta, yksityisistä ja julkisista sairaaloista. Hae samalla myös veriryhmäkortti “Kan grubu kartı”)
  8. 1 kappale biometrinen valokuva.
  9. Ajokortin maksu “Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı” Se maksetaan pankeille. Maksut ovat pieniä. Tässä tapauksessa ilmeisesti yht. 35 Turkin Liiraa. Tässä löytyy hinnasto: randevu.nvi.gov.tr

Viralliset kääntäjät: egefinder.com

Lähde: nvi.gov.tr (katso kohte 34/7)

Maksua suorittavat pankit:

1 T.HALK BANKASI
2 T.VAKIFLAR BANKASI
3 T.C.ZİRAAT BANKASI
4 GARANTİ BANKASI
5 ŞEKERBANK
6 ING BANK
7 ALBARAKATÜRK
8 KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI
9 DENİZBANK
10 TÜRKİYE EKONOMİ BANKASI(TEB)
11 AKBANK
12 AKTİF BANK
13 PTT BANK
14 QNB FİNANSBANK
15 ICBC
16 ZİRAAT KATILIM BANKASI

Kun on kaikki yllä mainitut asiakirjat ovat valmiina niin mene paikkakunnallasi “Nüfus Müdürlüğü” tai varaa aika netistä: turkiye.gov.tr

Vaihdettava ajokortti jätetään hakemuksen liitteenä Ajovarmaan, josta se lähetetään viranomaisille säilytettäväksi.

Suomesta hankittu kansainvälinen ajokortti on voimassa eniten 1 vuotta Turkissa. Kansainvälisen ajokortin lisäksi oma kansallinen ajokortti on aina oltava myös mukana matkalla. Lisätietoja: Turkin autoliitto ja Suomen autoliittoAutovuokraamot voivat asettaa omia, näistä lainsäädännön tiedoista poikkeavia ajokorttiehtojaan.

Ulkomaalla tai Suomessa asuva Turkin kansalainen saa ajaa ulkomaalaisella (suomalaisella) ajokortilla 2 vuotta Turkissa. Ehtona on se että on oltava ajokortin lisäksi mukana ajokortin virallinen notaarin tai konsulaatin hyväksymä käännös. Maahan tulosta alkaen 6 kk ei vaadita ajokortin käännöstä. Kuitenkin on hankittava käännös 6:n kuukauden sisällä jos on tarkoitus oleskella maassa yli 6 kuukautta.

Suomalaisten on kannustava Turkin EU jäsenyyttä että nämät asiat helpottuisi ja yhtenäistäisin EU:n kanssa Turkissa.

Ali Ergene

Suomalainen henkilöauto saa olla Turkissa 24 kk

Tietoa Ali Ergene 1155 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.