Kehitys ja Historia
Turkki on pitkään panostanut puolustusteollisuuteensa, ja sen tavoitteena on saavuttaa puolustustekninen riippumattomuus. Tämä tarkoittaa kykyä tuottaa itse kaikkien puolustushaarojen asejärjestelmiä. Turkin puolustusteollisuuden myyntivaltiksi ovat nousseet droonit, erityisesti ilmasta-maahan-aseistuksella varustettu Bayraktar-drooni, joka on saanut mainetta vuonna 2021 käydyn Azerbaidžanin ja Armenian välisen sodan sekä vuonna 2022 alkaneen Ukrainan sodan ansiosta1.
Turkin puolustusteollisuuden vienti on kasvanut merkittävästi. Vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen päätteeksi se oli yli 1,3 miljardia USD, ja vuoden lopulla se nousi 4,4 miljardiin USD. Vienti kasvoi vuosien 2020 ja 2022 välillä lähes seitsemänkertaiseksi.
Turkki on myös kehittänyt omia asejärjestelmiään. Esimerkkeinä mainittakoon Altay-taistelupanssarivaunu, joka perustuu eteläkorealaiseen K2 Black Panther -taistelupanssarivaunuun, sekä TAI TFX Kaan -hävittäjä, jota Turkki on kehittänyt brittiläisen BAE:n tuella. Tavoitteena on saada nämä uudet kalustot palveluskäyttöön vuonna 2023. Lisäksi Turkki on panostanut satelliitti- ja ohjustuotantoon, ja sillä on omia satelliitteja sekä kehitteillä olevia ohjuksia.
Turkin puolustuspolitiikkaan kuuluu myös santarmijoukot, Euroopan suurimmat asevoimat ja laaja kirjo aseita ja varusteita kaikille puolustushaaroille2. Tavoitteena on saavuttaa vähintään 70 %:n omavaraisuus ja käyttää tarvittaessa myös länsimaisia moottoreita. Turkin puolustusteollisuus on siis vahvassa kehityksessä, ja se pyrkii olemaan omavarainen ja kilpailukykyinen kansainvälisillä markkinoilla.