“Äärioikeistolaisen” turkkilaisen elämän kertaa

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Bahrin perhe

“Äärioikeistolaisen” turkkilaisen miehen elämän kertaa Turkissa

Olen pitkään seurannut Suomen turkkilaisena Suomen mediaa. Aikoina luulin että media kirjoittaa vastuullisesti ja ymmärtää ja välittää asioita eteenpäin lukijoille. Mutta aika on näyttänyt minulle ettei se pidä paikkansa minun mielestä. Yksi asia on se että Turkin kansallispuolueesta annetaan sellaista kuvaa että ne olisi kuten natsipuolue tai joku rasistinen ryhmä tai ryhmittymät.

MAINOS!

Tämä todistaa että toimittajat eivät tee kotiläksyä kunnolla tai joku muu syy on olemassa. Jopa osa Turkissa asuvista suomalaisista eivät tiedä tätä. Alanyassa asuu paljon suomalaisia ja he eivät tiedä että kaupunginvaltuustossa on enemmistönä ääri kansallispuolueen valtuutetut. He asioivat joka päivää näiden ihmisten kanssa. Tästä syystä haluan haastatella minun lapsuus kaveria joka on ollut nuoruudesta asti poliittisessa toiminnassa ja niin sanotussa “ääri turkkilaisessa puolueessa” Turkissa.

Kirjoitin tahallaan tätä otsikkoa että mahdollisemmin paljon ihmisiä lukisiä tätä artikkeliä. Totuus ei ole aina miltä näyttää. Tiedän että tämä otsikko tulee ärsyttämään monia. Totuus tekee kipeää meitä monia.

Hänen nimi on Bahri. Mies asuu nyt vaimonsa Yaseminin ja kahden lapsensa Hüseyin ja Tuğçen kanssa Aydınin kaupungissa. Hänen kolmas tyttö Tuğba on naimisissa ja hänellä on 2,5 vuotias poika. Pojan nimi on Deniz. Eli Bahrilla on kaksi tyttöä ja yksi poika. Kaikki lapset ovat aikuisia ihmisiä vaikka he edelleen asuvat vanhempien luona. Turkissa on perintönä se että lapset voivat asua vanhempiensa kotona niin kauan että he menevät naimisiin.

Hüseyin ajaa linja-auto Aydinin maakunnassa. Jos olet käynyt Kuşadasıssa lomalla niin olet ilmeisesti nähnyt keltaisia linja-autoja kaduilla. Hüseyin ajaa juuri näitä. Ehkä olet nähnyt komean miehen keltaisen linja-auton ratin takana ajamassa. Hän on ollut tässä vakituisessa työssä vasta muutaman kuukauden. Aiemmin hän ajoi fysioterapiahoitolan potilasautoa. Hüseyinin toinen nimi on Tolga.

Mutta me kaikki kutsumme Hüseyin. Tämä nimi on Hüseyinin isän isän nimi. Turkissa on tapana antaa isovanhempien nimiä lapsille. Se perintö edelleen voi hyvin Turkissa. Minusta on hienoa että turkkilaiset ovat konservativisia kulttuuriasioista kuten kansantanssi ja vanhat perinnöt. Hüseyin on 33 vuotta vanhaa. Tytöt Tuğçe ja Tuğba ovat molemmat myyjiä eri liikkeessä Aydınissa. He ovat nuorempi kuin Hüseyin. Tuğçe on sisaruksien nuorin. Hän harrastaa kickboxia ja opiskelee graffinen sunnittelija.

Bahri kasvoi Aydınin kaupungin keskustassa. Hänen isä on kuollut muutama vuosi sitten. Hänen äiti on elossa ja hän voi hyvin. Hän asuu edelleen omassa asunnossa yksin. Hän pärjää yksin edelleen. Bahrin isä oli yrittäjä. Hän myi eläinten rehuja. Minä muistan että Bahri auttoi isänsä liikkeessä. Hän kantoi vähintään 50 kg painavia rehusäkkejä asiakkaiden autoille.

Bahrilla on 4 sisaruksia ja yksi niistä on Bahria vanhempi isosisko. Bahri on number 2. Bahri on 57 vuotias eläkeläinen mies. Hän syntyi vuonna 1961. Turkissa pääsi ennen nuorena eläkkeelle. Bahri on yksi onnekkaasta. Nyt eläkeikä on 65 Turkissa kuten monessa maassa ja Suomessa. Bahrilla on kaksi veljeä on insinööriä ja yksi on opettaja yliopistossa. Opettaja päästettiin eläkkeelle epäiltynä FETÖ-terrorijärjestön jäsenyydestä.

Kaikki tiedätte FETÖ:n. Se huuhaa itseoppinut uskonnon mies joka asuu Amerikassa nykyä. Tämä miehen hallitsema järjestö yritti tehdä vallankaappauksen Turkissa kaksi vuotta sitten. Muistaakseni silloin kuoli 248 ihmistä ja loukkaantui 2196. Se järjestön nimi on FETÖ.

Mainitsin alussa että Bahri on ollut nuoruudesta asti poliittisessa toiminnassa ja niin sanotussa “ääri turkkilaisessa puolueessa” Turkissa. Turkin kadut oli täynnä väkivaltaa silloin ennen 1980:n sotilaallista vallankaappausta. Nuoret olivat jakautuneet oikeistolaisiksi ja kommunisteiksi (vasemmistolaisiksi). He tappelivat keskenään kaupungeilla. Kaupungit oli jaettu.

Oikeistolaiset ja kommunistit (vasemmistolaiset) eivät voineet liikkua niin sanotuilla toistensa alueilla. Nuoret vahtivat vapaaehtoisesti kaduilla. Yksi niistä oli Bahri. Hän oli “äärioikeistolaisen” puolueen kannattaja. Silloin turkkilaisia nuoria käytettiin hyväksi. Se tuli esille monien vuosien jälkeen. Joku taho (monien mielessä Amerikka ja minunkin mielestä) pisti nuoret keskenään tappelemaan että saisi omat miehet toteuttamaan vallankaappausta kuten pari vuotta sitten yritettiin Turkissa FETÖ:n kautta.

Tuli esille että samalla aseella on ammuttu oikeistolaisia nuoria sekä kommunisti (vasemmistolainen) nuoria eri tappeluissa. Eli joku tahallaan järjestänyt teatterin hyväksi käyttäen nuoria. Silloin joka päivä kuoli nuoria lukiolaisia ja yliopistolaisia Turkissa. Armeija (Amerikkaa tukevat upseerit) käyttivät tekosyynä näitä tapahtumia ja he tekivät vallankaappauksen. Silloin he seurasivat tapahtumia sivulta että kansa kyllästyisi kuolleista ja väkivallasta ja toivoisi että armeija tulisi pelastajana valtaan. Ja he onnistuivatkin todella hyvin.

Bahri oli yksi hyväksikäytetyistä nuorista siihen aikaa. Bahri sai turpaan, antoi turpaan ja joutui vankilaan. Silloin hän oli nuori mies. Häntä on kidutettu sen ajan vankiloissa. Hän on nähnyt paljon. Tässä kirjoituksessa yritän sanoa että silloin väkivaltaa harrasti sekä äärioikeistolaiset sekä kommunistit (vasemmistolaiset). Haluan sanoa että molemmat tekivät väärin. Mutta en ymmärrä miksi  Turkin “ääri kansalliset” laitetaan samaan säkkiin kuin Euroopan ääriliikkeet.

Turkin ääri kansalliset puolueet eivät ole koskaan rodullisesti jakaneet ihmisiä. Se on mahdotonta Turkissa. Koska turkkilaiset ovat menneet historiansa aikana monien eri kansalaisuksien kanssa naimisiin. Syynä on se että turkkilaisilla on ollut monia valtioita ja imperiumia kuten turkkilaisten viimeiset imperiumit Osmanit ja Selçukit.

Ei tarvitse edes olla kunnon historioitsija että ymmärretään vähemmällä tiedolla ja maalaisjärjellä tätä asiaa. Kuten monet meistä tietää että Osmanit hallitsivat monia kansoja 600 vuotta. Tämä aika riittäisi turkkilaisille että kaikki nämä hallitut maat puhuisi ainoastaan turkkia nyt. Kuten Ranskan ja Englannin hallitsemat maat Afrikassa, Intiassa jne. Osmanian hajottua itsenäistyi 35 maata. Ja kaikki 35 maata olisi muslimimaa nyt. Onko niin tapahtunut? Entä Selçukkien hallitsemat kansat? Kun Osmani imperiumi hajosi niin syntyi 35 maata jotka ovat säilyttäneet oman kulttuurinsa ja kielensä.

Miten “barbaari turkkilaiset” ovat antaneet tapahtua tällaista? Onko nämä 35 maan kansalaiset harrastaneet äidinkieltä ja uskontoa salaa? Entä antiikit kaupungit, kirkot. Miksi ne ovat edelleen käytössä ja ehjänä säilyneet monissa maissa. Ehkä nämä rakennukset piilotettiin peittämällä kankaalla monta sata vuotta turkkilaisilta. Eikö ole naurattavaa?

Yritän todistaa että turkkilaiset vaikka haluaisi tehdä rotu rasismia esim. ihonvärin tai uskonnon tai pakolaisuuden perusteella niin ei se onnistuisi ollenkaan. Koska ei ole olemassa puhdasrotuisia turkkilaisia. Ja tämän turkkilaiset tietävät. Puhutaan esim. minun perheestä. Minun isän puolen sukujuuret ulottuu Bulgariaan asti. Minun äidin puoli on paimentolaisia kuten suositussa turkkilaisessa sarjassa Dirilisissä esitetään.

Minun tädin miehellä on Afrikkalaisia sukujuuria. Koska sokeatkin pystyvät huomaamaan sen hänen lapsen ja lapsen lapsen ulkonäöstä. Tämä äärioikeistolaisleimaus loukkaa turkkilaisia ja Turkin konservatiiveja turkkilaisia. Uskoisin että ulkonäön perusteella jopa Bahrin sukujuuretkin ulottuu Afrikkaan. Bahri on minusta konservatiivinen turkkilainen kuten monet hänen toverit. Hän ei ole äärioikeistolainen. Hän ei hyväksykään tätä.

Minulla on Bahrin ikäinen sukulainen mies.  Hän on kommunisti (vasemistolainen). Hän on ilmeisesti nuorena tapellut Bahrin ja hänen tovereidensa kanssa Aydınissa. Kyllä hänkin puhuu nyt samantyylisiä kuten Bahri. Eli heidän nuoruus on käytetty hyväksi. Hänen kutsu nimi kuulemma oli silloin “vääräuskoinen imaami”. Koska mies oli imaamikoulussa opiskelemassa ja itse hän oli ateisti ja kommunisti. Tästä syystä hänelle annnettiin tämä kutsumanimi.

Ali Ergene

Jos sinä näet Turkissa tummaihoisen kaverin niin…

Turkkilainen “Ormancı” laulu houkuttelee

Tietoa Ali Ergene 1155 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.