Turkkilainen “Ormancı” laulu houkuttelee

Tämä artikkeli on omistettu minun isoisälle!

Turkkilainen ‘Ormancı’ laulu houkuttelee 40 tuhatta turistia vuosittain ‘Belen‘ kahvilaan

Belen kahvesi sijaitsee Çaybükü (vanha nimi Gevenes) kylässä Muğlan maakunnassa länsi Turkissa. Se on lähellä Yatağanin kuntaa. Turkin suosittu turistikaupunki Kuşadasısta 150 km. Sinne voi hyvin tehdä päiväretken Kuşadasısta Belen kahvilaan esim. vuokra-autolla.

MAINOS!

Belen‘ kahvilassa käy vuosittain 40 tuhatta turistia. Syynä on se että Belen kahvilassa on tapahtunut dramaattinen murha vuonna 1946. Turkkilainen muusikko Pisili Tahir on säveltänyt tapahtumasta kertovan laulun kuunneltuaan murhasta.  Tapahtuman kertoi murhasta tuomittu mies vankilasta vapautumisensa jälkeen. Laulu on hyvin tunnettu Turkissa. Kuuluisat turkkilaiset laulajat ovat laulaneet ja laulavat edelleen tätä laulua. Laulusta on tullut klassikko Turkissa.

Muğlan maakunta restauroi kuuluisan kahvilan vuonna 2005. Tapahtuman keskellä olleet ihmiset asuvat edelleen kyseisessä kylässä.

Murha syntyi kahden ihmisen eli metsävartijan ja kylänjohtajan riidasta. Kun Mustafa Şahbudak ja kylänjohtaja Tevfik Cezayirli olivat pelaamassa turkkilaista “Dama” (Tammi) lautapeliä. Metsävartija Mehmet İn (kutsunimeltään vaalea memet) tuli kännissä Belen kahvilaan ja hän pyysi kylänjohtajalta että kylänjohtajan alaisena toimivan kylänvartijaa viemään raportin edellispäivänä tapahtuneesta ja sammutetusta metsäpalosta kunnalle.

Silloin Turkissa oli vaalit ja vaalipaperit piti myös viedä kunnalle. Kylänjohtaja sanoi metsänvartijalle että vaalidokumentit ovat tärkeämpiä kuin metsäpalon ilmoittaminen. Hän ei voi lainata kylänvartijaa. Metsävartija lähti ulos kahvilasta suuttuneina ja tuli hetken kuluttua uudestaan takaisin. Hän löi nyrkillä lautapelipöytää raivona jolloin pöytä kaatui.

Yllätynyt kylänjohtajan paras kaveri Mustafa Şahbudak vastasi läpsäyttämällä metsänvartijaa. Sitten kyläläiset veivät metsänvartijan kahvilasta ulos kahvilan taakse että hän rauhoittuisi. Kun mies jatkoi riehumista ja kiroilemista niin Mustafa Şahbudak tuli kahvilasta ulos lopettamaan riitaa. Mutta kännissä riehuva metsävartija otti esille puukon ja alkoi heiluttelemaan puukkoa.

Puukko osui Mustafa Şahbudakin käteen. Mustafa Şahbudak otti esille aseensa ja ampui kerran maahan pelotellakseen metsänvartijaa. Samalla kylänjohtaja yritti estää ampumista. Mutta ase laukesi toisen kerran vahingossa ja osui karkumatkalla olevaan metsänvartijaan. Metsänvartija kaatui maahan mutta hänen onnensa oli se että luoti oli osunut hänen takataskussaan olevaan peltiseen tupakkalaatikkoon. Hän pelastui. Hän ei edes loukkaantunut. Mutta peltiseen tupakkalaatikoon osunut luoti kimposi ja osui kylänjohtajaan.

Kyläläiset veivät loukkaantuneen kylänjohtajan Yatağanin kuntaan lautalla. Yatağan on 23 km kylästä. Lääkärit eivät pystyneet tekemään mitään kylänjohtajan hyväksi koska mies oli vuotanut niin paljon verta. Nuori kylänjohtaja menehtyi ja hänen parhaasta kaverista tuli nuorena murhaaja. Surullinen tarina elää edelleen laulussa sukupolvesta toiseen. Mustafa Şahbudak kuoli vuonna 2005 İzmirissä sairaalassa 83 vuotiaana. Tapahtuma paikalla on kuvattu tarinaa kertova sarja.

Minun isoisä myös oli ammatiltaan metsänvartija siis “ormancı”. Tämä artikkeli on omistettu hänelle. Hänen kutsunimi oli “Haytoğlu”. Etunimeltään Ahmet. Hän nukkuu rauhassa nyt omassa vuoristo kylässä.

Kahvilassa on tapahtumasta kertovaa sisustusta esim. kuvassa oleva pelipöytä.

Ormancı laulu:

https://youtu.be/qAIcGbO6XMY

“Äärioikeistolaisen” turkkilaisen elämän kertaa

Efesos on lähellä lomakaupunki Kuşadasıa

Tietoa Ali Ergene 1155 Articles
Turkin Uutisten & Egean Suomalaiset Yhdistyksen perustaja! Turkin Uutisten päätoimittaja.