Turkissakin ajoneuvon kuljettajan on annettava esteetön kulku jalankulkijalle

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Liikenne poliisin auto Turkissa. Kuva: flickr.com

Turkissakin auton kuljettajan on väistettävä jalankulkijaa suojatiellä

Turkin parlamentti on hyväksynyt lakiehdotuksen, jossa kuljettajille aiheutuu tiukempia liikennesakkoja väärinkäytöksistä ja sääntöjen rikkomisesta. Suuret sakot ovat luvassa. Liikenneässä kuolee tuhansia vuosittain Turkissa.

MAINOS!

Monta uutta lakia tulee voimaan Turkissa koskien autolla ajoa. Kolme kertaa punaisten valojen läpi ajo tuo 235 TL sakon ja kolme sakkoa vuodessa tuo kuukauden ajokiellon. Kännykällä puhuminen autolla ajaessa tuo 235 TL sakon.

Jos kuljettajan ajokortti hyllytetään kahdesti, niin ajokortin omistajan on mentävä psykoterapeuttihoidolle että hän saa takaisin ajokorttinsa. Eli saatava myönteinen lääkärintodistus hoidon jälkeen lääkäriltä.

Pakoputkin virittäminen meluisemmaksi ja jatkuvasti ohitus kaistalla ajaminen tuo kuljettajalle 1002 TL:n sakot. Katsastamattomalla autolla ajaminen on 235 TL. Pelastuskaistalla ajaminen on 488 TL. Hätävalon, sireenin asentaminen autoon ja niiden käyttäminen on 1002 TL.

Ylinopeus sakot: Jos ylitetään nopeusrajoituksia 10 – 30%, niin sakko on 235 TL. 30 – 50% ylitys tuo 488 TL. 50% ylitys tuo 1002 TL.
Jos vuoden aikana viisi kertaa ylitetään nopeusrajoituksia, niin ajokortti hyllytetään vuodeksi. Kun toinen kerta hyllytetään ajokortti viiden vuoden aikana, niin silloin ajokortti mitätöidään.

Likennän vaarantamisesta eli auton pyörittäminen käsijarrua vetämällä tuo kovempi sakko 5002 TL ja ajokortti hyllytetään 60 päiväksi. Jos auto ei väistä suojatiellä kulkevaa jalankulkijaa niin sen hinta on 235 TL. Ajoneuvon kuljettajan on annettava esteetön kulku jalankulkijalle. Tietääko kansa tai poliisi tätä? Siitä en ole varma.

Lähde: Turkin media

Ali Ergene

Ali Ergene

Turkki aloittaa tieliikenneturvallisuuskampanjan

Tietoa Ali Ergene 1156 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.