Jouluvalmistelua Alanyassa
Kävimme sopimassa Sati Ulkerin luona Heimon Halosen kanssa joululaatikoiden ja puuron valmistuksesta suomalaisten joulun aaton aatoksi perjantaiksi 23.12..
Tilasimme peruna- ja porkkanalaatikot sekä joulupuuron riisistä saksan turkkilaiselta Satilta. Hän on suomalaisten ”Turkkilaista arkiruokaa” kerhon opettaja. Emäntämme Tuula Ahlaman on lahjoittanut hänelle suomalaisen keittokirjan, joten jopa Karjalan piirakoidenkin teko sujuu mainiosti.
Laatikoiden aineosat on kirjoitettu Satille englanniksi ja Kaisu käänsi hänelle tänään valmistusohjeet. Maanantaina meillä oli kiire Metro-kauppaan hakemaan aineksia, koska Satin kotitalon hissi oli rikki. Halusimme keventää hänen työtaakkaa raahaamalla tarvikkeet portaita neljänteen kerrokseen.
Metrossa ostoskärry täyttyi parissa tunnissa: jauhoja, rikottua riisiä, perunasosehiutaleita, anjovispurkkeja, maitoa, kermaa ja voita sekä punasipulia ruokapuolelta. Laatikoita varten tarvittiin kahta kokoa foliovuokia, syömiseen kertakäyttöiset ruokailuvälineet ja punaiset servetit. Nar- ja kirsikkamehu toimittavat viinin virkaa.
Mausteista otettiin mukaan valkopippuria, muskottipippuria sekä kanelia jauhettuina ja tankoina. Korppujauhoja emme löytäneet, ja Sati kertoi valkopippuriksi luulemamme purkin olleen unikon siemeniä!
Alanyan kissoja muistettiin 15 kilon säkillä kalan makuisia raksuja. Ruokien valmistukseen ja jakeluun ostettiin ”kirurgin hanskat” sekä kyytipojaksi lämpimiä manteleita.
Hintaa näille hankinnoille tuli 500 liiraa. Oban torilta Heimo haki vielä porkkanoita ja punajuuria rosollia varten, mutta poikkeuksellisesti punajuuret olivat niin pieniä, ettei suomalaisille talvehtijoille riitä rosollia kuin lautasen koristeeksi. Tässäkin erehdyimme, pimeässä tekemämme ostos ei ollutkaan punajuuria vaan retiisejä
Ja iltamyöhään ostokset oli raahattava neljänteen kerrokseen ruuan valmistajalle. Portaikoissa oli kuhinaa hissin rikkoutumisen takia.Torilla on vielä käytävä ostamassa perunoita, porkkanoita ja suuria punajuuria.
Heimo vuokrasi auton järjestääkseen yhdistyksensä väelle perinteisen jouluruuan ja hän ajoi Manavgatiin lihatilalle ostamaan lihaa, mikä kuuluu pohjoismaiseen joulupöytään. Paisti on paikallisen eläinlääkärin leimaamaa ja puhtaaksi dokumentein todistama. Samalta tilalta saa ostaa vaikkapa srutsin paistia ja munia kevään pääsiäisen juhlaa varten.
Ostoskuormaa koristi punaiset joulukuusen pallot ja kultaiset tähdet, jotka odottavat aaton aaton perjantain aurinkoista säätä koristaakseen toimiston edustaa, sääennusteen sateiden takia joulupuuta ei koristella aiemmin. Muovikuuset toimiston sisällä vilkuttavat kutsuvasti valojaan ohikulkijoille.
Alanya Finliler Dernegin jäsenmäärä on kolme ja puolisataa, mutta jouluruokaa varataan vain 50 lle jäsenelle, koska suomalainen tapa on matkustaa kotiin viettämään suvun kanssa yhteistä juhlaa vastaavasti kuin turkkilaiset matkustavat uhrijuhlan aikaan kotiseudulleen.
Tänne jäävillä suomalaisilla on yleensä perhe Turkissa tai he ovat yksinäisiä; sinkkuja ja ovat solmineet läheiset suhteet Alanyan seudulla paikalliseen ystävään ja kokevat olevansa kotonaan Alanyassa.
Aatto, 24.12. on tapana viettää kotona eikä silloin vierailla. Mutta hotellien seisova pöytä houkuttelee pieniä perheitä herkuttelemaan, koska useita juhlaruokalajeja ei kannata valmistaa parille henkilölle.
Esimerkiksi Sunprime C-loungen kansainvälinen ruokapöytä vetää myös suomalaisia, koska hotellissa työskentelee suomalainen Minna Cimrin ja siellä on aattona joululauluhetki kotikirkkomme kanttorin johdolla.
Joulupäivänä Norjan merimieskirkossa on suomalainen joulukirkko klo 12.30. Ensimmäisenä joulupäivänä, 25.12. on tapana myös lenkkeillä iltapäivällä ”kinkun” sulattelun vuoksi. Toisena joulupäivänä, Tapaninpäivänä Suomessa järjestetään nykyisin tansseja, maaseudulla on perinteisesti Tapanin ajelua koiravaljakolla, hevosella tai vaikkapa joulupukin porolla. Silloin myös vieraillaan lähimpien luona. Lapset vertailevat keskenään aaton iloksi joulupukin tuomia lahjoja. Joulupukki asuu Suomen Lapissa.
Kiitos paljon Pirkko Etelävuorille
Turkin Uutiset
https://turkinuutiset.fi/tunnemme-olomme-turvalliseksi-turkissa.html