Didim Apollon temppeli

By Ali ergene

Ali Ergene

Apollon temppeli Didimissä, muinaisessa Kreikassa, oli yksi antiikin maailman suurimmista temppeleistä. Temppeli sijaitsi nykyisen Turkin alueella Didyma-kaupungissa, noin 16 kilometriä Miletoksen kaupungista pohjoiseen. Se oli omistettu auringonjumala Apollonille ja tunnettiin nimellä Didymaion.

MAINOS!

Tässä muutamia avainpiirteitä Apollon temppelistä Didimissä:

Koko ja Suunnittelu: Apollon temppeli Didimissä oli yksi suurimmista temppeleistä antiikin maailmassa. Se oli peräisin 4. vuosisadalta eaa. ja sen suunnitteli antiikin kreikkalainen arkkitehti Daphnis.

Oracle of Didyma: Temppeli oli tärkeä oraakkeli, joka veti puoleensa ihmisiä, jotka halusivat kysyä Apollonilta neuvoa ja saada ennustuksia tulevaisuudesta. Didymaionin oraakkeli ei kuitenkaan ollut yhtä tunnettu tai vaikutusvaltainen kuin Delphin oraakkeli.

Temppelin Arkkitehtuuri: Apollon temppeli Didimissä oli dorio-ihanteiden mukainen, ja se oli rakennettu valtavien kivipylväiden ympärille. Temppelin pääsisäänkäyntiä kutsuttiin pronaoiksi, ja se oli koristeltu korkokuvilla ja muilla koristeellisilla elementeillä.

Temppelin Zodiakkiallas: Didymaionissa oli myös erikoinen ominaisuus nimeltä Zodiakkiallas. Se oli suuri ympyränmuotoinen allas, joka esitti eläinradan merkkejä. Oletettiin, että tämä allas liittyi temppelin oraakkelitoimintaan.

Tuhoaminen ja Restaurointi: Apollon temppeli Didimissä tuhoutui aikojen saatossa eri syistä, kuten maanjäristyksistä ja ryöstöistä. Nykyään temppelistä on jäljellä pääosin raunioita. Osia temppelistä on siirretty Lontooseen British Museumiin.

Vaikka temppeli ei ole säilynyt alkuperäisessä loistossaan, sen rauniot ovat edelleen vaikuttava näky ja houkuttelevat matkailijoita tutustumaan antiikin Kreikan historiaan ja arkkitehtuuriin.

Tietoa Ali Ergene 1155 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.