Turkki aloittaa tieliikenneturvallisuuskampanjan

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Ruuhka

TURKKI ALOITTAA TIELIIKENNETURVALLISUUSKAMPANJAN

Turkki aloittaa tieliikenneturvallisuuskampanjan tänä vuonna 2019. Turkissa ajoneuvon kuljettajan on annettava esteetön kulku jalankulkijoille. Se laki tuli vasta voimaan Turkissa. Turkin parlamentti on hyväksynyt lakiehdotuksen, jossa kuljettajille aiheutuu tiukempia liikennesakkoja väärinkäytöksistä ja sääntöjen rikkomisesta. Suuret sakot ovat luvassa. Liikenteessä kuolee tuhansia vuosittain Turkissa. Autoilijoille on asetettu sakko joka on 604 TL jos ei pysähdy suojatien eteen.

MAINOS!

Kampanjaa vetäävä sisäministeri Süleyman Soylu on julkaissut järkyttäviä lukuja auton alle kuolleiden jalankulkijoiden määrästä. 1681 jalankulkijaa menetti henkensä liikenneonnettomuuksien vuoksi vuonna 2017 Turkissa. Nämä luvut ovat selvästi Euroopan unionin lukuja korkeampi. Tämän kampanjan myötä onnettomuuksien määrän odotetaan laskevan huomattavasti Turkissa.

Uudet sakot

Kolme kertaa punaisten valojen läpi ajo tuo 235 TL sakon ja kolme sakkoa vuodessa tuo kuukauden ajokiellon. Kännykällä puhuminen autolla ajaessa tuo 235 TL sakon.

Jos kuljettajan ajokortti hyllytetään kahdesti, niin ajokortin omistajan on mentävä psykoterapeuttihoidolle että hän saa takaisin ajokorttinsa. Eli saatava myönteinen lääkärintodistus hoidon jälkeen lääkäriltä.

Pakoputkin virittäminen meluisemmaksi ja jatkuvasti ohitus kaistalla ajaminen tuo kuljettajalle 1002 TL:n sakot. Katsastamattomalla autolla ajaminen on 235 TL. Pelastuskaistalla ajaminen on 488 TL. Hätävalon, sireenin asentaminen autoon ja niiden käyttäminen on 1002 TL.

Ylinopeus sakot: Jos ylitetään nopeusrajoituksia 10 – 30%, niin sakko on 235 TL. 30 – 50% ylitys tuo 488 TL. 50% ylitys tuo 1002 TL.
Jos vuoden aikana viisi kertaa ylitetään nopeusrajoituksia, niin ajokortti hyllytetään vuodeksi. Kun toinen kerta hyllytetään ajokortti viiden vuoden aikana, niin silloin ajokortti mitätöidään.

Likennän vaarantamisesta eli auton pyörittäminen käsijarrua vetämällä tuo kovempi sakko 5002 TL ja ajokortti hyllytetään 60 päiväksi. Jos auto ei väistä suojatiellä kulkevaa jalankulkijaa niin sen hinta on 604 TL.

Lähde: Turkin media

Ali Ergene

Ali Ergene

Turkissakin ajoneuvon kuljettajan on annettava esteetön kulku jalankulkijalle

Tietoa Ali Ergene 1155 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.