Uusi nyt valtakunnallinen ulkonaliikkumiskielto 23.5-26.5.2020

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Davutlar/Kuşadası
Tyhjä katu Kuşadasıssa. Kuva: Ali Ergene

Uusi nyt valtakunnallinen ulkonaliikkumiskielto 23.5-26.5.2020

Turkki on päättänyt asettaa 4 päivän valtakunnallisen ulkonaliikkumiskiellon Eid al-Fitr-lomaan 23.-26.5.2020 ajaksi. Turkki juhlii yleensä Ramadanin pyhän paastokuukauden loppua kolmen päivän ajan. Tämän vuoden lomakausi on 24.-26. Toukokuuta.

MAINOS!

Ankara on määrännyt sulkemiset suurimmissa kaupungeissa viiden viimeisen viikonlopun aikana sekä kansallisina pyhäpäivinä uuden koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.  Presidentti sanoi, että matka rajoituksia pidennetään 15 Turkin maakunnassa 15 päiväksi. Nämä maakunnat ovat Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van ja Zonguldak.

Turkki on vähitellen alkanut ryhtyä toimiin koronaviruksen jälkeisen normalisoinnin suhteen viime viikkoina. Hänen mukaansa koko maan moskeijat avautuvat vähitellen 29. toukokuuta alkaen perjantain rukouksesta.

Erdoğan kertoi myös, että Turkin koulut eivät avaa tätä kautta uudelleen ja uusi kouluvuode alkaa syyskuussa. “Turkki on onnistuneesti voittanut taistelua tätä puhkeamista vastaan”, sanoi Recep Tayyip Erdogan videoneuvottelu kabinetti kokouksen jälkeen.

Hän pyysi kansalaisia noudattamaan sosiaalista etääntymistä koskevia sääntöjä varoittaen, että viruksen leviämisen lisääntyessä voidaan ryhtyä tiukempiin toimenpiteisiin. Erdogan jatkoi, että maalla ei ole ollut vaikeuksia vastata lääketieteellisten ja hygienia välineiden kysyntään.

Erdogan totesi jälleen, että valtio seisoi kansalaistensa kanssa näinä myrskyisinä aikoina. Rahoitusapua lähetettiin 5,5 miljoonalle matalan tulotason kansalaiselle. Presidentti kehotti kansalaisia viettämään nuoriso- ja urheilupäivän 19. toukokuuta laulamalla kansallislaulua kello 7.19. (1619GMT).

Hän kertoi, että Basaksehir Cam ja Sakura City Hospital avataan torstaina Japanin pääministerin kanssa. Istanbulin sairaalakompleksi rakennettiin molempien maiden yhteistyönä.

Lähteet: aa.com.tr ja dailysabah.com

Helena Ergene

Maailman tilanne

Turkin tilanne

Puna-armeijan kuoro tukee Turkkia pandemiaa vastaan