Auringon ja meren maa : DİDİM

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Kuşadasıssa

Apollonin temppeli, Didim, Kuva: Ali Ergene

Auringon ja meren maa : DİDİM

Ennustuksien Maa Didyma

Aigeianmeren “kultaisen hiekan” rannat, antiikin aikakauden Anatoliassa sijaitseva yksi tärkeimmistä temppeleista “Apollon Temppeli” , lahdet, jotka saavat vihreän ja sinisen kauniit sävyt, jokainen toistaan herkullisempi mereneläviä, Miletos jossa luotiin filosofian perusteet, Priene, joka on tunnettu hellenistisen kauden kauneinpana ja moderneinpana kaupunkina, Bafa järvi joka omaa historiallisia jäänteitä ja lintulajeja. Tämä on Aigeianmeren turistikaupunki Didim

MAINOS!

Didim sijaitsee geopoliittisesti erittäin merkittävällä alueella, sillä se on todistajana sivistyksestä, joka on jättnäyt jälkensä historiaan. Aigeanmeren alueen lounaispuolella sijaitseva Didimillä on ollut aina tosi tärkeä yhteys Anatolian kulttuuriin, koska hedelmällistä maata omaava Suuri Menderes on sen suiston vieressä. Se on ollut antiikin ajoista lähtöisin kuin jättiläismäinen ulkoilmamuseo. Mytologian mukaan valon jumala Apollon kunniaksi on rakennettu “Apollon Temppeli”. Joonian kaksi tärkeintä kaupunkia ovat Priene ja Miletos.16 km pituuden tie on nimetty Pyhäksi poluksi, käärme-tukkaisen Medusan pää ja Heraklian kaupunki on perustettu Bafa järven viereen. Nämä ovat tämän museon arvokkaimmat kohteet.

“Didim” ei ole pelkkää historiaa tai kulttuuria. Edessäsi on myös kaupunki, joka sisältää sinisen lipun omaavia kullankeltaisia hiekkarantoja kuten Altinkum, vuorovesien kautta itsepuhdistuvia helmeileviä lahtia ja meri, joka sopii kaikille vesiurheilulajeille. Kun talven

leuto ilmasto lisätään tähän, niin ympäri vuotinen matkailu sinne on  mahdollista. Vaikka talvikausi on vähän hiljaisempi, niin siellä on sen historian myötä rauhasta ja luonnosta nauttiminen ainutlaatuista. Esimerkiksi kuutamon iltavalaistuksessa fosforiloisteiden aaltojen äänien myötä tuoreista meren antimista nauttiminen on varmaan mieleenpainuva kokemus. Voitte nauttia eri vesiurheilulajeista helposti myös talvikuukausina varsinkin purjelautailusta ja kanoottiretkistä.

Jatkuva tuuli maalta merelle päin tekee Didimista aika harvinaisen alhaisen kosteuden alueen. Tästä syystä alue tulee yhä tärkeämmäksi terveysmatkailun kannalta. On havaittu, että tietyssä ajassa alueella oleskelleet reumatismi-, astma- ja verenpainepotilaat ovat jättäneet lääkkeensä pois ja he ovat silti jatkaneet tervettä elämää. Vaikka tästä asiasta ei ole tehty tieteellisiä selvityksiä, niin kokemukset antavat kuitenkin Didimille erityistä merkitystä. Siksipä terveys- ja liikuntamatkailun puolesta huomattavaa potentiaalia omistavassa Didimissa on vielä vapaana rannikkoalueisiin liittyviä maita ja koskemattomia lahtia joka sopivat vaikkapa investointikohteiksi.

Didim ja sen ympäristö tarjoaa vierailukohteita niille ihmisille, jonka haluavat päästä mukaan kulttuuri- ja luontoretkeilyyn. Etusijalla ovat “Oraakkeleiden kaupungiksi” kutsuttu antiikkikaupunki Didyma ja Apollon temppeli, jossa on Medusan pää ja runsaasti historiallisia raunioita, Didyma-Miletos Pyhä polku, joka sijaitsee Temppelin vieressä, Priene ja Miletoksen antiikin kaupugit… Kansanvälisessä lintualueiden luettelossa kärkisijalla oleva Bafa järven ympärille järjestetyt luontoretket … Pyhän Latmoksen vuorien rinteillä sijaitsevan  Heraklia kaupungin kallioissa olevat haudat, Carian ja Bysantin kaudelta jääneet rauniot… Akyeniköy ja Akköy, jotka ovat täynnä perinteistä ja sydämellistä elämää … Harvinaisten kasvi-ja eläinlajien lähde : Dilek-niemimaan kansallispuisto… Didim on todella kaunis vuoden ympäri mihin aikaan tahansa.

Matkanjärjestäjät ja lomailijat alkoivatkin huomata Didimin todelliset arvot. Didim, johon kuuluu luontoa ja historiaa, nyt myös houkuttelee suursijoittajia. Hiljattain rakennetut Marina, 5 tähden hotelli, kesä-talvi aikana palvelevat toimistot ja yritykset muuttavat Didimiin, joka on nouseva tähti matkailukeskuksena Aigeianmeren rannikolla.

Jokaisen talouteen sopivat majoitusliikkeet kesäkaudella avautuvat yleensä toukokuun alussa. Niissä tyytyväiset asiakkaat viihtyvät lokakuun loppuun asti. Saatatte löytää alueelta monenlaisia vaihtoehtoja majoitukseen pienistä ja viehättävistää majapaikoista ylelliseen majoitukseen asti. On pakko vielä sanoa, että suurin osa liikkeistä on kerääntynyt Altinkumin ympäristöön.  … Miten vaan, Didim odottaa teitä kaikkina vuoden 12 kuukautena lomailemaan ja nauttimaan kaikista seudun tarjoamista rikkauksista.

TIETOA DIDIMISTA

Didim kuuluu Aydinin maakuntaan. Se on niemimaan tapainen joka rajoitettu itäpuolella Muglan maakunnanrajaan, Gulluk ja Akbuk lahtiin, lännessä ja etelässä Aigeianmeren, ja pohjoisessa Bafa järveen ja Menderes jokeen. Sen pinta-ala on 402 neliökilometriä. Didimille kuuluu 2 piirikuntaa ja 5 kylää. Toukokuuhun 1990:een asti Didim ja sen ympäristö kuuluivat Sökeen piiriin. Kyseisenä päivänä, lain mukaan keskusta Yenisehir ja sen ympärissä Akbük, Akyeniköy piirikunnat ja Balat, Batiköy, Denizköy ja Yalıköy kylät muuttuivat piireksi. Yenihisarin piirin nimi muutettiin Didim:iksi ministerineuvoston päätöksellä vuonna 1999.

Kaupungin talous perustuu maatalouteen, matkailuun ja rakentamiseen. Enimmäkseen siellä kasvatetaan vehnä ja puuvilla. Karjan tuotanto riittää vain tyydyttämään kulutuksen tarpeet. Pienikarjan kasvatus on etusijalla. V. 2009:n väestörekisterin mukaan Didim keskustassa asuu  41.246 henkilöä ja piirikuntien ja kylien kansa väkimäärä on yhteensä 52.813. Maan muista osista on tänne aika suuri muuttoliike meneillään. Lisäksi viimeisen 10 vuoden aikana aika monta englantilaista on ostanut asuntoja ja asettunut asumaan tähään rannikkokaupunkiin.

MATKUSTAMINEN DIDIM:IIN

Maanteitse: Lähes kaikista Turkin maakunnista on DIDIM:iin säännölliset bussiyhteydet. Lisäksi Izmir ja Aydin linja-autoasemilta Didim Birlik ja Didim Seyahat matkatoimistot järjestävät säännöllisesti kaksisuuntaisia linja-auto kuljetuksia pitkin päivää . Didim sijaitsee vain 170 kilometrin päässä Izmirista ja 110 kilometrin päässä Aydinista. Matkatoimistot järjestävät talvikauden aikana säännöllisesti linja-auto kuljetuksia aamulla ja illalla siis kahdesti päivässä, Izmirista, Ankarasta ja Istanbulista Didimiin.

Lentäen: Didim keskusta sijaitsee Izmirin lentokentästä 145 kilometrin päässä ja 85 kilometrin päässä Bodrum Lentokentältä.

Meritse: Kesällä matkailukausina järjestetään Didim-Bodrum, Bodrum-Datca välillä lauttayhteydet.  Samoin Kreikan saarila Istanköy (Kos) – Didim välillä ja Rhodokseselta Bodrumin kautta on Didimiin säännöllinen lauttaliikenne.

Didimin Historia

Didimin  ensimmäisiä asumisen jälkiä ulottuu neoliittiseen kauteen saakka (eKr. 8000) ja 1600 eKr. mykeneläisten, kreetalaisten ja myöhämmin akhaialaisten siirtomaita on tavattu tällä alueella. Didim (Didyma) oli “Karia” alueen rajojen sisällä, Miletoslaiset pitivät sitä “pyhänä maana”, ja heidän jälkeen Lykialaisten, persialaisten, Seleukidilaisten, Attalidilaisten, roomalaisten ja bysanttilaisten jälkeen alue siirtyi turkkilaisten käsiin. Ensimmäisten ristiretkin jälkeen alue on jälleen kuullunut Bysantiin . Karian alue on olut vuonna 1280 Mentese Beyligi, vuonna 1300 Aydinoglu Beyligi ja vuonna 1413 Osmanien valtakunnan suvereniteettia. 14. vuosisadalla suuri maanjäristys tuhosi Apollon temppelin ja Didimin. Turkin Tasavallan perustamiseen asti se oli pieni kreikkalainen kylä. Vuonna 1924  siirtolaisten vaihdossa aluetta on käytetty turvapaikkana ihmisille, jotka ovat tulleet erityisesti Kreikasta ja muista Balkanin maista.  Apollon Temppeliä kutsuttiin Hisariksi, mutta vuonna 1955 maanjäristyksen jälkeen asuinkunta muutettu kilometrin päähän etelään ja sen nimi muutettiin “Yenihisar”:iksi. Vuodesta 1980 turismi alkoi kehittyä nopeasti alueella ja se muuttui vuonna 1991 se piiriksi. Yenihisarin pirin nimi muutettiin Didim:iksi ministerineuvoston päätöksellä vuonna 1997.

Altınkum Halk Plajı                                                  3. Koy Halk Plajı,

Oteller Önü Halk Plajı                                              Sahte Cennet Halk Plajı

Club Tarhan                                                               Büyük Anadolu Didim Resort Hotel

Holiday Resort Otel                                                  Caprice Termal Palas Otel

Club Patio (Lookea Didim, Akbük)                          D-Marin Didim

Sinilippuinen Didim

Didim sai vuonna 2010, 9 rantaa ja yhdelle marinalle yhteensä kymmeenen paikkaan sinisen lipun noin 55 kilometrinen rannikkossa. Didimissä on myös yksi Turkin modernein jätevedenpuhdistamo, joten likainen jätevesi ei saastuta merta. Aigeianmeren puhtaista rannoista Didimin kaikki sinilippuiset rannat sopivat myös liikuntarajoitteisille henkilöille.

Altinkum yleinen uimaranta                         3. Koy yleinen uimaranta,

Otelleronu Yleinen uimaranta                       Sahte Cennet Yleinen uimaranta

Club Tarhan                                                   Buyuk Anadolu Didim Resort

Holiday Resort Hotel                                     Caprice Termal Palas Otel

Club Patio (Lookea Didim, Akbük)              D-Marin Didim

DIDIM MARINA

Didim Marina aloitti toimintansa vuonna 2009. Siellä tarjotaan palveluja veneisiin aina 8 metristä – 50 metrisiin. Marinan toiminnasta vastaa yksityinen yritys. Sillä on 400 tonnin nosturi, hinauspaikka, pursiseura, ostoskeskus, ravintolat ja alueen muut yksiköt. Se on ollut liikkeellepaneva voima matkailun kehittämisessä. Euroopan toiseksi suurimman ja Turkin suurimman D-Marinan laiturissa maalla ja merellä on yhteensä 1000 venen sijotuskapasiteetti.

Mitä Tehdään / Mihin Mennään

APOLLONIN TEMPPELI

Myytti: Ensimmäissä aikakaudessä uskottiin että, Zeuksen poika auringon-, valon-, musiikin- ja ennustusten jumala Apollon antoi ennustamisen ja oraakkelin kykyjä ihmisille. Monissa  Anatolian osassa sijaitsee temppeleitä, jotka on omistettu Apollonille ja siellä papit ja nunnat Jumalan välittäjinä kertosivat ihmisille tulevaisuudesta. Legendan mukaan Jumala Apollon yhtenä päivänä tapasi paimen Brankhosillen. Apollon rakasti häntä hyvin paljon ja opetti hänelle viisautensa (oraakkelin salaisuuksia). Paimen Brankhos rakensi ensimmäisen temppelin Apollolle.

Ajan myötä Brankhosin jälkeläisiä kutsuttiin “Brankhid”:iksi. He myös johtaisivat Apollonin temppeliä hyvin kauan. Tästä syystä “Didyma” on nimetty “Brankhidai”:ksi.(Brankhidien maa)  Köyhistä talonpojista kuninkaisiin asti kaikki ihmiset menivat sinne pyytämään ennustusta. Myös Lyydian kuningas Kroisos oli pyytänyt  ennustajilta ennustusta ennen Persian maahaan hyökkäystä. Kroisos sai ennustuksen jonka mukaan Persian hyökkäyksen jälkeen valtakunnasta yksi olisi romahtanut. Tämän vastauksen jälkeen hän hyökkäsi innokkaasti, mutta lopussa romahtanut valtakunta olikin Lydian valtakunta …

Historia: Apollonin Temppeliä on myöskin käytetty 16 kilometriä pohjoisemmassa sijaitsevan Miletoksen ja muiden alueen kansojen opettamiseen ja heidän ajattelunsa parantamiseksi. Apollonin Temppeliä on kutsuttu samalla “DİDİYMEION”iksi. Kirjailijat, joka kirjoittavat ensimmäisestä aikakaudesta sanovat, että tämä nimi tarkoittaa Kaksois Temppeli tai Kaksosten Temppeli. Se sai nimensä kaksihuippusesta vuoresta tai kaksosista, joita Jumala Apollo rakasti. Ranskalaista Historioitsija Charles Texsier sanoo, että niinä aikoina kaksi rinnakkaista mäkeä kutsuttiin “Didymeion”iksi jota nyt kutsutaan “Tekağaç seurue”ksi. Tämä ikivanha Apollonin Temppeli kuuluu esihistorialliseen aikaan ja aika paljon hallitsija ja Lyydian Kuningas Kroisos vieraili siellä.

Persialaiset olivat hyökkäneet Anatoliaan viidennellä vuosisadalla eKr ja “Darius” oli tuhonut temppelin ja koko kaupungin. He olivat ottaneet pronssinen Apollon veistoksen temppelistä sekä paljon vankeja mukaansa. Tämän hyökkäyksen ja hävittämisen jälkeen Temppeli jai noin 150-180 vuodeksi hylätyksi. Temppeli oli  rakennettu uudelleen Aleksanterin Suuren voiton jälkeen ja se on säilynyt tähään päivään asti.

Arkkitehti Dephnis oli ennen rakentanut uudestaan Ephesoksessa poltetun Artemiksen temppelin. Ja hän rakensi myös Apollonin temppelin uudestaan. Kun Temppeli valmistunut, siitä tuli maailmaan kahdeksas ihme. Rakennustyöt olivat kestäneet monta vuotta ja se vähensi runsaasti Miletoslaisten varoja. Jopa temppelin rakentamisessa mukana olleet päälliköt ja työntekijät eivät työskennelleet koko aikaa, koska he eivät saannet palkkojaan. Tavallaan historian ensimmäinen lakko toteutui tällä työmaalla.

Vaikka temppelin rakentamisessa kaikki nämä vaikeudet jatkuivat, niin rakentamista yritettiin jatkaa toisen vuosisadan puoliväliin asti. Mutta vuosisatojen jatkossa, luonnollisesti myös uskomukset muuttuvat sukupolvien myötä. Myös Didimin kansa kääntyi kristinuskoon. Siksi Jumala Apollonin nimi on unohtunut ja tempelin rakentaminen on menettänyt merkityksensä.

Rooman keisareiden ponnisteluista huolimatta rakentaminen jäi keskeen. Osa seinätöistä jäi keskeneräisiksi, osaa kivistä ei ole veistetty valmiiksi. Tiedetään, että Didyma Apollonin temppeli oli rakennettu aika suoraksi ja optimaaliseen paikkaan. Perustuksissa oli käytetty  maanjäristyksen kestäviä rakenteita. Temppelin ympärille oli pystytetty 124 pilaria. Niiden korkeus oli 19,4 metriä.

Mabedin en ilgi çeken tarafı 1,45 metre eşik bulunan anıtsal kapısıdır. Sağında, solunda ve tabanında 7 şer metre uzunluğunda ve yaklaşık 60 ton ağırlığında tek parça mermer bloklarla çevrelenmiş bu dev eşik mimari bir zorunluluktan ötürü yapılmış değildir. Bunda o zamanki, dini görüşün oldukça rolü vardı. Çağın inanışına göre ibadete gelen halk mabedlerin içerisine giremezler, önündeki sunağın çevresinde toplanırlardı. Ancak Rahipler ve Apollon kültürü ile ilgili kâhinler mabede girerlerdi. M.S. XV. Yüzyılın bitimine doğru meydana gelen bir deprem ve yangınlar mabedi çok büyük ölçüde tahrip etmiş ve yıkmıştır.

Temppelin mielenkiintoisin osa on monumentaalinen portti, jonka edessä on 1,45 metriä korkea kynnys. Tämän jättiläismäisen kynnyksen oikealle ja vasemmalla puolella ja pohjassa sijaitsee 7 metriä pitkiä ja 60 tonnia painavia yhtenä kappaleeena olevia marmorisia lohkareita. Kyseinen rakenne ei ollut arkkitehtuurillisesti välttämättön. Uskonnon merkitys oli ollut ratkaiseva ko. rakennelmaan. Silloin yleisö ei saanut tulla temppeleihiin sisälle asti. Ihmiset vain kerääntyivät alttarin ympärille. Vain papit ja oraakkelit ja ne, joka olivat saaneet Apollonin kulttuurin opetusta, saattoivat mennä temppeliin sisälle. XV. vuosisadan loppuun jKr. osunut maanjäristys ja tulipalot ovat hajoittivat ja tuhosivat temppelin.

Pyhä Tie

Tie sijaitsee Didim Apollonin Temppelin ja muinaisen Miletoksen kaupungin välillä ja se on 24 kilometriä pitkä. Tien leveys on 6 metriä. Muinaisena aikana tie ulotui Panormoksen satamaan saakka. Tien molemmin puolin oli pappien patsaita. Kaivauksissa vain Apollonin temppelin vastakkaisessa puolessa oleva tien alkupää ja osa Artemiksen Temppelin perustusta löytyi tästä tiestä.

MEDUSAN LEGENDA: Nainen joka katseellaan pystyi muuttamaan ihmisen kiveksi.

Medusa on yksi tärkeimmistä Didimin symboleista. Hän on kreikkalaisessa mytologiassa yksi kolmesta naishirviöistä. Vain tämä käärme-tukkainen nainen oli kuolevainen toisin kuin hänen sisarensa. Hänellä on vallassaan katse, jonka avulla hän pystyi muuttamaan ihmisen kiveksi. Tästä syystä antiikin aikaisissa suurissa rakennuksissa ja erikoisissa paikoissa on käytetty Medusan reliefejä ja kuvia, joiden tarkoitus oli suojella ihmisiä pahalta . Apollonin Temppeliinkin olisi haluttu Medusan reliefejä. Kuitenkin temppelin rakentaminen ja samalla Medusan reliefit olivat jääneet keskeneräisiksi. Vain osia temppelistä on säilynyt meidän aikaamme asti. Silti yksi kauneimmista säilyneistä Medusan relieifistä sijaitsee Didim Apollonin Temppelin pihan käytävän oikealla puolella.

Myytti: Medusa oli niin kaunis, että siksi kaikki muut jumalattaret olivat tosi mustasukkasia häntä kohtaan. Jumalat oli aina juoksemassa hänen perässään. Erityisesti Jumalatar Athene oli todella mustasukkainen. Merien jumala Poseidon on ihastunut Medusaan ja eräänä päivänä Athenen temppelissä Poseidon oli raiskanut Medusan.

Athena, Medusa’nın iki damla kanını kral Erichthonius’a hediye eder. Bu iki damla kandan biri öldürücü zehirdir, diğeri ise panzehirdir, tüm hastalıklara deva olmaktadır.

Tämän johdosta Athene oli loukkaantunut ja muutti hänet rangaistukseksi maan alla eläväksi hirviöksi. Medusa oli muttunut tosi rumaksi ja hänen hiukset olivat muuttunueet käärmeiksi. Ihmiset, jotka katsoivat häntä, muuttuivat kiveksi. Athene ja Perseus leikkasivat Medusalta pään irti. Syntyneestä haavasta nousi jättiläinen Khrysaor ja siivekäs hevonen Pegasos. Veripisarat, jotka olivat roiskuneet Medusalta, oli pudonnut Libyan autiomaahan ja ne muuttuivat käärmeiksi. Athene vei Medusan verta Kuningas Erichthoniukselle lahjaksi. Osa siitä oli kuolettavaa myrkkyä ja osa verestä pystyi parantamaan ihmisiä.

MILETOS

Miletos on elännyt parasta aikaa seitsemällä ja kuudennella vuosisadalla ennen Kristusta. Miletoslaiset ovat rikastuneet ja lisänneet toimintaansa kuudennella vuosisadalla ennen Kristusta, perustaneet siirtokuntia ja he olivat saanet merien kaupan ylivallan Välimerellä ja Mutsamerellä. Miletoksesta tuli Joonian pääkaupunki.

Ajan mittaan Miletoksesta tuli tärkeä kaupan keskuskaupunki loistavan merikauppan myötä. Büyük Menderes joki on täyttänyt meren rannikkoa. Sen takia nyt Miletos katsoo merelle peltojen yli, kuin aika paljon muu kaupunki joka sijaitsevat Aigeianmeren rannikolla. Suuri historioitsija Herodotos on määritellyt Suuren Menderes joen “aktiiviseksi joeksi”. Joki on kuljettanut mukanaan  maata ja rantaviiva on edennyt vuodessa 6 metriä kohti merta. Niinpä klassisena aikana Latmos Lahden suulla sijaitseva rantakaupuki Miletos on ajan mittaan jäänyt 10 kilometriä päähän merestä. Lade saari, joka on ollut Miletoksen kaupungin vastakkaisella puolella, nykyään sijaitsee savannin keskellä mäen päällä. Myös Latmos Lahti on muuttunut Bafa järveksi. Miletos on pienentynyt Bysantin aikana yhden kylän pinta-alan kokoiseksi

Kaupunki, jossa filosofia syntyi : Historian ensimmäinen filosofi Thales ja jatkossa Thales, Anaximenes ja Anaksimandros on asunut Miletoksessa.Thaleksen pohtiessa “Mitä on olemassa?” ja “mikä on todellinen?” kysymyksien avulla, hän alkoi etsimään erillisten tapahtumien syytä luonnossa ja hän ohitti mytologiassa oleva Jumalat. Sen takia; Thalesta ja hänen oppilaitaan on kutsuttu Miletoksessa “Fyysikko-kouluksi”. He aloittivat tieteiden harjoittamisen.

Kultakausi joka Miletoslaiset olivat eläneet kaupan ja kulttuurin osalta loppui 494 eKr.  Lade Sodan jälkeen kaupunki oli siirtynyt persialaisten käsiin. Kreikkalaisessa maailmassa oli koettu suuri tragedia. Ateenalaista näytelmäkirjailija on kirjoittanut “Miletoksen Menetys” ja  tämän näytelmän esittämisen jälkeen koko väestö oli niin surullisia, että Kaupungin esimiehet antoivat kirjailijalle aika suuren sakon. Miletoksen Teatteri on yksi hienoimmista esimerkeistä kreikkalais-roomalaisen teatterin kulltturissa. Se oli 5.300-paikkainen, mutta roomalaisten aikana sen kapasiteetia suurennettu 19.000 paikkaan. Miletos kiertueella saatte nähdä bouleuterion, Stoa, nymphaeum (kaupungin suihkulähde), Apollonille omistetun Delphinioksen ja Pohjois-Agoran. Faustina kylpylät on yksi ensimmäisistä rakennuksista joka huomataan raunioissa. Tämä rakennnus on eräs suurimmista roomalaisista kylpylöista Anatoliassa jonka Rooman keisari Marcus Aurelius rakensi vaimoaan Faustinaa varten.

ALTINKUM

Jos kerrotte lomaansa suunnittelevalle Didimin nimen ja hän tahtoo nauttia “Merestä-hiekasta ja auringosta”, niin heti tulee mieleen “Altinkumin ranta”. Didim ja Altinkum ovat siis toistensa vastineita. Altinkumin ranta, ei ole tärkeä vain Didimille, vaan se on myös yksi koko Turkin tärkeimmistä rannoista. Altinkum sisältää kullan keltaisia hiekkoja nimensä mukaisesti, vuorovesien myötä puhdistuvaa helmeilevää merta, sinisen lipun, joka symboloi puhtautta ja turvallisuutta … Kaiken muun lisäksi sen arvoa lisää lähituntumassa sijaitsevat historialliset paikat.

Ravintolat, baarit ja matkatoimistot, jotka ympäröivät 1,5 km. pituista rantaa,  eivät palvelee ihmisiä vain kesäloma-aikaan. Myös ihmiset, jotka tulevat Altinkumiin rentoutumaan, urheilemaan ja osallistumaan kulttuurimatkaoihin saavat palvelut myös syksyllä ja talvella. Meri on tyyni ja lämmin myös talvikuukausina. Sen arvo havaitaan vuosittain entistä useammin vierailevien ihmisten taholta.

Voitte tehdä ainutlaatuisen yhden päivän “merellisen kiertomatkan” veneillä, joka lähtevät Altinkumin rannasta. Erityisesti Cennet (Paratiisi) Saarella ja muilla rannoilla kiertueen aikana voidaan uida ja samalla voi nähdä muita luonnon ihmeitä. Nämä retket  päättyvät n. klo 17.00 ja näin ollen ko. retki on paras valinta nähdä Didimin kauniitä lahtia niin lyhyessä ajassa. Näiden matkojen lisäksi järjestään “opetustarkoituksessa” retkiä erityisten veneiden kanssa niille, jotka haluavat oppia sukeltaminen. Siten Didim mahdollistaa nähdä meren pohjankin rikkauksia niiden ystäville kuten maan pinnalla niistä kiinnostuneille.

VENERETKI

Saatte siis nauttia Didimin antimista myös meren kautta. Päivittäiset veneretket vievät vieraita turkoosin sinisille lahdelmille. Siellä voi uida ja kaikenlainen vesiurheilusta nauttiminen on mahdollista.

AKBUK

Akbük on Didimille kuuluva asuinalue, jossa on noin 11 km rantaviivaa. Sen kautta yhdistyy vihreä ja sininen väri huomiota herättävällä tavalla. Akbük on kaukana liikenteen melusta, siellä on hyvin alhainen ilman kosteus ja ilma on puhdasta. Se on verrattavissa ainutlaatuiseen paratiisiin niille ihmisille, jotka haluavat viettää “rentouttavaa lomaa”. Akbükissä voi nähdä myös huomiota herättävät viheralueet. Siellä on myös mahdollista tutustua erilaisiin vesiurheilulajeihin. Akbükissä on myös mahdollista asuntovaunu matkailu. Eeurooppalaisille matkailijoille “Asuntoauto matkailu” on entistä tärkeämpi matkailun muoto.  Suositellaan patikointia jalkaisin maanpäällisisillä kohteilla ja veneretkeilyjä merellisiin kohteisiin.

Akbük on nykyaikainen kaupunki. Sieltä löytyy huoneistoja, hotelleja, lomakyliä, baareja, viihdepaikkoja ja paljon muuta. Akbük on muuttunut pienestä kylästä kaupungiksi ja sen talous perustuu matkailuun ja kalastukseen.  Matkailu on siis kasvattanut nopeasti kaupunkia. Akbük on yksi eurooppalaisten turistien suosituimmista lomakohteista. Varsinkin englantilaiset ostavat asuntoja sieltä ja he jäävät sinne myös asumaan. Akbükin tärkein kulttuurillinen kohde  on kirkko, joka jäänyt sinne kreikkalaisilta. Tuhansia turisteja vuosittain vierailee siinä kirkossa.

Lahden kauneimmat paikat ovat Sahte Cennet, Saplı Ada alue, Akbükin keskus, Bozbük, Kazikli Lahti. Akbük on harvoista matkailukeskuksesta, joka on pysynyt rauhallisena, vaikka kävijämäärät sinne lisääntyvät vuosi vuodelta …

AKYENIKOY

Akyeniköy on viehättävä kaupunki, jonka Izmirista päin tulijat näkevät ennen Didimiä. Akyeniköy on “risteysasema” Akköy tunnetaan myös nimellä Akköy Dalyan. Nopeasta alueen kehittymisestä huolimatta siellä asuvat ihmiset ja paikallinen kulttuuri ovat säilyttänyt oman identiteettinsä onnistuneesti.   Tien varressa yritykset myyvät turisteille matkamuistoja ja ne toimivat miellyttävinä taukopaikkoina. Ravintolat ja kahvilat tarjoavat melkein kotiruokaa : muhennoksia, papuja, riisiruokia jne. Sieltä löytyy myös pannukakkuja ja pikaruokia valinto kiirellisiä taukoja varten.

Aiemmin tupakan ja puuvillan tuotanto oli merkittävää, mutta nykyään etusijalla on oliivien ja öljyn tuotanto. Lähellä sijaitsevat antiikin Miletosin kaupunki, Menderes joki ja Bafa järven luonnonpuisto korostavat paikan merkitystä. Lisäksi oliivien ja oliiviöljyn tuotanto on lisääntynyt viime vuosina ja alueella on lisäksi hyvät mahdollisuudet luonnonmukaisen viljelyn.

AKKOY

Akköyn kylä sijaitsee esihistoriallisen Miletoksen pohjoisella puolella. Sen nimi tulee Turkin kielestä, koska asuntojen seinät on tehty valkoisesta kivestä. Akköyissa on 450 kotitaloutta, ja sen asukasluku on noin 1400. Se on melko lähellä Didimin ja Miletoksen raunioita. Siellä maatalous on tärkein elinkeino ja matkailuala on jäänyt maatalouden varjoon. Luonnon kauneus, kalastukseen sopivat lahdet ja erämaa-alue houkuttelevat ihmisiä tulemaan tänne. Viehättävän kylän asukkaat ylläpitävät edelleen samoja arvoja elämässä tärkeinä kuten entisinä aikoina. Turkin suurin kyläkirjasto on Akköyissa.

Lintuhavaintoja: Tuulihaukat tulevat Akköy:iin joka vuosi samaan aikaan maaliskuun lopussa ja huhtikuun alussa. Ne pesivät ja lisääntyvät siellä. Kattojen räystäät ovat niiden tärkeitä pesäpaikkoja. Akköyin asukkaat ottavat tuulihaukat huomioon, kun he rakentavat talojaan. Tuulihaukat metsästävät heinäsirkkoja, skorpioneja, käärmeitä jne. Saattaa olla seurausta tuulihaukkojen pesimisestä, että kautta aikojen Akköy:issa ei ollut lainkaan vaivaa heinäsirkoista.

PRIENE

12 Joonian kaupunkia Miletos, Priene, Myus, Efesos, Kolophon, Eritrai, Klazomenai, Foca, Samos, kios, Teos ja Lebedos ovat muodostaneet uskonnollisen ja poliittisen yhteyden ja kokouspaikan keskellä “Panionionia” joka sijaitsee Prienen rajojen sisällä. Prienelaiset johtivat kokouksia. Sillä oli vaikutusta myös Prienen merkittävyydelle. Paikka, jossa Miletos, Didyma ja Prienen antiikit kaupungit sijaitsevat, on yksi kauneimmista alueista Anatoliassa. Priene tarkoittaa “Linnake maa” Ei ole vieläkään täyttä selvyyttä siitä, että mihin Prienen kaupungin keskus oli perustettu.  Kaupunki rakennettiin uudelleen 350 vuotta eKr. nykyiselle paikalle. Miletoslainen kuuluisa kaupunki-arkkitehti “Hippodamos” rakensi tämän kauapungin oman “Hippodamoksen” suunnitelmansa mukaan. Arkeologiassa tunnetaan kyseinen kaupunki yhtenä hellenistisen aikakauden kauneimmista kaupungeista.

Prienelaiset osallistuivat 12  laivan kanssa Joonian liiton ja persialaisten välillä tapahtuneeseen Lade Meri Sotaan (494 eKr.) Joonian laivasto hävisi ja Miletos, Didyma ja myös Prienen kaupungit poltettiin. Menderes joki on kuljettanut maata mereen ja sen seurauksena Priene on hitaasti siirtynyt kauaksi meren rannasta. Ympäristö muuttui suoksi ja maanjäristyksen jälkeen paikka oli hylätty kokonan 13. vuosisadan jälkeen. Keskiajan jälkeen Samsonin kaupungin nimi kreikkalaisten asumisen aikana muuttui “Gelebecik”si, ja nykyään se tunnetaan nimellä “Güllübahce”.

Lisäksi. 6 vuosisadalla eKr. Bias oli viettänyt lapsuudensa Prienessä. Hän oli arvostettu muinaiskreikkalainen puhuja ja filosofi. Hän oli koitoisin Prienestä. Hänet lasketaan ns. Kreikan seitsemän viisaan joukkoon.

  1. 1765-1769 englantilaiset ja v.1895-1898 saksalaiset ovat tehneet kaivauksia Prienessä ja suurin osa löydetyistä esineistä on viety Saksaan.

Heraklia ja Bafa Järvi

Latmos Lahti on erottunut merestä ja se on muuttunut järveksi. Sen seurauksena Lyydialaisten pääkaupunki Heraklia menetti merkityksensä. Kristityt tulivat 13. ja 14.vuosisadalla alueelle ja he rakensivat sinne luostareita. Oppaaiden avulla saa vierailla kirkoissa ja luostareissa, jotka sijaitsevat Beş Parmak vuorilla. Siellä kirkoissa ja luostareissa voi nähdä kalliomaalauksia. Paikkalla voi vierailla ympäri vuoden, mutta kesäkuu, heinäkuu ja elokuu eivät ole suositeltavia vierailuille .

Bafa Järven rannoilla voi majottautua ja siellä voi nauttia päivällisellä kalaa ja ankeriasta.

Beş Parmak vuorilla aasisafarit ja retkeilyt ovat suosittuja ja ne ovat turistien käytettävissä.

Dilekin Niemimaa – Büyük Menderes Suiston Kansallispuisto

Dilekin Niemimaa – Büyük Menderes Suiston Kansallispuiston alue on yksi maailman ainutlaatuisista luonnon alueista. Sen pinta-ala on 27.675 hehtaaria.

Alue on kuin kasvitieteelinen puutarha. Siellä on melkein kaikki kasvilajit jotka voi nähdä Välimeren rannikolta Kaukasiaan asti. Siellä on luonnonvaraisia lintulajeja ja villieläimiä. Vedenalaiset rikkaudet, vuoristot, ja kaikki historialliset ja kulttuurinen nähtävyydet sijaitsevat myös siellä. 12 Joonian kaupugin pyhä kokouspaikka Panionion (Priene), antiikki Thebai kaupunki, Hagia yorgi luostari, historiallinen Doğanbey Village, Karina, Hagios Antonios Luostari ja Zeuksen luola sijaitsevat kansallispuiston rajojen sisällä.

Karina

Karina sijaitsee valtaien päässä,  joka menee Didimistä Dilekin neimimaan kansallispuistoon. Muinaisina aikoina se on toiminut Priene kaupungin satamana. Se on yksi kauneimmista paikoista Aigeianmeren alueella, jossa voi nähdä auringonlaskun. Herkulliset kalaravintolat täydentävät upean maiseman antimia.

Eski (Vanha) Doğanbeyn kylä

Eski Doganbey oli vanha kreikkalainen kylä. Se on nimetty suojelualueeksi. Sinne sijoitettiin turkkilaiset, jotka tulivat Thessalonikista vaihdossa kreikkalaisten tilalle. Alueen infrastruktuuri (tiet, sähkö) oli puutteellista ja siellä ei olut laajentamisen mahdollisuutta. Siksi kylä muutettiin uudeen paikkaan v. 1985 Yeni (Uusi) Doganbeyin alueelle.

Vanhassa Doğanbey kylässä rakennukset joka oli rakennettu Kreikan ja Turkin arkkitehtuurin mukaan, olivat aika huonossa kunnossa. Koti-ja ulkomaalaiset sijoittajat ostavat rakennuksia ja entisöivät niitä. Doganbey sijaitsee Mykale (Samsun) vuoriston etelärinteellä. Sieltä voi katsella kansallispuistoa ylhäältä päin. Doganbey on viimeinen asuinpaikka Priene Kaupungin (tänaan kuuluu Söke:en) ja Güllübahçe tiellä sijaitsevan Tuzburgaz ja Atburgaz kylien takana.

Käännös Ferdi Sinangil

Matkakertomus Kuşadasın lomalta

Mainos!