Turkin oppositio puolueessa Good (IYI) erimielisyyttä edustajat Ismail Ok ja Tuba Vural Cokal erosivat puolueesta

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa!

İYİ Puolue
İYİ Puolue

Turkin oppositio puolueessa Good (IYI) erimielisyyttä edustajat Ismail Ok ja Tuba Vural Cokal erosivat puolueesta

Ismail Ok, väittää että IYI-puolueen johtokunnassa työskentelee miljardööri George Sorosin kannattajia. Hän erosi puolueesta maanantaina syyttäen puolueen olevan ulkomaisessa vaikutusvallassa.
“Ne, jotka työskentelevät imperialistisissa Soros-säätiöissä, on nimetty arkaluontoisiin tehtäviin [puolueen] johtokunnassa”, Länsi-Balikesirin maakunnan edustaja Ismail Ok sanoi sanoi eroamislausunnossa.

MAINOS!

“mies, joka mursi Englannin pankin” myymällä lyhytaikaisesti Englannin puntaa vuoden 1992 valuuttakriisin keskellä, ja teki sillä itselleen yli miljardin punnan voiton.
(Soros on tehnyt suurimman osan omaisuudestaan valuuttakeinotteluilla.1990-luvulla hän oli ”mies joka mursi Englannin pankin” operaatioillaan. Hän oli jopa mukana Kouri-kaupoissa Suomessa ja spekuloi ilmeisesti markankin kurssilla. toim.huom.)

Ismail Ok kritisoi puoluejohtaja Meral Akseneria silmänsä sulkemisesta, puolueen kriisin panemisesta. “Vielä pahempaa, puheenjohtaja ei nähnyt mitään haittaa Soros-fanien nimittämisessä puolueen avainasemaan, vaikka hän tiesi tilanteen”, Ismail Ok sanoi.

Hän kiisti yhteydenpidon entisen pääministerin Ahmet Davutoglun kanssa, joka perusti äskettäin puolueen, ja entisen talousministerin varapääministerin Ali Babacanin, joka aikoo perustaa uuden puolueen. “Tämä on viimeinen vaalikausi. Tästä lähtien haluan todeta, että en ole koskaan ehdokkaana”, hän lisäsi.

Turkin oppositio puolueen (IYI) varapuheenjohtaja Tuba Vural Cokal on eronnut puolueesta. IYI-puolueen tapa aktivoida turkkilainen nationalismi ei täytä odotuksia, Tuba Vural Cokal sanoo. “Tapa, jolla aloimme aktivoida edelleen turkkilaisen nationalismin … epäonnistui odotuksissa”, eteläisen Antalyan maakunnan edustaja Cokal kertoi Twitterissä. Hän totesi myös, että puolueen puheenjohtajan Meral Aksenerin johdolla toteutettu tapa ei vastannut odotuksia.

Cokal väitti, että puolue poistui perustamisperiaatteistaan. Näiden erojen jälkeen IYI-puolueella on nyt parlamentissa 37 edustajaa. Hallitsevalla oikeus- ja kehityspuolueella (AK) on 290 paikkaa, republikaanisella kansanpuolueella (CHP) 142, kansojen demokraattisella puolueella (HDP) 65, kansallismielisellä puolueella (MHP) 49, Felicity (Saadet) -puolueella 2, Turkin työväenpuolueella 2 , demokraattisella puolueella (DP) 1, Grand Unity -puolueen (BBP) 1 ja riippumattomilla ehdokkailla 6.

(Turkkilainen nationalismi murroksessa? : Kemalistinen ja islamilainen nationalismi Turkin tasavallassa.Jenny Whiten mukaan turkkilainen nationalismi on viime aikoina muuttunut joiltain osin merkittävästi. Hän näkee, että turkkilaisten itseymmärrykselle aiemmin erittäin keskeisen kemalistisen aatteen vaikutusvalta turkkilaisessa yhteiskunnassa on heikentynyt, ja uudenlainen tapa ymmärtää turkkilaisuus ja turkkilainen kansakunta on noussut sen haastajaksi.

Perinteistä turkkilaista nationalismia White kutsuu kemalistiseksi tai sekularistiseksi nationalismiksi ja sen haastanutta nationalismin muotoa islamilaiseksi nationalismiksi. AKP-puolue tukijoineen on Whiten mukaan islamilaisen nationalismin synnyn takana. White painottaa, että eroavaisuuksien lisäksi moni asia myös yhdistää kemalistista ja islamilaista nationalismia. Näitä yhdistäviä tekijöitä ovat muun muassa yhteiskunnallisen insinööritaidon hyödyntäminen ja autoritäärisyys.

Molemmat piirteet ilmenevät omalla tavallaan niin kemalistien toimissa ennen AKP.n valtakautta, kuin AKP:n toimissakin. Kahta nationalismin muotoa taas erottaa esimerkiksi suhtautuminen joihinkin Turkin vähemmistöihin, sekä ulkomaihin. Kemalistien valtakaudella tiettyjen vähemmistöjen oikeudet olivat rajatummat, kuin ne ovat nykyisellä AKP:n valtakaudella. Kemalistien valtakauden ulkopolitiikkaa taas leimasi rajoittuneisuus, kun se AKP:n vallassaolon aikana on ollut vapaampaa. Erdoğanin puheissa nousee esiin niin islamilaista nationalismia ja kemalistista nationalismia yhdistäviä, kuin niitä erottaviakin piirteitä. https://helda.helsinki.fi/handle/10138/300520)

Lähteet:
https://www.aa.com.tr/en/turkey/turkey-opposition-good-partys-lawmaker-resigns/1736281
https://www.aa.com.tr/en/politics/turkey-opposition-iyi-partys-deputy-chair-resigns/1732832
https://helda.helsinki.fi/handle/10138/300520

Helena Ergene

Maailman suurvallat ovat rosvoja!