Kreikka halua ostaa F-35-hävittäjäkonetta

Egean Suomalaiset Yhdistys toimii Turkin Kuşadasıssa

Kreikan odotetaan lähettävän lähipäivinä Yhdysvalloille virallisen pyynnön ostaa 20 Lockheed Martinissa valmistettua F-35-hävittäjäkonetta, puolustuslähteet sanoivat torstaina.

MAINOS!

Naton jäsen Kreikka käyttää puolustusmenoihin yli kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan (BKT). Se on lisännyt sotilashankintojaan viime vuosina, kun jännitteet naapurinsa, historiallisen kilpailijansa ja Nato-liittolaisen Turkin kanssa ovat nousseet uudelleen esiin.

“Soveltuva asiakirja on allekirjoitettu”, yksi lähteistä sanoi. Suihkukoneiden toimitukset alkavat vuosina 2027-2028.

TV ERT:n mukaan pyyntökirje on allekirjoitettu ja sen odotetaan toimitettavan Yhdysvaltain Ateenan-suurlähetystöön tällä viikolla. Tämä on ensimmäinen askel monivaiheisessa prosessissa.

Kreikka ja Turkki ovat olleet kiistassa vuosikymmeniä merirajojen yli, mutta erimielisyydet kärjistyivät vuonna 2020 öljyn ja kaasun etsinnän voimistuttua itäisellä Välimerellä.

Kreikan ja Turkin välinen kiista keskittyy suurelta osin öljyn ja kaasun porausoikeuksiin itäisellä Välimerellä, erityisesti Kreikan saarilla lähellä Turkin rannikkoa.

Turkki vaatii myös Kreikkaa demilitarisoimaan itäiset saarensa, sillä 1900-luvun sopimukset, jotka luovuttivat saarten suvereniteetin Kreikalle, edellyttävät toimia.

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis viittasi F-35-suihkukoneiden hankintaan vieraillessaan toukokuussa Yhdysvalloissa.

Ateena tilasi viime vuonna 24 Dassaultissa valmistettua Rafale-suihkukonetta 2,5 miljardilla eurolla ja kolme merivoimien fregattia neljänteen optiolla Ranskalta noin 3 miljardilla eurolla.

ERT TV:n mukaan puolustusministeriö haluaa myös jatkaa F-16-hävittäjälentokoneiden päivittämistä.

Keskiviikkona Yhdysvallat tuki F-16-hävittäjälentokoneiden mahdollista myyntiä Turkille , päivää sen jälkeen, kun Ankara poisti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden veto-oikeuden sanoen, että Turkin vahvat puolustuskyvyt vahvistaisivat Naton puolustusta.

Lähde: dailysabah.com

Helena Ergene