Jos sinä näet Turkissa tummaihoisen kaverin niin…

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Kuvakaappaus, TRT:n dokumentti

Turkin afro turkkilaiset

Olen kasvanut länsi-Turkissa Aydınissa. Minulla oli lapsena muutamaa afro turkkilainen tuttu kaveri. Heitä kutsuttiin “arap tai kara” silloin. Sana tarkoittaa tummaihoinen ja arabi. Se on turkkilaisten käyttämä kutsumanimi kaikille vähänkin tummalle ihmiselle. Ja minä kuulin ensimmäinen kertaa että heitä nykyään sanotaan afro turkkilainen. Se on kiva sana. Mutta minä valitsen “arap” sanan.

MAINOS!

Minusta tämä sana sisältää enemmän tunnetta. Afro turkkilainen sana vaikuttaa siltä että se on lainattu jostain muualta. Mutta jos tämä sana loukkaa heitä niin tietenkin sanon afro turkkilainen. Minun tummaihoisen koulu kaverin isä oli suutari ja hän harrasti silloin jalkapalloa Aydınspor jalkapallo klubissa. Edelleen on mielessä miten hänen isä teki töitä omassa liikkeessä. Siitä on kauan yli 40 vuotta.

Muistan toisen koulukaverin jolla oli aina hymy huulessa. Hän asui mummon kanssa kahdestaan. Vanhemmat olivat lähteneet Saksaan tienaamaan rahaa. Hänen nimensä oli Hamdi. Tietenkin me kaikki sanoimme “arap Hamdi”. Kuulimme jälkikäteen että Hamdi oli myös muuttanut Saksaan. En ole kuullut hänestä 40 vuoteen mitään. En muista hänen sukunimeään. Tuskin hänkään muistaisi minua. He asuivat rautatien lähellä Aydinissa. Muistan hänen kasvonsa vieläkin hyvin. Rupesin miettimään. Minulla oli kyllä paljon afro turkkilaisia tuttuja ja kavereita työelämässäkin. Jotkut heistä tuntevat ongelmana sen ettei heitä huomata arjessa.


Jos sinä näet Turkissa tummaihoisen kaverin niin hän voi olla Afro turkkilainen. Hän ei välttämättä ole pakolainen.


Uteliaisuus heräsi kun kuulin afro turkkilainen sanan tänään Turkin televisiossa jonkun historioitsijan suusta. Ohjelmassa puhuttiin Ottomaanien ja länsimaiden orjuus mentaliteetista ja eroista. Siinä sanottiin että Ottomaanien orjilla oli omat oikeudet. He saivat vapautensa tienaamalla ja maksamalla. He olivat kuten perheen jäseniä.  Heitä ei saanut pahoinpidellä tai halveksia jne. Heillä oli oikeus valittaa sen ajan tuomareille (Kadı). Heillä oli oikeus mennä omistajansa kanssa naimisiin. Tämä ohjelma oli Kanal 24 TV kanavalla 10.12.2018 ennen klo 01.00 keskiyöllä. Historioitsija sanoi että heitä asuu eniten Länsi-Turkissa. Löysin että heillä on yhdistys täällä Izmirissä. Yhdistyksen web osoite: afroturc.org

Ensimmäiset Afro turkkilaiset ovat tulleet nyky Turkkiin 1500 luvulla kauppamiehinä jne. Eli eivät orjina ainoastaan . Mutta eniten on tuotu 1900 luvulla pelto työläiseksi länsi ja sisä Turkkiin. Heitä asuu nyt  Ayvalık, Söke, Bağarası, Milas, Bafa, Dalaman ja Torbalıssa. Niin lukee yhdistyksen nettisivuilla. He valittavat eniten köyhyydestä. Heidän suurin ongelma on köyhyys Turkissa. EI rasismi.

Ali Ergene

“Äärioikeistolaisen” turkkilaisen elämän kertaa

Tietoa Ali Ergene 1157 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.