Antiikkikaupunki Didim (DIDYMA)

By Ali ergene

Didyma oli antiikin Kreikan pyhäkkö Ioniassa, lähellä nykyistä Didimin kaupunkia Aydinin maakunnassa Turkissa. Siellä sijaitsi Apollon temppeli Didymassa, yksi tärkeimmistä ja tunnetuimmista pyhäköistä antiikin Kreikan maailmassa. Temppeli tunnettiin oraakkelinsa vuoksi, johon ihmiset ympäri Kreikan maailmaa hakivat neuvoja ja ennustuksia. Pyhäkkö oli myös tärkeä paikka unien tulkinnalle ja erilaisten ennustustapojen harjoittamiselle, kuten tripoiden ja omphalos-esineiden käytölle. Didymassa sijainnut pyhäkkö oli tärkeä uskonnollisen ja kulttuurisen elämän keskus antiikin maailmassa ja säilyi sellaisena monta vuosisataa antiikin Kreikan kulttuurin rappeutumisen jälkeen.

MAINOS!

Apollon temppeli Didymassa oli yksi tärkeimmistä ja tunnetuimmista temppeleistä antiikin Kreikan maailmassa. Se sijaitsi antiikin pyhäkössä Didymassa, lähellä nykyistä Didimin kaupunkia Aydinin maakunnassa Turkissa. Temppeli oli omistettu Apollolle, Kreikan jumalalle, joka oli ennustuksen, musiikin ja runouden jumala. Temppeli tunnettiin oraakkelinsa vuoksi, johon ihmiset ympäri Kreikan maailmaa hakivat neuvoja ja ennustuksia.

Didymassa sijainneen temppelin historia ulottuu 6. vuosisataan ennen jeesusta., mutta nykyisin paikalla seisova temppeli rakennettiin 3. vuosisadalla ennen jeesusta. Temppeli suunniteltiin ionilainen, pitkän, suorakaiteen muotoisen sellan ja ionilainen kolonnade, joka juoksi temppelin sivuilla ja edessä, kanssa. Temppeli koristeltiin veistoksilla ja reliefeillä, joista monet ovat säilyneet ja ovat nyt nähtävissä museoissa.

Apollon temppeli Didymassa oli suosittu matkakohde pyhiinvaeltajille ja matkailijoille antiikin maailmassa ja se säilyi tärkeänä uskonnollisen ja kulttuurisen elämän keskuksena monta vuosisataa antiikin Kreikan kulttuurin rappeutumisen jälkeen. Temppeli tuhoutui maanjäristyksessä 4. vuosisadalla, mutta sen rauniot ovat edelleen tärkeä matkailukohde ja todiste antiikin Kreikan maailmasta.

Didymassa sijainneen pyhäkön tärkein nähtävyys oli Apollon temppeli. Se oli yksi tärkeimmistä ja tunnetuimmista temppeleistä antiikin Kreikan maailmassa ja tunnettiin oraakkelinsa vuoksi, johon ihmiset ympäri Kreikan maailmaa hakivat neuvoja ja ennustuksia. Temppeli oli myös tärkeä paikka unien tulkinnalle ja erilaisten ennustustapojen harjoittamiselle, kuten tripoiden ja omphalos-esineiden käytölle.

Apollon temppelin lisäksi pyhäkössä oli muita rakennuksia ja rakenteita, kuten teatteri, stadion ja useita alttareita ja pyhäköitä. Pyhäkkö ympäröi muuri ja sinne pääsi suuren portin kautta. Pyhäkössä oli myös useita patsaita ja muita koristeellisia elementtejä, joista monet ovat säilyneet ja ovat nyt nähtävissä museoissa.

Apollon temppelin rauniot ja muut rakennukset ja rakenteet pyhäkössä ovat nykyisin suosittu matkailukohde ja tärkeä paikka antiikin kreikkalaisen kulttuurin ja uskonnon tutkimukselle. Rauniot ovat hyvin säilyneet ja tarjoavat näkymän antiikin Kreikan maailman uskonnolliseen ja kulttuuriseen elämään.

Kuka on Medusa?

Antiikin Kreikan mytologiassa Medusa oli hirviö, Gorgos, jonka ulkonäkö saattoi muuttaa ihmiset kiveksi. Aluksi Medusa oli kaunis nainen, jolla oli pitkät, lainehtivat hiukset, mutta hänet rangaistiin jumalattarella Athenailla sillä, että hän oli ollut suhteessa Poseidonin kanssa Athenan temppelissä. Athena muutti Medusan hiukset käärmeiksi ja antoi hänelle voiman muuttaa ihmiset kiveksi katseellaan.

Lopulta Medusa tapettiin sankarillisesti Perseuksella, joka leikkasi hänen päänsä miekalla. Myytin mukaan Medusan veren sanottiin omaavan erityisiä voimia ja uskottiin, että se saattoi tuoda elämän tai kuoleman. Medusan kuva, jossa hänellä on käärmehiukset ja hänen kykynsä muuttaa ihmiset kiveksi, on tullut yhdeksi tunnetuimmista ja ikuisimmista symboleista antiikin Kreikan mytologiassa.

Voitte lomailla Didimissä tai Kusadasissa. Matka Kusadasista Didimiin on 70 km. Suosittelen että vuokratte autoa ja kierrätte antiikkikaupunkeja länsi Turkissa. Kusadasiin lähellä olevat antiikkikaupungit esim. Efesos, Magnesia, Tralleis, Nysa, Priene, Miletos, Afrodisias, Didyma jne.

Turkki on täynnä historiallisia nähtävyyksiä. Tervetuloa Turkkiin. Turkissa toimii suomen kielinen matkaopas Tayfun Dal. Tayfuniin saatte yhteyttä tayfundal.fi nettisivun kautta. Hyvää matkaa ja lomaa Turkkiin matkustaville Turkin ystäville. Muistakaa tilata Turkin Uutiset Youtube kanavamme. Nähdään seuraavalla videolla. Hei hei kaikille Turkin ystäville ja Turkin Uutisten seuraajille.

Tietoa Ali Ergene 1157 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.