Turkin presidentti puhui pulinat pois YK:ssa

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Turkin presidentti
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan. Kuva: flickr.com

TURKIN PRESIDENTTI PUHUI PULINAT POIS YK: SSA

-Turkin presidentin YK:ssa pitämäänsä puhetta kesti noin puoli tuntia. Turkin presidentti tunnetaan suorasta puheistaan. Presidentti puhui näistä tärkeistä asioista:
– Ilmastonmuutoksen vastaisesta tärkeästä taistelusta ja huomautti tämän ongelman olevan kaikkien maiden ongelma. Turkki on viimeisten 10 vuoden aikana istuttanut 4 miljardia puuta 11.11.2019 istuttaa 11 miljoonaa uutta puuta. Turkin käyttämästä energiasta 35% prosenttia on uusiutuva. Uusiutuvan energian käyttö Turkissa lisääntyy päivä päivältä.

MAINOS!

– YK:n toimimattomuudesta ja epätehokkuudesta. YK:n rakenne pitää muuttaa, jotta maailman kohtalo ei olisi viiden maan käsissä. Koska YK ei pysty tarjoamaan ratkaisua maailman ongelmille. Esimerkiksi Palestiina-Israel, Kashmir (Intia-Pakistan) Syyria, Kypros konfliktit. Turkki on valmis auttamaan YK:n rakenne muutoksesta. Toisti kuuluisan iskulauseensa ”world is bigger than five”.

– Syyrian kriisin esille tuomisen ja sanonut että Turkki on maksanut yöhön asti 40 miljardia omasta taskustaan ja saanut vaan 3 miljardia euroa apua EU:lta jne. 3,5 miljardia ei tule meidän budjettiin vaan menee järjestöjen kautta syyrialaisten pakolaisten apuun. Turkkia on jätetty yksin Syyrian kriisin kanssa. Turkin suunnittelemalla turvavyöhykkeellä Syyriassa 2 miljoonaa syyrialaista pakolaista voi palata Syyriaan. Patisti USA pääsemään yhteisymmärrykseen Turkin kanssa turvayhökkeiden pituudesta.

– Turkin taisteluista Isistä vastaan. Eufratin kilpi operaatiossa Turkki on tappanut yli 3,500 isis terroristia. Tuhansia ulkomaalaisia Turkki ei päästänyt maahan, koska epäili Isis kytköksistä. Muistutti, että Isis on tappanut eniten turkkilaisia.

– Ydinaseiden hallussapidosta, joka pitää sallia kaikille maille tai kieltää kaikilta. On epäoikeudenmukaista uhkailla muita ydinaseilla ja käyttää neuvotteluissa valttina.

– Peräänkuuluttaa YK:lta missä kulkee Israelin valtion rajat. Muistutti 1947 vedettyjen rajoista. Erdogan näytti kolme karttaa, jossa näkyy Palestiinan häviävän vuosi vuodelta kartalta. Erdogan kysyi YK:lta miksi Israel ei hyväksy YK määräyksiä ja miksi YK ei tee mitään. Turkki tukee Palestiinaa aina.

– Kiinnitti huomionsa islamofobiaan ja rasismiin. Tuomitsi muslimeja kohtaan tehdyt iskut (Uusi-Seelanti jne.) ja tuomitsi myös kaikkia iskuja, joita on tehty muita uskontokuntia kristittyjä (Sri Lanka,) juutalaisia (USA) kohtaan.

– Muistutti saudi toimittajan murhasta Istanbulissa. Tapaukseen liittyviä tutkintoja Turkki jatkaa. Turkki tekee parhaansa, jotta syylliset löytyisivät.

– Muistutti Egyptin entisen presidentti Mursin kuolemasta tuomioistuimen salissa, jonka hautajaisiin ei edes hänen perhettään päästetty. Syytti presidentti Sissiä, joka tuli valtaan sotilasvallankaappauksella ja muita hiljaisella pysymisellä.

YK hylkäsi että Turkki lopettaisi “Rauhan Lähde” operaation