Maailman vanhin temppeli on Turkissa
Kaakkois-Turkin Germuş-vuoristossa sijaitsevassa temppelissä on monumentaaliset ympyränmuotoiset ja suorakulmaiset megaliittitekniset rakenteet, jotka on tulkittu koteloiksi. Näitä monumentteja käytettiin luultavasti hautaus rituaaleihin. Erilaisia T-muotoisia pylväitä on veistetty luonnonvaraisten eläinten kuvilla, mikä antaa tietoa Ylä-Mesopotamiassa asuvista ihmisistä ja uskomuksista noin 12 000 vuotta sitten.
Turkista löytynyttä Göbekli Tepen temppelit ja sen lähialueet alettiin rakentamaan jo tuhansia vuosia sitten. Kaakkois-Turkissa lähellä Syyrian rajalla sijaitsevan Göbekli Tepen temppeli on noin 12 000 vuotta vanhaa. Sen pylväät ovat jopa viisi ja puoli metriä korkeita. Arkeologoiden mukaan ne esittävät ehkä tanssivia pappeja kertoo National Geographic.
Göbekli Tepe lienee ollut asumaton metsästäjä-keräilijöiden rakentama pyhäkkö. Siitä on kaivettu esiin pienen osa (vasta vajaa kymmenesosa), mutta senkin perusteella voi ymmärtää, millaista kunnioitusta paikka on saattanut herättää jo 7 000 vuotta ennen Stonehengeä. “Saivatko alueen metsästäjä-keräilijät jo tuolloin alulle avaruusmatkoihin yltäneen sivilisaatiomme kehityksen?” kysytään YLE Areena:n julkaisemassa dokumentissa.
National Geographic:in julkaisemassa artikkelissa kerrotaan “Aiemmin ajateltiin, että maatalous johti kaupunkien, kirjoituksen, taiteen ja uskonnon syntyyn. Nyt ikivanha temppeli kuitenkin vihjaa sivilisaation saaneen sytykettä palvonnan tarpeesta.”
Göbekli Tepe kuvagalleria Unesco
Lataa arikkeli National Geographic:in sivustolta (PDF)
Lähdeet: National Geographic, Yle Areena
Göbekli Tepe: The World’s First Temple?
Tutkija uskoo: Maailman vanhimmassa temppelissä palvottiin Koirantähteä